«Έτσι θα υποχωρήσουν τα spread»

Γ.Παπακωνσταντίνου: «Να εξειδικεύσουν οι Βρυξέλλες το μηχανισμό στήριξης»

«Με τον τρόπο αυτό οι αγορές θα πείθονταν, το κόστος δανεισμού θα μειωνόταν και τελικά η «ευρωδιάσωση» δεν θα χρειαζόταν», υποστηρίζει ο υπουργός. Αφήνει δε ανοιχτή ως έσχατη λύση την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Γ.Παπακωνσταντίνου: «Να εξειδικεύσουν οι Βρυξέλλες το μηχανισμό στήριξης» | tovima.gr

Την εξειδίκευση από την Ε.Ε. του μηχανισμού στήριξης που θα ενεργοποιηθεί για βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ζητά από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters, την Πέμπτη.

«Με τον τρόπο αυτό οι αγορές θα πείθονταν, το κόστος δανεισμού θα μειωνόταν και τελικά η «ευρωδιάσωση» δεν θα χρειαζόταν» υποστηρίζει ο υπουργός.

Αφήνει δε ανοιχτό, ως έσχατη λύση, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters, «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξειδικεύσει την βοήθεια που θα προσφέρει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, ώστε να βοηθήσει άμεσα στην μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας».

«Εάν η ΕΕ έδινε μια πιο σαφή ένδειξη του μηχανισμού που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για βοήθεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα spread των ομολόγων θα υποχωρούσαν και δεν θα χρειαζόταν σχέδιο διάσωσης», υποστήριξε ο υπουργός.

«Το καλύτερο αποτρεπτικό μέτρο είναι αυτό που το έχεις βάλει στο τραπέζι, ώστε να το βλέπουν όλοι, αλλά δεν θα χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσεις. Αυτό είναι που ζητούν οι αγορές», τόνισε.

Οι αγορές ομολόγων ψάχνουν να δουν εάν υπάρχει πραγματικό σημείο στήριξης για την Ελλάδα, γιατί η δήλωση πολιτικής στήριξης της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα στερείτο λεπτομερειών, δεδομένης της απροθυμίας πολλών χωρών να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αποκλιμάκωση των spread θα βοηθούσε την χώρα να επιτύχει τον στόχο της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

«Αν έχεις μια ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων (από την ΕΕ), τότε τα spread μου θα κατρακυλήσουν σε μια βδομάδα, και για αυτό οι υποθέσεις μου στο πρόγραμμα (μείωσης του ελλείμματος) θα επαληθευτούν».

Το δανειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης φέτος ανέρχεται σε 53 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 20 δισ. ευρώ πρέπει να αντληθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund παραμένει υψηλά αυτή τη στιγμή και διαμορφώνεται στις 330 μονάδες βάσης.

Δεν αποκλείει τη λύση του ΔΝΤ

O υπουργός σημείωσε: «ενώ η Ελλάδα σέβεται την αρχή της ευρωζώνης να διαχειρίζεται η ίδια τα όποια δημοσιονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει, ωστόσο δεν αποκλείει την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, αν και» όπως τόνισε «μια τέτοια λύση δεν την επιζητεί ενεργά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk