Μπήκαμε (ξανά) στην επιτήρηση

Υπό αυστηρή επιτήρηση της πορείας της οικονομίας της τελεί από χθες η Ελλάδα. Το ζητούμενο τώρα είναι τι θα γίνει αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις χθεσινές αποφάσεις του Εco/Fin, το επόμενο βήμα (άρθρο 126, παρ. 10 και 11) θα είναι η επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων (ουσιαστικά ποινών), η εφαρμογή των οποίων θα την καταστήσει ουσιαστικά τη χώρα υποχείριο των Βρυξελλών. Ετσι, αν τον Μάιο δεν αποδείξουμε ότι ελήφθησαν …

Μπήκαμε (ξανά) στην επιτήρηση | tovima.gr

Υπό αυστηρή επιτήρηση της πορείας της οικονομίας της τελεί από χθες η Ελλάδα. Το ζητούμενο τώρα είναι τι θα γίνει αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις χθεσινές αποφάσεις του Εco/Fin, το επόμενο βήμα (άρθρο 126, παρ. 10 και 11) θα είναι η επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων (ουσιαστικά ποινών), η εφαρμογή των οποίων θα την καταστήσει ουσιαστικά τη χώρα υποχείριο των Βρυξελλών.

Ετσι, αν τον Μάιο δεν αποδείξουμε ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα και ότι ήταν αποτελεσματικά, τότε το Εco/Fin μπορεί να επιβάλει τα εξής μέτρα:

* Πρώτον, να επιβάλει πρόστιμα «εύλογου ύψους».

* Δεύτερον, να απαιτήσει από την εν λόγω χώρα-μέλος να καταθέσει ατόκως στην Ενωση ένα ποσό κατάλληλου ύψους ώσπου κατά τη γνώμη του Συμβουλίου να διορθωθεί το υπερβολικό έλλεμμα.

* Τρίτον, να απαιτήσει από τη χώρα-μέλος προτού εκδώσει ομόλογα και χρεόγραφα να δημοσιεύσει τις πληροφορίες εκείνες που θα ζητήσει το Συμβούλιο για την κατάσταση της οικονομίας της.

* Τέταρτον, να καλέσει (το Συμβούλιο) την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού που ασκεί έναντι της εν λόγω χώραςμέλους.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει την περίπτωση να μην αποδώσουν τα μέτρα αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος του πραγματικού ελλείμματος για το 2009, που θα μάθουμε στο τέλος Μαρτίου, δεν θα είναι υψηλότερο από αυτό που γνωρίζουμε τώρα (τελευταία εκδοχή 12,8% του ΑΕΠ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk