Η Αθήνα «παίζει» το χαρτί του ΔΝΤ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εμμένοντας στη σκληρή γραμμή αντιμετώπισης της Ελλάδας, ζήτησαν χθες από την κυβέρνηση να προαναγγείλει νέα, πρόσθετα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν σε ισχύ το πολύ σε έναν μήνα. Σε «αντάλλαγμα» η ΕΕ προανήγγειλε ότι αν, μετά την υιοθέτηση και των πρόσθετων μέτρων, οι αγορές εξακολουθήσουν να έχουν στο στόχαστρό τους την Ελλάδα, θα ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής στο οποίο συμφώνησαν την περασμένη Πέμπτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και του οποίου οι βασικές γραμμές εξακολουθούν να παραμένουν μυστικές.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εμμένοντας στη σκληρή γραμμή αντιμετώπισης της Ελλάδας, ζήτησαν χθες από την κυβέρνηση να προαναγγείλει νέα, πρόσθετα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν σε ισχύ το πολύ σε έναν μήνα. Σε «αντάλλαγμα» η ΕΕ προανήγγειλε ότι αν, μετά την υιοθέτηση και των πρόσθετων μέτρων, οι αγορές εξακολουθήσουν να έχουν στο στόχαστρό τους την Ελλάδα, θα ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής στο οποίο συμφώνησαν την περασμένη Πέμπτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και του οποίου οι βασικές γραμμές εξακολουθούν να παραμένουν μυστικές.

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποταθεί στο ΔΝΤ για βοήθεια, θέση την οποία ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου διατύπωσε στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τις διαπραγματεύσεις που είχε πριν από τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης.

Οπως και τότε, έτσι και κατά τη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων που είχε χθες και προχθές στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στους κόλπους της ΕΕ επικράτησαν οι πλέον σκληρές για την Ελλάδα απόψεις. Παρά το γεγονός ότι από χώρες της Νότιας κυρίως Ευρώπης υπήρξαν φωνές που τόνιζαν ότι «αν φορτωθεί η ελληνική βάρκα με υπερβολικά βάρη μπορεί να βουλιάξει», επικράτησαν τελικώς οι γερμανικές αντιλήψεις περί δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επί της ουσίας το Βερολίνο ξεκαθάρισε χθες ότι υπάρχουν για την Ελλάδα δύο δέσμες υποχρεωτικών μέτρων:

* Η πρώτη δέσμη σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα εκ της συμμετοχής της στο ευρώ και είναι αυτά που έχει υιοθετήσει ως σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας. * Η δεύτερη δέσμη μέτρων σχετίζεται με το ενδεχόμενο να ζητήσει κάποια στιγμή η χώρα την οικονομική βοήθεια ευρωπαϊκών χωρών για να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της και είναι αυτά τα οποία θα κληθεί να ανακοινώσει η κυβέρνηση ως τις 15 Μαρτίου, όπως άλλωστε σαφώς αναφέρεται στο χθεσινό τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε προχθές το βράδυ ότι η υιοθέτηση της δεύτερης δέσμης μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ για οποιασδήποτε μορφής ενδεχόμενη οικονομική αρωγή προς την Ελλάδα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί απαίτησαν από την Ελλάδα να καταβάλει εκ των προτέρων τα «ασφάλιστρα» για την κάλυψή της από ενδεχόμενο κίνδυνο πτώχευσης, ο οποίος ως σήμερα έχει οδηγήσει τους κερδοσκόπους σε παντός είδους παράλογα παιχνίδια.

Δ ιπλωματικοί παράγοντες ανέφεραν ωστόσο χθες από τις Βρυξέλλες ότι η εμμονή των Γερμανών στη «σκληρή γραμμή» έναντι της Ελλάδας ενέχει πολλούς κινδύνους.

Ο πρώτος και κυριότερος είναι να επιβαρυνθεί τόσο πολύ το ελληνικό σκάφος ώστε κάποια στιγμή να είναι λιγότερο επώδυνη λύση για την Αθήνα η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την αναμονή κάποιας απροσδιόριστης προς το παρόν κοινοτικής βοήθειας.

Σε περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η Ελλάδα θα εξασφαλισθεί έναντι των κερδοσκοπικών παιγνίων αφού πλέον θα έχει τους πόρους που θα δώσουν το μήνυμα στις αγορές ότι ενδεχόμενο στάσης των ελληνικών πληρωμών δεν τίθεται πλέον.

Προς το παρόν, πάντως, η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν είναι ακόμη συμφέρουσα από την άποψη των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Αν όμως συνεχισθεί η τάση των Βρυξελλών για την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων επί των πρόσθετων μέτρων, ίσως η προσφυγή στο ΔΝΤ να καταστεί λιγότερο απωθητική για την Ελλάδα.

Αν η Ελλάδα επιλέξει την προσφυγή στο ΔΝΤ, θα πρόκειται φυσικά για casus belli με τις άλλες χώρες-μέλη του ευρώ, αφού η κίνηση της Ελλάδας θα εκληφθεί ως ευθεία επίθεση κατά του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι αγορές και ο αγγλοσαξονικός Τύπος, υπό τις υπάρχουσες σήμερα συνθήκες, θα ερμηνεύσουν την προσφυγή της Αθήνας στο ΔΝΤ ως την αρχή του τέλους του ευρώ αλλά και ως αρχή της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η απειλή της προσφυγής στο ΔΝΤ είναι ίσως το μόνο όπλο που έχει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για να μετριάσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, κυρίως σε σχέση με τις περαιτέρω μειώσεις των μισθών (ή την κατάργηση του 14ου μισθού) στον δημόσιο τομέα.

ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
«Γιατί να μην απευθυνθεί η Ελλάδα στο Ταμείο;»
«Η Ελλάδα θα μπορούσε ίσως να απευθυνθεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίοάλλωστε η Ρωσία προσφέρει 10 δισ. δολάρια» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Κρεμλίνο με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Κατά τη συζήτηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο εθίγη επιφανειακά η οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αποφάσεις της ΕΕ και στη σημασία που δίνει σε αυτές η Ελλάδα και είπε ότι στόχος είναι να βρεθεί λύση μέσω της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση για τα μέτρα που προτείνονται από τις Βρυξέλλες και ειδικά για την περικοπή του 14ου μισθού, απάντησε: «Ας μην πάμε σε μετρολογία». Συμπλήρωσε όμως ότι «είμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης για να δούμε τι γίνεται».

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
«Η Ευρώπη είναι ικανή να διαχειρισθεί την κρίση»

ΑΡ/ΡΑΒLΟ ΜΑRΤΙΝΕΖ ΜΟΝSΙVΑΙS

Τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «ικανή να διαχειρισθεί την κρίση με τα οικονομικά της Ελλάδας» εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Οπως μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και οι οικονομικοί σύμβουλοι Λόρενς Σάμερς και Κριστίνα Ρόουμερ «είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο για την κατάσταση στην Ελλάδα και τον ενημέρωσαν για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις δυσκολίεςμε τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ελληνες και ευρύτερα η ΕΕ». «Είμαστε βέβαιοι, όπως τόνισαν οι σύμβουλοί του στον πρόεδρο, ότι η ΕΕ είναι ικανή να διαχειρισθεί το πρόβλημα» ανέφερε ο Ρόμπερτ Γκιμπς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk