Επιστροφή στις κρατικές επιδοτήσεις προσδοκά η κλωστοϋφαντουργία

Τραπεζικά δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τρία χρόνια ζήτησαν, μεταξύ των άλλων, χθες το απόγευμα οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις. Στο υπόμνημα που έδωσε στην κυρία Κατσέλη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελ. Κούρταλης επισημαίνεται ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας …

Τραπεζικά δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τρία χρόνια ζήτησαν, μεταξύ των άλλων, χθες το απόγευμα οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις.

Στο υπόμνημα που έδωσε στην κυρία Κατσέλη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελ. Κούρταλης επισημαίνεται ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, «με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας» και «για το 2010δυσοίωνες προβλέψεις οδηγούν στον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου, εξαιτίας της παγκόσμιας αυτής δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας» .

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι οι δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες και η αύξηση του κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα το πρόβλημα ρευστότητας να είναι εντονότατο από τον περιορισμό της χρηματοδότησης. Και φυσικά γίνονται συχνά απολύσεις εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο κλάδος απασχολεί 85.000

εργαζομένους και εξάγει το 30% όλων των βιομηχανικών προϊόντων της χώρας. Για να σωθούν οι εναπομείνασες κλωστοϋφαντουργίες ο Σύνδεσμος ζητεί τη ρύθμιση σε μακροπρόθεσμη βάση των τραπεζικών υποχρεώσεων, την παροχή κρατικής εγγύησης προς τις τράπεζες για χορήγηση δανείων και την παράταση χρόνου εξόφλησης όσων δανείων έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εγγύησης Δημοσίου κατά τουλάχιστον τρία έτη.

Επίσης την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης των δυνατοτήτων και προοπτικών του κλάδου για τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής προς την ΕΕ, την επιδότηση των θέσεων εργασίας με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την τριετία 2010-2013 για την κλωστοϋφαντουργία και, σε περίπτωση μειωμένης λειτουργίας των επιχειρήσεων, κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, όπως θεσπίζουν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk