Αναπτυξιακός και ΕΣΠΑ στη μάχη για την ενίσχυση της οικονομίας

«Τρίμηνο δράσης», αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας εξήγγειλε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Ως το τέλος Μαρτίου θα έχει αναθεωρηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) στο οποίο θα ενταχθούν τρία νέα προγράμματα (Υγεία, Πολιτισμός, Τουρισμός), ενώ ως το τέλος Απριλίου θα ψηφισθεί ο νόμος για επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων και ως το τέλος Μαΐου θα ψηφισθεί ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

«Τρίμηνο δράσης», αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας εξήγγειλε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Ως το τέλος Μαρτίου θα έχει αναθεωρηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) στο οποίο θα ενταχθούν τρία νέα προγράμματα (Υγεία, Πολιτισμός, Τουρισμός), ενώ ως το τέλος Απριλίου θα ψηφισθεί ο νόμος για επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων και ως το τέλος Μαΐου θα ψηφισθεί ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Εν τω μεταξύ, όμως, στο Ιnvest in Greece (πρώην ΕΛΚΕ) εκκρεμεί κατάλογος επενδυτικών προτάσεων από το εξωτερικό, κυρίως στους τομείς των τουριστικών υποδομών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οπως δήλωσε η κυρία Κατσέλη καθεμία από τις επενδυτικές προτάσεις αυτές προβλέπει δαπάνες από 800 ως 1.000 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός ανακοίνωσε παράλληλα ότι κάθε μήνα θα εγκρίνονται περίπου 800- 900 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων, με στόχο να ενταχθούν έργα συνολικής δαπάνης 10,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Από την περίοδο 1.11.2009-11.2.2010έχουν εγκριθεί και υπογραφεί χρηματοδοτήσεις ύψους 2.289 δισ. ευρώ (τις τελευταίες 40 ημέρες υπογράφηκαν εγκρίσεις χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ). Εξάλλου, στον προγραμματισμό των αναπτυξιακών δράσεων ως το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2010, η κυρία Κατσέλη ανακοίνωσε ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται:

Η ολοκλήρωση ως τέλος Φεβρουαρίου της αξιολόγησης του προγράμματος ελευθέρων επαγγελματιών ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης των προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση στα τέλη Απριλίου της αξιολόγησης της πρώτης φάσης του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η δημοσίευση εντός του Μαρτίου της δεύτερης φάσης του προγράμματος στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη εντός του Μαρτίου δύο προγραμμάτων για την πράσινη επιχειρηματικότητα συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Η προώθηση του σχεδιασμού συνολικών δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (με κλαδική στόχευση) και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας με μεικτή χρηματοδότηση από εθνικούς και άλλους πόρους. Η αναμόρφωση του Αναπτυξιακού Νόμου.

Ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων για το ΤΕΜΠΜΕ και η επέκταση σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η ενεργοποίηση πόρων 100 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο «Jeremie» το επόμενο δίμηνο, και προώθηση του χρηματοδοτικού εργαλείου «Jessica» (περιβαλλοντικές δράσεις, αστικές αναπλάσεις κτλ.) ως τον Ιούνιο.

Η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (το σχέδιο νόμου ως τον Ιούνιο) και η αναβάθμιση και δημιουργία νέων Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ).

Τέλος, μελετάται η επαναφορά του νόμου για τις απαλλοτριώσεις που ίσχυσε για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να επιταχυνθούν τα επενδυτικά σχέδια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk