Το πιο καυτό πείραμα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν εργαστηριακά τις πλέον υψηλές θερμοκρασίες που έχουν ποτέ μετρηθεί στο Σύμπαν. Επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να ανασυνθέσουν τις συνθήκες που επεκράτησαν απειροελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (αναπαράσταση δεξιά) από την οποία προέκυψε το Σύμπαν. Χρησιμοποίησαν έναν κυκλικό επιταχυντή βαρέων ιόντων μήκους περίπου 4 χλμ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν εργαστηριακά τις πλέον υψηλές θερμοκρασίες που έχουν ποτέ μετρηθεί στο Σύμπαν. Επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να ανασυνθέσουν τις συνθήκες που επεκράτησαν απειροελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (αναπαράσταση δεξιά) από την οποία προέκυψε το Σύμπαν. Χρησιμοποίησαν έναν κυκλικό επιταχυντή βαρέων ιόντων μήκους περίπου 4 χλμ. που βρίσκεται σε υπόγειο εργαστήριο και οδήγησαν ιόντα χρυσού σε συγκρούσεις σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός δημιουργώντας θερμοκρασίες που έφθασαν τα 4 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου! – περίπου 250.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που επικρατεί στο κέντρο του Ηλίου.

Η πιο σημαντική εξέλιξη στο πείραμα ήταν ότι οι απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στη διάσπαση της ύλης σε μια μορφή, τη λεγόμενη «αρχέγονη σούπα», η οποία, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, υπήρχε τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά το Μπιγκ Μπανγκ. Το πείραμα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα τη γέννηση του Σύμπαντος αλλά και να βρούν εφαρμογές σε τομείς όπως η κατασκευή μικρότερων αλλά ισχυρότερων υπολογιστών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk