Γ. Παπανδρέου: «Η ιστορία θα μας κρίνει για τη στάση μας σε αυτήν την κρίση»

Είπε: Για τις ευθύνες Καραμανλή: «αυτό που ζούμε δεν οφείλεται σε ό,τι έγινε πριν 20 χρόνια» – Για την ζημιά που προξενεί η εξεταστική: «μεγαλύτερη ζημιά γίνεται όσο δεν διερευνάται η υπόθεση» – για τα μέτρα: «προτού τα λάβουμε θα αξιολογήσουμε την κατάσταση»

Μόνος στο δρόμο της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής επιτήρησης και μπροστά στις ευθύνες του για τη λήψη αποφάσεων, βρίσκεται ο κ. Γ. Παπανδρέου – αν και χθες άκουσε για μία ακόμη φορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Σαμαρά να τον παροτρύνει να «λάβει μέτρα».

Ακουσε όμως τον κ. Σαμαρά και να τον κατηγορεί ότι διασπά το εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας και στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός απάντησε ως εξής, επιστρέφοντας ουσιαστικά την κατηγορία: «εμείς ζητάμε ευρύτερη συναίνεση, θέλουμε στήριξη μέσα και έξω. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους για τη στάση μας σε αυτήν την κρίση, η οποία θα δείξει πόσο συμβάλαμε στο να ξεπεραστεί», δείχνοντας έτσι ότι εξακολουθεί να αξιώνει συναινετική στάση από τη ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός πάντως δεν απέρριψε την παρότρυνση του κ. Σαμαρά, ο οποίος τον κάλεσε να πάρει μέτρα προτού αυτά επιβληθούν από την Επιτροπή και απάντησε: «προτού λάβουμε μέτρα, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση».

Μακρά συζήτηση μεταξύ των δύο έγινε αναφορικά με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά ήταν πως «η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται τώρα, όσο φουντώνει η φημολογία και οι υποθέσεις δεν διερευνώνται» (αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η έναρξη των εργασιών της επιτροπής τοποθετείται σε βάθος χρόνου και τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα).

Επί της ουσίας της υπόθεσης πάντως ο κ. Παπανδρέου θέλησε να υπογραμμίσει ότι παρόλο που δεν αρνείται τη διερεύνηση των όσων ζητεί ο πρόεδρος της ΝΔ, οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαρύνουν τον κ. Καραμανλή και την προηγούμενη κυβέρνηση. «Αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια δεν έχει καμία σχέση με ότι είχε γίνει στο απώτερο παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και προσέθεσε: «αυτό που ζούμε σήμερα δεν οφείλεται σε ό,τι συνέβη πριν από 20 χρόνια».

Από το Μέγαρο Μαξίμου, η στάση του κ. Σαμαρά δεν αξιολογήθηκε πάντως ως αλλαγή κάποιας συναινετικής στάσης και σε αυτήν την κατεύθυνση επισημάνθηκε ότι ο αρχηγός της ΝΔ για μία ακόμη φορά κάλεσε τον Πρωθυπουργό να λάβει μέτρα. Κατά κύριο λόγο είδαν την κίνηση του κ. Σαμαρά ως προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δικαιολογήσει το ρόλο του και να περιχαρακώσει το κομματικό του ακροατήριο. Υπό αυτό το πρίσμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού αναμένουν να εκδηλωθεί και επισήμως η στάση της σημερινής ΝΔ έναντι των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk