Τι λένε τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία

Τι λένε τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία | tovima.gr

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία κυριαρχούν σήμερα στα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Το Eurogroup ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα» γράφει η γαλλική «Le Monde» και προσθέτει : «Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να δώσουν προθεσμία 30 ημερών στην Αθήνα για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο της λιτότητας»… «Το μήνυμα που εστάλη είναι απλό: Αν μέχρι τις 16 Μαρτίου,που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αρχική φάση αξιολόγησης,τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Αθήνα αποδειχτούν ανεπαρκή για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων, δηλαδή τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, η Ελλάδα δεσμεύεται να προτείνει νέα μέτρα» γράφει η γαλλική εφημερίδα επικαλούμενη τις δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ,Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. «Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν περικοπές των δαπανών, αλλά και αποφάσεις για την αύξηση των εσόδων, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των πρόσθετων φόρων για αγαθά πολυτελείας», σημειώνει η «Le Monde».

«Η Ελλάδα μεταξύ στήριξης και πιέσεων από την ΕΕ», γράφει η «Le Figaro» ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από την Αθήνα να ενισχύσει τα μέτρα λιτότητας,αν και η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και καθησυχάζει τις αγορές».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σαφή «πρόσθετα μέτρα» για τη μείωση του ελλείμματος» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν.

«Η Ευρώπη δίνει προθεσμία ενός μηνός στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τους πρώτους καρπούς του σχεδίου προσαρμογής» γράφει η ισπανική «El Pais», κάνοντας λόγο για «την πρώτη κρίση του ευρώ». Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει πάντως με έμφαση δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα αφήσουν Ελλάδα στο έλεος της απληστίας των αγορών».

To αμερικανικό περιοδικό «BusinessWeek» σε άρθρο του με τίτλο : «Πιέζουν για μεγαλύτερες περικοπές την Ελλάδα» σημειώνει ότι «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ετοιμάζονται να επιβάλλουν μεγαλύτερες μειώσεις του ελλείμματος της Ελλάδας και κατέστησαν σαφές στην Αθήνα ότι πρέπει να είναι έτοιμη για νέα μέτρα στις 16 Μαρτίου ,αν η κυβέρνηση δεν επιδείξει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τους στόχους του προϋπολογισμού».

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σχολιάζουν την «αλληλεγγύη» που επικρατεί μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, σημειώνοντας ότι «αυξάνεται η αντίθεση μεταξύ των Γερμανών για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα,όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις»… «Η δημοσιονομική κρίση και η μείωση της αξίας του ευρώ υποχρεώνει τους φορολογούμενους και τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι τα οικονομικά τους συνδέονται άμεσα με την δράση των πολιτικών ηγετών,που βιάστηκαν να δημιουργήσουν το κοινό ευρωπαικό νόμισμα παρά τις αντιρρήσεις της κοινής γνώμης…. Η αλληλεγγύη, τουλάχιστον στα μάτια των περισσότερων ψηφοφόρων, εξακολουθούν να σταματά στα σύνορα της χώρας τους», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Η «Wal Street Journal» σε άρθρο της με τίτλο «η Ελλάδα δείχνει την ανάγκη μιάς λεπτομερούς επανεξέτασης των παραγώγων» τονίζει ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα αποτελεί μια υπενθύμιση για το πόσα λίγα πράγματα έχουν γίνει για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα και εν δυνάμει ασταθή τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk