Τρία σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, μέτρο που περιλαμβάνεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αποτρέψει άλλες πιο δυσάρεστες αποφάσεις, όπως είναι η περικοπή του δώρου του Πάσχα ή του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας (δηλαδή του 14ου μισθού). Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα υπουργεία Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας εξετάζουν τρία σενάρια και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις τιμές, στα έσοδα και στην κατανάλωση. Τα …

Τρία σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ | tovima.gr

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, μέτρο που περιλαμβάνεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αποτρέψει άλλες πιο δυσάρεστες αποφάσεις, όπως είναι η περικοπή του δώρου του Πάσχα ή του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας (δηλαδή του 14ου μισθού).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα υπουργεία Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας εξετάζουν τρία σενάρια και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις τιμές, στα έσοδα και στην κατανάλωση. Τα σενάρια προβλέπουν την: * Την αύξηση όλων των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από 4% στο 5%, 9% στο 10% και 19% στο 20%). * Τη δημιουργία μιας νέας ομάδας προϊόντων και ειδών πολυτελείας που θα επιβαρύνεται με συντελεστή 21% ή και μεγαλύτερο φόρο.

* Την αύξηση του συντελεστή 9% στο 15% και του χαμηλού συντελεστή από 4% στο 7%. Σε αυτόν όμως θα υπαχθούν τρόφιμα άμεσης ανάγκης (ψωμί, γάλα κ.λπ.) που βρίσκονται στο 9%, άρα θα φθηνύνουν.

Εξάλλου, όπως αποκαλύπτεται από την προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών Εco/Fin, τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση δεν τελειώνουν εδώ.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν «δομική αναδιάρθρωση» της ελληνικής οικονομίας που θα μειώνουν το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, θα οδηγούν στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην αλλαγή του συστήματος Υγείας, της δημόσιας διοίκησης και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk