«Διάσωση ή κατάρρευση»

Ανδρέας Λοβέρδος«Μετά το 2013 η εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης»

Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Κομισιόν να προχωρήσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο μετά το 2013, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό τώρα δεν θα υπάρχουν πόροι για συντάξεις μετά το 2015. Σύσκεψη για τον ΟΑΕΕ, που βρίσκεται στο «κόκκινο».

Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Κομισιόν να προχωρήσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο μετά το 2013, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό τώρα δεν θα υπάρχουν πόροι για συντάξεις μετά το 2015.

Ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας το πρωί στο τηλεοπτικό κανάλι της ΝΕΤ και ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο προσαρμογής στο ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο, όπως ζητά η Κομισιόν, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ότι η εξίσωση αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση και πως οι Βρυξέλλες ενδεχομένως να μην δεχθούν μεταβατικό διάστημα εφαρμογής σε βάθος 7ετίας.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι ο χρόνος προσαρμογής εξαρτάται από την Κομισιόν, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να εφαρμοστεί η ρύθμιση μετά το 2013, για να μην θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όπως σημείωσε, η Κομισιόν έχει ζητήσει απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση έως τις 28 Μαρτίου και η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη πρόταση, την οποία θα αποστείλει στις Βρυξέλλες, μετά την τελική συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από την απεργία της 24ης Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό ζήτημα των ένστολων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των σωμάτων ασφαλείας δεν αφορούν το άμεσο μέλλον.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως για το μέσο όρο συνταξιοδότησης, «καθήκον» απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς δεν υπάρχουν πια περιθώρια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Λοβέρδος σημειώνει σχετικά: «Αν δεν αλλάξουμε τώρα το σύστημα και δεν περιορίσουμε από τώρα τη σπατάλη, από το 2015 δεν θα έχουμε πόρους για 14 συντάξεις τον χρόνο».

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο θέμα του ΟΑΕΕ, που βρίσκεται στο «κόκκινο».

Το Ταμείο έχει ζητήσει κρατική προστασία, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καταβολή των συντάξεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά το Μάρτιο εμφανίζεται προβληματική.

Ο υπουργός Εργασίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα του ΟΑΕΕ εντός της ημέρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk