Ένα ακόμα άρθρο

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «ψηφίζει» για την Ελλάδα ο Νουριέλ Ρουμπινί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει ως διέξοδο στην Ελλάδα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του που αναδημοσιεύει η βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα L’Echo. Τίτλος του άρθρου: «Η Ελλάδα έχει κυρίως ανάγκη από το ΔΝΤ».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει ως διέξοδο στην Ελλάδα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του που αναδημοσιεύει η βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα L’Echo. Τίτλος του άρθρου: «Η Ελλάδα έχει κυρίως ανάγκη από το ΔΝΤ».

Ο κ. Ρουμπινί αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία υποφέρουν από το διπλό πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους, κάτι που δεν κάνει την κατάστασή τους βιώσιμη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, η ένταξη αυτών των χωρών στην ευρωζώνη και η σύγκλιση τιμών ώθησε την απόδοση των ομολόγων τους στο επίπεδο των γερμανικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία υπερβολική ανάπτυξη και κατανάλωση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι οικονομίες αυτές υποφέρουν από πτώση των εξαγωγών τους εξαιτίας των υπερβολικά χαμηλών μισθών στην Ασία.

Σύμφωνα με τον φημισμένο καθηγητή ένα πρόγραμμα που θα προερχόταν από το ΔΝΤ θα βελτίωνε σημαντικά την αξιοπιστία της πολιτικής μείωσης των δαπανών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Αντίθετα, η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσω χρηματοδότησης από την ΕΕ ή από την ΕΚΤ, αλλά δεν θα αρκούσε για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής της κάθε χώρας.

Παράλληλα, σημειώνει οι αγορές θα έμεναν διστακτικές, ιδίως εάν τα μέτρα οδηγούσαν σε κοινωνική αναταρχή.

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι η περίπτωση του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη, αφού η βοήθειά του δίνεται τμηματικά υπό αυστηρές προϋποθέσεις για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Μέχρι στιγμής, σχολιάζει, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ έχουν αρνηθεί ότι έχουν ανάγκη μία τέτοια βοήθεια, φοβούμενες ότι αυτό θα αποτελούσε ένδειξη αδυναμίας και θα οδηγούσε σε στιγματισμό.

Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας ότι ήδη οι διεθνείς αγορές φοβούνται ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε να εξαπλωθεί από την Ελλάδα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Η ΕΕ και η ΕΚΤ ανησυχούν για τον κίνδυνο που θα συνοδεύει κάθε σχέδιο διάσωσης.

Για αυτό ακριβώς, τονίζει ο Ν. Ρουμπινί, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα του ΔΝΤ που θα συνδέει την οικονομική βοήθεια με την σταδιακή υλοποίηση των οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποτελεί μία καλή μέθοδο βοήθειας προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk