Ο Βιτόρ Κονστάνσιο διαδέχεται τον Λ. Παπαδήμο

Τον Πορτογάλο Βιτόρ Κονστάνσιο επέλεξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να διαδεχθεί τον Ελληνα Λ. Παπαδήμο στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η απόφαση αυτή, που επικυρώθηκε χθες και από τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα οριστικοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον επόμενο μήνα ανοίγοντας τον δρόμο, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στον Γερμανό Αξελ Βέμπερ για να διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο της ΕΚΤ, τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του οποίου η θητεία τελειώνει στα τέλη Οκτωβρίου 2011.

Τον Πορτογάλο Βιτόρ Κονστάνσιο επέλεξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να διαδεχθεί τον Ελληνα Λ. Παπαδήμο στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η απόφαση αυτή, που επικυρώθηκε χθες και από τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα οριστικοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον επόμενο μήνα ανοίγοντας τον δρόμο, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στον Γερμανό Αξελ Βέμπερ για να διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο της ΕΚΤ, τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του οποίου η θητεία τελειώνει στα τέλη Οκτωβρίου 2011. Ο νέος αντιπρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του όταν τελειώσει η οκταετής θητεία του Λουκά Παπαδήμου στα τέλη Μαΐου 2010, είναι 66 ετών και διορίστηκε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας το 2000. Βουλευτής από το 1976 με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, υπουργός Οικονομικών και Προϋπολογισμού το 1978, διοίκησε την κεντρική τράπεζα της πατρίδας του για πρώτη φορά από το 1985 ως το 1986. Την επόμενη χρονιά απέτυχε να εκλεγεί πρωθυπουργός με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η επιλογή του Κονστάνσιο στη θέση του αντιπροέδρου θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για τον Βέμπερ καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα τηρούν «ισορροπίες» ανάμεσα στις χώρες αλλά και πολιτικά. Επισήμως, όπως το εξήγησε χθες ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βάουτερ Μπος, «δεν υπάρχει καμία σχέση» ανάμεσα στην επιλογή προέδρου και αντιπροέδρου για την ΕΚΤ. Ωστόσο, καθώς το έθιμο θέλει να κρατηθεί μια «ισορροπία» ανάμεσα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του Βορρά, η θέση του προέδρου μοιάζει να απομακρύνεται για τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον ο Κονστάνσιο θεωρείται ότι «ισορροπεί» απέναντι στον Βέμπερ και πολιτικά καθώς έχει εκφραστεί υπέρ των πολιτικών ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Π.χ., τον Νοέμβριο του 2007, όταν ο Βέμπερ έλεγε ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω για να συγκρατηθούν οι τιμές, ο Κονστάνσιο είχε δηλώσει πως η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι «προσωρινή» και οι τιμές ελεγχόμενες.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που εποπτεύει τα 15 τμήματα της Τράπεζας, ο Παπαδήμος έχει την ευθύνη για την πιστωτική σταθερότητα και εποπτεία, καθώς και για το ερευνητικό τμήμα της τράπεζας. Ωστόσο ο Τρισέ έχει την ευχέρεια να αλλάξει τις υπευθυνότητες των μελών του, όπως το είχε κάνει και παλαιότερα, το 2006, με την έλευση του Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk