Τέσσερις αλλαγές στις εφετινές εξετάσεις

Τέσσερις αλλαγές φέρνει η εφετινή εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλεγούν στις εξετάσεις, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν και την κίνηση των εφετινών βάσεων εισαγωγής στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν εφέτος είναι οι εξής: Αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που εγγράφονται στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις λόγω σοβαρών παθήσεων.

Τέσσερις αλλαγές φέρνει η εφετινή εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλεγούν στις εξετάσεις, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν και την κίνηση των εφετινών βάσεων εισαγωγής στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν εφέτος είναι οι εξής:

Αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που εγγράφονται στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις λόγω σοβαρών παθήσεων. Το ποσοστό των εισακτέων μαθητών που παρουσιάζουν σοβαρές παθήσεις θα αυξηθεί από 3% ως 5% αφού ο νομοθέτης έχει προσθέσει κι άλλες κατηγορίες ασθενών που εισάγονται χωρίς εξετάσεις. Καθορίζονται ως το καλοκαίρι τα επαγγελματικά δικαιώματα σε τμήματα πανεπιστημίων και σε 25 ειδικότητες των ΤΕΙ που εκκρεμούσαν επί χρόνια. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα επηρεάσει την «κίνηση» στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και τα τμήματα αυτά πιθανόν θα αποτελέσουν τις πρώτες επιλογές πολλών υποψηφίων.

Αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες). Για τις εξετάσεις εισαγωγής του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 και εφεξής η εξέταση κάθε Ειδικού Μαθήματος Ξένης Γλώσσας θα γίνεται ως εξής: Οσον αφορά την κατανόηση του γραπτού λόγου, θα δίνεται στους υποψηφίους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 370 λέξεων. Ακόμη θα δίνονται 10 ερωτήσεις επί του κειμένου. Η κατανόηση γραπτού λόγου θα βαθμολογείται με τριάντα μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες θα κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων.

Από εφέτος θα αναγράφεται πάνω στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ένα ερώτημα σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΕΕ (Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων).

Αυξάνεται από την εφετινή χρονιά κατά 10.000 ευρώ το όριο του οικογενειακού εισοδήματος για τους φοιτητές και σπουδαστές που δικαιούνται μεταγραφή.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
3 Θυμηθείτε ότι ένα θέμα βαθμολογείται με την ανώτατη βαθμολογία όταν: α) έχει αναπτυχθεί με πληρότητα, σύμφωνα με το αντίστοιχο διδακτικό βιβλίο (κρατήστε το νόημα και όχι με το γράμμα του βιβλίου), β) δεν παρουσιάζει επιστημονικά σφάλματα, γ) παρουσιάζει ορθή δομή, δ) χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ακριβολογία και ε) περιέχει τα απαραίτητα σχήματα, επεξηγηματικά διαγράμματα κτλ. 3 Προϋπόθεση συμμετοχής του υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής των τμημάτων που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο είναι να έχει: είτε γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού βαθμού (10,00), είτε να συγκεντρώνει σύνολο μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για κάθε σχολή ή τμήμα. Δηλαδή, αν ένας υποψήφιος έχει γενικό βαθμό πρόσβασης μικρότερο του 10, για να έχει πρόσβαση σε κάποιο τμήμα θα πρέπει να συγκεντρώνει το μισό του μέγιστου αριθμού μορίων στο τμήμα αυτό (δηλαδή, 10.000

μόρια για τα τμήματα που δεν απαιτούν ειδικό μάθημα και 11.000).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk