Παλιές αμαρτίες πλημμυρίζουν τον Εβρο

Τα νερά της Βουλγαρίας πνίγουν τον Εβρο, ο οποίος για άλλη μία χρονιά παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός του νομού, ο οποίος υλοποιήθηκε πριν από μισόν αιώνα, είναι πλέον ανεπαρκής και δεν μπορεί να προστατεύσει τις περιουσίες των κατοίκων του νομού. Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και 150.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων πλημμύρισαν. Ο ΕΛΓΑ υπολογίζει το εκτιμώμενο κόστος ζημιάς στα 7 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του ο αντινομάρχης Εβρου κ.

Τα νερά της Βουλγαρίας πνίγουν τον Εβρο, ο οποίος για άλλη μία χρονιά παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός του νομού, ο οποίος υλοποιήθηκε πριν από μισόν αιώνα, είναι πλέον ανεπαρκής και δεν μπορεί να προστατεύσει τις περιουσίες των κατοίκων του νομού. Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και 150.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων πλημμύρισαν. Ο ΕΛΓΑ υπολογίζει το εκτιμώμενο κόστος ζημιάς στα 7 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του ο αντινομάρχης Εβρου κ. Μ. Κογιομτζής θεωρεί ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. «Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα.Τα νερά του Εβρου ακόμη δεν έχουν φθάσει κάτω από το Πύθιο Διδυμοτείχου. Και ο Ερυθροπόταμος τώρα κατεβάζει νερά» έλεγε χθες μιλώντας στο «Βήμα». Οι παραποτάμιες περιοχές του Εβρου ήταν ήδη πλημμυρισμένες όταν ήρθαν οι έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Τα μεγάλα φράγματα επί βουλγαρικού εδάφους, όπως του Ιβαΐλοβγκραντ, άγγιξαν γρήγορα την ανώτατη κανονική στάθμη και ήταν αδύνατον να συγκρατήσουν τις επιπλέον ποσότητες νερού. Τα φράγματα αυτά λειτουργούν ως έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Γι΄ αυτό κάθε χρόνο, στο τέλος του χειμώνα, οι αρμόδιοι διατηρούν υψηλές τις στάθμες των υδάτων οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, διότι δεν γνωρίζουν αν θα έρθουν άλλες βροχές. «Οι συχνές πλημμύρες στις παραποτάμιες περιοχές του Εβρου υποδηλώνουν την ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση της ευρύτερης λεκάνης του ποταμού και των παραποτάμων του από κοινή επιτροπή των τριών χωρών (Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας)» λέει ο διευθυντής του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υδατικών Πόρων κ. Γ. Τσακίρης.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο για τον Εβρο. Το 1963 ολόκληρη η παραέβρια περιοχή είχε μεταβληθεί σε λίμνη, καθώς και τότε τεράστιοι όγκοι υδάτων είχαν αποδεσμευθεί από τα φράγματα της Βουλγαρίας. Την τελευταία δεκαετία όμως τα φαινόμενα είναι συχνότερα. Αλλοι τα αποδίδουν στις κλιματικές αλλαγές- χωρίς επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο. Αλλοι εντοπίζουν το πρόβλημα στο στένεμα της κοίτης του ποταμού με στόχο τη δημιουργία εύφορων καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η διευθέτηση αυτή είχε αποτέλεσμα τη μείωση των εκτάσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκτόνωση των πλημμυρικών παροχών. Οι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι για την επίλυση των προβλημάτων στον Εβρο απαιτείται η κατασκευή φραγμάτων και έργων συγκράτησης φερτών υλικών στη Βουλγαρία, ύψους 1 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο δεν μπορεί να αναλάβει η γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk