Ερμαιο το ευρώ στα χέρια των κερδοσκόπων

Χωρίς κατεύθυνση οι αγορές άγονται και φέρονται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο θύμα των κερδοσκόπων, το ευρώ, έχασε χθες όλα τα προχθεσινά κέρδη υποχωρώντας έναντι του δολαρίου από τα 1,3788 δολάρια στα 1,3598 δολάρια. Τουλάχιστον ως τις 16 Μαρτίου, όπου η χώρα μας υποχρεούται να παρουσιάσει αποτελέσματα του προγράμματος λιτότητας και κυρίως μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού οι κερδοσκόποι θα κάνουν τα παιχνίδια τους.

Χωρίς κατεύθυνση οι αγορές άγονται και φέρονται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο θύμα των κερδοσκόπων, το ευρώ, έχασε χθες όλα τα προχθεσινά κέρδη υποχωρώντας έναντι του δολαρίου από τα 1,3788 δολάρια στα 1,3598 δολάρια. Τουλάχιστον ως τις 16 Μαρτίου, όπου η χώρα μας υποχρεούται να παρουσιάσει αποτελέσματα του προγράμματος λιτότητας και κυρίως μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού οι κερδοσκόποι θα κάνουν τα παιχνίδια τους. Σημειωτέον ότι η κυβέρνησή μας πρέπει ως την Παρασκευή να υποβάλει λεπτομέρειες ως προς το μέγεθος του χρέους που απέκρυψε η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης όμως κατάφεραν να διατηρήσουν μέρος των υψηλών κερδών τους και να κλείσουν με άνοδο γύρω στο 1%. Τα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με κέρδη 1,01% και 1,53% αντίστοιχα. Τα πολύ θετικά αποτελέσματα των τραπεζών, έχοντας αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τραπεζικές μετοχές, είναι ο παράγοντας που ωθεί ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σημειωτέον ότι οι επενδυτές, παρά τα δυσοίωνα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης τα οποία έδειξαν ότι οι αιτήσεις των πολιτών για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997 στη Βρετανία, μπήκαν στην αγορά, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Λονδίνου να κλείσει με άνοδο κατά 0,62%, η οποία όμως ήταν η μικρότερη από τα αντίπαλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα οι μετοχές της Βarclays ανεβαίνουν λόγω των ισχυρότερων των αναμενομένων τριμηνιαίων κερδών της βρετανικής τράπεζας, ενώ χθες αγοράστηκαν και οι μετοχές της Lloyds Βanking Group. Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν και οι μετοχές της γαλλικής ΒΝΡ Ρaribas μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης τράπεζας της ευρωζώνης ότι κατέγραψε κέρδη για τέταρτο κατά σειρά τρίμηνο, με αποτέλεσμα να καταγράψει ετήσια κέρδη ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Οπως επίσης και οι μετοχές της Deutsche Βank και της ιταλικής Unicredit Spa.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα νέα καλά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας δεν κατάφεραν να δώσουν δυναμική στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο μόλις 0,25% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Οι κατασκευές κατοικιών σημείωσαν μεγαλύτερη της αναμενομένης άνοδο, κατά 2,8%, τον Ιανουάριο και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον περασμένο μήνα. Ολα τα τελευταία στοιχεία, σηματοδοτώντας την ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, έδωσαν την ευκαιρία στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να επισημάνει χθες ότι χάρη στο δικό του οικονομικό πακέτο η αμερικανική οικονομία γλίτωσε μια δεύτερη κρίση παρόμοια της «Μεγάλης Κρίσης» (Great Depression) και διέσωσε 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Χθες ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι το πακέτο τόνωσης θα δημιουργήσει ή θα διασώσει επιπλέον 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 3,5 εκατ. Ακριβώς έναν χρόνο πριν και παρά την αντίθετη θέση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων.

Παραδέχθηκε όμως ο αμερικανός πρόεδρος ότι παραμένουν ακόμη εκατομμύρια άνεργοι οι οποίοι έχουν χάσει την υπομονή τους και για τον λόγο αυτόν «δεν αισθάνεται ακόμη την ανάκαμψη αυτή». Πάντως χθες ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι στόχος του πακέτου τόνωσης είναι να δημιουργήσει ή να διασώσει επιπλέον 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να ανέλθει στα 3,5 εκατομμύρια.

Σημειωτέον ότι χάθηκαν 8,4 εκατ. θέσεις εργασίας από τον Δεκέμβριο του 2007 που ξεκίνησε η ύφεση στις ΗΠΑ. Οντως γενναία είναι η προσπάθεια του κ. Ομπάμα να πείσει τους αμερικανούς πολίτες ότι αυτός και η κυβέρνησή του έχουν κάνει σπουδαία δουλειά με το οικονομικό πακέτο τόνωσης. Η έντονη κριτική των Ρεπουμπλικανών είναι ότι, ενώ το πακέτο ήταν πολύ ακριβό, δεν ανταποκρίθηκε στον στόχο του να διασώσει τις θέσεις εργασίας αλλά διέσωσε τις καταχρεωμένες τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk