«Απαράμιλλο πάθος και ήθος»

Φόρο τιμής στον Δημήτριο Κωνστάντιο αποτίει το υπουργείο Πολιτισμού

Στο έργο του διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, Δ.Κωνστάντιου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών, αναφέρεται ο υπουργός Πολιτισμού, σημειώνοντας το πάθος του για τον πολιτισμό και το απαράμιλλο ήθος του. Η κηδεία του Δ.Κωνστάντιου θα γίνει την Τρίτη.

Φόρο τιμής στον διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, Δημήτριο Κωνστάντιο, αποτίει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι σύσσωμο το ΥΠΠΟ πενθεί την απώλεια ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τον Πολιτισμό με πάθος και ήθος.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Επιθυμία του ίδιου ήταν, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (αρ. λογαριασμού 080/675652-29, Εθνική Τράπεζα).

Την ημέρα της κηδείας του το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό.

Στο μήνυμά του ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος ανέφερε:

«Σύσσωμο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, πενθεί για την απώλεια του Δημήτρη Κωνστάντιου. Εξέχον στέλεχος της Υπηρεσίας με πλούσιο επιστημονικό έργο, ο Δημήτρης Κωστάντιος, υπηρέτησε την επιστήμη και τον Πολιτισμό με άσβεστο πάθος και απαράμιλλο ήθος. Αφοσιώθηκε απόλυτα στο Βυζάντιο, εργάστηκε άοκνα για την ανάδειξή του, δείχνοντας σε όλους μας ότι πρέπει να επιστρέψει στις καρδιές και στον πολιτισμό μας.

» Πίσω του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην αρχαιολογική κοινότητα, στην Υπηρεσία, στο Βυζαντινό Μουσείο και πάνω από όλα στις καρδιές των συναδέλφων, των μαθητών και των φίλων του. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Η γγ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τελευταία φορά που μίλησα με τον Δημήτρη ήταν λίγες ημέρες πριν, όταν μου ζήτησε να του επιβεβαιώσω ότι τα εγκαίνια της συλλογής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα γίνουν στις 10 Μαρτίου, όπως είχαμε συνεννοηθεί.

» Ο τόνος της φωνής του απέδιδε την έννοια του, την αγωνία, τη φροντίδα, την αγάπη του για ένα έργο ζωής που ήταν πλέον έτοιμο να παραδοθεί στο σύνολό του. Ο Δημήτρης δεν είναι πια μαζί μας. Είναι όμως όλα όσα ο ίδιος με προσπάθεια, μεράκι, αισιοδοξία, πίστη, αφοσίωση, εντιμότητα, γνώση και εμπειρία δημιούργησε και αφήνει παρακαταθήκη.

» Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η αρχαιολογική οικογένεια, η επιστημονική κοινότητα, πενθούν σήμερα την αδόκητη απώλεια ενός δικού τους ανθρώπου. Το κενό είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο. Ο Δημήτρης Κωνστάντιος υπήρξε ο αγαπημένος συνάδελφος και φίλος, το ικανό και διακεκριμένο στέλεχος της Υπηρεσίας, ο έμπειρος αρχαιολόγος με τις αυξημένες διοικητικές ικανότητες και τις υψηλές επιστημονικές επιδόσεις, ο άνθρωπος που με θάρρος, εντιμότητα, δικαιοσύνη και ευθυκρισία υπερασπιζόταν της ιδέες και τα πιστεύω του.

» Στην οικογένεια του, που τόσο τον στήριξε στον δύσκολο αγώνα του, κουράγιο και δύναμη.»

H πορεία και το έργο του Δρ Δ.Κωνστάντιου

Ο Δρ Δημήτριος Κωνστάντιος ανέλαβε τη διεύθυνση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου το 1999, μετά από χρόνια υπηρεσίας στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1976-1988) της οποίας διετέλεσε και προϊστάμενος (1987) και στο Τμήμα Βυζαντινών Μουσείων της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ (1990-1998) της οποίας επίσης υπήρξε και προϊστάμενος (1998).

Ως διευθυντής για μια δεκαετία κατόρθωσε, χωρίς να προδώσει τη βαριά επιστημονική κληρονομιά που είχαν αφήσει πίσω τους οι προκάτοχοί του, να αναδιοργανώσει το Μουσείο και να το μετατρέψει σε ένα ίδρυμα πολιτισμού «ανοικτό» στο ευρύ κοινό.

Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία κατέστησε το Μουσείο ενεργό, σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης. Επί των ημερών του τέθηκε σε νέα βάση η λειτουργία του Μουσείου, ολοκληρώθηκε η επισκευή και αναδιαμόρφωση του μουσειακού χώρου και η αναβάθμιση των υποδομών (κτήρια διοίκησης, περιβάλλων χώρος, αρχαιολογικές αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης), σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η επανέκθεση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Συλλογών, διοργανώθηκαν δεκάδες περιοδικές εκθέσεις.

Επί των ημερών του επίσης στο Μουσείο οργανώθηκαν και λειτουργούν, μεταξύ των άλλων, αποτελεσματικά και με εντυπωσιακή παραγωγικότητα, Τμήματα Τύπου και Επικοινωνίας, Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων.

Ο Δρ Δημήτριος Κωνστάντιος, βαθιά δημοκρατικός πολίτης και προϊστάμενος, κατόρθωσε να εμπνεύσει, να παροτρύνει και τέλος να συγκεντρώσει στους κόλπους του Μουσείου πλήθος νεαρών επιστημόνων (αρχαιολόγων, ιστορικών, ιστορικών τέχνης, συντηρητών), διοικητικών, φυλάκων, τεχνικών, που με πάθος υπηρετούν όχι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά και την πολιτιστική ζωή της χώρας.

Αρχαιολόγος με μεγάλη πείρα στα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα (καθώς ηγήθηκε ανασκαφών και αναστηλώσεων για είκοσι χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα), ευφυής επιστήμονας και Πανεπιστημιακός δάσκαλος, δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο Κωνστάντιος δεν έμενε στιγμή ήσυχος.

Η ζωή του τα πολλά τελευταία χρόνια ήταν ένα διαρκές ταξίδι αναζήτησης σε Μουσεία, Πανεπιστήμια, Πολιτιστικά Ιδρύματα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ένα ταξίδι που σχετιζόταν άμεσα με τη μελέτη και διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών, αλλά και με τη μουσειολογία, την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό, τη λειτουργία, την προβολή των Μουσείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk