ΝΙΚΟΛ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ VS ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΦΙΔΑ

Από τη «ναφθαλίνη» στην απογείωση

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Φεβρουαρίου. Στο κλειστό της Παιανίας η ατμόσφαιρα είναι παγωμένη. Μόλις λίγες δεκάδες φίλοι του στίβου στις εξέδρες για τη δεύτερη ημερίδα της χρονιάς. Και όμως, την ίδια ώρα στον αγωνιστικό χώρο υπήρχε δράση, αγωνία, σασπένς. Δύο κορίτσια, η 28χρονη Αφροδίτη Σκαφίδα και η 24χρονη Νικόλ Κυριακοπούλου, αναβιώνουν σε ελληνική έκδοση την αξέχαστη αναμέτρηση Τιερί Βινιερόν- Σεργκέι Μπούμπκα την 1η Σεπτεμβρίου 1984, όταν ο γάλλος επικοντιστής με άλμα στα 5,91 μ. παίρνει το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ουκρανό, που το ξαναφέρνει στην κατοχή του υπερπηδώντας τα 5,94 μ. Η Κυριακοπούλου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου με άλμα στα 4,45 μ. Η Σκαφίδα απαντά περνώντας και αυτή πάνω από τα 4,45 μ. και λίγο αργότερα η συναθλήτριά της θα ανέβει στα 4,50 μ. Οι δύο ελληνίδες επικοντίστριες βάλθηκαν να αποδείξουν ότι στον πλανήτη «ελληνικός στίβος» υπάρχει ζωή, θέαμα, συγκίνηση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Φεβρουαρίου. Στο κλειστό της Παιανίας η ατμόσφαιρα είναι παγωμένη. Μόλις λίγες δεκάδες φίλοι του στίβου στις εξέδρες για τη δεύτερη ημερίδα της χρονιάς. Και
όμως, την ίδια ώρα στον αγωνιστικό χώρο υπήρχε δράση, αγωνία, σασπένς. Δύο κορίτσια, η 28χρονη Αφροδίτη Σκαφίδα και η 24χρονη Νικόλ Κυριακοπούλου, αναβιώνουν σε ελληνική έκδοση την αξέχαστη αναμέτρηση
Τιερί Βινιερόν- Σεργκέι Μπούμπκα την 1η
Σεπτεμβρίου 1984, όταν ο γάλλος επικοντιστής με άλμα στα 5,91 μ. παίρνει το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ουκρανό, που το ξαναφέρνει στην κατοχή του υπερπηδώντας τα 5,94 μ. Η Κυριακοπούλου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου με άλμα στα
4,45 μ. Η Σκαφίδα απαντά περνώντας και αυτή πάνω από τα 4,45 μ. και λίγο αργότερα η συναθλήτριά της θα ανέβει στα 4,50 μ. Οι δύο ελληνίδες επικοντίστριες βάλθηκαν να αποδείξουν ότι στον πλανήτη «ελληνικός στίβος» υπάρχει ζωή, θέαμα, συγκίνηση.

«Τι κρίμα που δεν υπήρχε αρκετός κόσμος να μας παρακολουθήσει. Μας λείπει τόσο πολύ» θα εκμυστηρευθεί στο «Βήμα» η Νικόλ Κυριακοπούλου , που δεν ξεχνάει το κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο της Δρέσδης όπου αγωνίστηκε πρόσφατα σε διεθνές μίτινγκ. Ταυτόχρονα δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για την αναμέτρηση με την κάτοχο του ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο. «Μου αρέσει γιατί προσφέρει σασπένς.Κρατάει σε αγωνία τον κόσμο.Προσφέρουμε ένα σόου στο κοινό. Μπορεί καθεμία από μας να έχει τους δικούς της “οπαδούς”.Είναι μια πρόκληση και για μας».

Πιο ψύχραιμη η Αφροδίτη Σκαφίδα, χωρίς να αρνείται την αξία του συναγωνισμού με τη συναθλήτριά της, επιμένει ότι «όταν αγωνίζομαι βλέπω μόνο τον εαυτό μου.Αυτόν θέλω να ξεπεράσω. Δεν με αγχώνει ο ανταγωνισμός».

Ζώντας από το… ποδόσφαιρο
Αν και φαίνεται να έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, τις δύο νεαρές κυρίες του ελληνικού επί κοντώ «ενώνουν» οι δύσκολες εμπειρίες που έχουν ζήσει στην αθλητική σταδιοδρομία τους. Και οι δύο βρέθηκαν πολύ κοντά στην αποχώρηση από τους στίβους. «Πέρυσι σκεφτόμουν να τα παρατήσω. Είχα οικονομικά προβλήματα. Είχα κουραστεί με τους τραυματισμούς μου. Δεν είχα προπονητή» εξομολογείται η Σκαφίδα, επιβεβαιώνοντας την επισήμανση του νέου (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) προπονητή της κ. Δημήτρη Κυτέα ότι «τα περισσότερα παιδιά του στίβου είναι φτωχόπαιδα που παλεύουν για να ζήσουν».

Η 28χρονη Αφροδίτη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, κερδίζει το ψωμί της εργαζόμενη στα προγράμματα εκμάθησης ποδοσφαίρου πιτσιρικάδων 7-11 χρόνων στον Δήμο Γλυφάδας. Οσο για τον ΣΕΓΑΣ, της προσφέρει μόνο κάποια χρήματα για την προετοιμασία της αφού η γραφειοκρατική «παράνοια» την έχει εντάξει στην κατηγορία τραυματιών (!) του σχεδιασμού.

Η Κυριακοπούλου βρέθηκε δύο φορές κοντά στο «αντίο». Τη μία κατά το τελευταίο διάστημα, όταν έμαθε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό για να εξασφαλίσει τον διορισμό της στο Δημόσιο, που είχε επιτύχει λόγω της 6ης θέσης στο Παγκόσμιο Εφήβων- Νεανίδων του 2004. Ευτυχώς ο ΓΓΑ κ. Πάνος Μπιτσαξής ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την αλλαγή της ρύθμισης που υποχρέωνε τους αθλητές να σταματούν τον πρωταθλητισμό για να διοριστούν.

«Εκλαιγα από τη χαρά μου, όταν το έμαθα» θα εξομολογηθεί η 24χρονη Νικόλ, που το 2007 είχε ξαναβρεθεί ένα βήμα από την αποχώρηση όταν, μετά ενάμιση χρόνο αποχής λόγω τραυματισμού, είχε ένα σοβαρό ατύχημα.

Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα στον Αγιο Κοσμά είχε πέσει με το κεφάλι στη βαλβίδα και είχε τραυματιστεί σοβαρά. «Με είχαν όλοι ξεγραμμένη. Το 2008 ήμουν εκτός σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ. Πέρασα άσχημα, αλλά αυτό με ωρίμασε πολύ» τονίζει. Αμέσως μετά η αθλήτρια του προπονητή κ. Μανώλη Καραγιάννη – συνεργάζονται σχεδόν 11 χρόνια- θα εκτοξευθεί αφού ανεβάζει τα ατομικά ρεκόρ από τα 4,10 μ. (ανοιχτός στίβος) και 4.00

(κλειστός) σε 4,45 μ. και 4,40 μ. αντιστοίχως.

Η πρόκληση της Ντόχα
Τώρα και οι δύο, με αναπτερωμένο ηθικό, βάζουν ψηλά τον πήχη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ντόχα (12-14 Μαρτίου). «Στόχος μου είναι ο τελικός. Αισθάνομαι πλέον πολύ καλά. Παλαιότερα έπρεπε να αποδείξω στους προπονητές μου ότι αξίζω. Τώρα με τον κ.Κυτέα είμαστε συνοδοιπόροι. Με βοήθησε να βλέπω αυτό που κάνω σαν ένα ωραίο παιχνίδι. Να ζω την κάθε στιγμή χωρίς να αγχώνομαι» εξομολογείται η Σκαφίδα, που έχει πετύχει τρεις φορές πανελλήνιο ρεκόρ σε κλειστό και ανοιχτό στίβο.

Για την Κυριακοπούλου η Ντόχα «είναι μια πρόκληση για να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Η πρόκριση στον τελικό βέβαια είναι δύσκολη, γιατί το επίπεδο του ανταγωνισμού αναμένεται να είναι πολύ υψηλό».

Και οι δύο πάντως στοιχηματίζουν ότι το ελληνικό επί κοντώ γυναικών μπορεί να πλησιάσει τα διεθνή στάνταρτ. «Δεν υστερούμε σε κάτι. Μας λείπειόμωςη νοοτροπία του μεγάλου αθλητή, που πρέπει να αποκτήσουμε συμμετέχοντας σε αρκετά διεθνή μίτινγκ» εκτιμά η Σκαφίδα, η οποία ονειρεύεται να κλείσει την καριέρα της αγωνιζόμενη στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

«Μεγαλύτερο πείσμα, τσαμπουκάς, αλλά και περισσότερο ρίσκο στους αγώνες» είναι η συνταγή της Κυριακοπούλου, η οποία δεν βάζει ταβάνι στις επιδόσεις που ονειρεύεται αφού εκτός των άλλων, όπως παραδέχεται, «είμαι προληπτική». Το σίγουρο είναι ότι και στις δυο τους αρέσει να βάζουν τον πήχη ψηλά… Αρωμα γυναίκας στους ελληνικούς «εμφυλίους»
Στο πέρασμα των χρόνων οι αγωνιστικοί «εμφύλιοι» έγραψαν μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες του ελληνικού στίβου. Ο ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα συνέβαλε στη βελτίωση των επιδόσεων ενώ από τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκαν τα πρώτα ελληνικά δίδυμα που συναγωνίζονταν για διεθνείς διακρίσεις.

Η παρθενική ελληνική αναμέτρηση με διεθνές διακύβευμα καταγράφηκε από το περίφημο ελληνικό δίδυμο του ακοντισμού Αννας Βερούλη και Σοφίας Σακοράφα . Τον Αύγουστο του 1982 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας η γεροδεμένη Βερούλη ανέβαινε στο πρώτο σκαλί του βάθρου ενώ η στυλάτη Σακοράφα «παρηγορούνταν» με το χάλκινο ευρωπαϊκό μετάλλιο. Εναν μήνα αργότερα όμως η τρικαλινή πρωταθλήτρια έπαιρνε την «εκδίκησή» της καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 74,20 μ. ενώ συνολικά στην καριέρα της κατέρριψε 17 φορές το πανελλήνιο ρεκόρ. Η Βερούλη πέρασε στην ιστορία ως αθλήτρια αγώνων και η Σακοράφα ως αθλήτρια των μεγάλων επιδόσεων.

Το επόμενο ελληνικό δίδυμο «παγκοσμίων» διαστάσεων συνυπήρξε στο τριπλούν γυναικών. Οι Βολιώτισσες Βούλα Τσιαμήτα και Ολγα Βασδέκη ανέβηκαν στην πρώτη και στην τρίτη θέση αντιστοίχως στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Σεβίλλης του 1999. Εναν χρόνο νωρίτερα στη Βουδαπέστη η Βασδέκη είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η καριέρα της Τσιαμήτα ήταν σύντομη λόγω τραυματισμών και έτσι αυτή η «διαμάχη» δεν διήρκεσε επί μακρόν.

Αντίθετα για πολλά χρόνια συναγωνίζονταν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο οι δισκοβόλες Τασούλα Κελεσίδου και Κατερίνα Βόγγολη. Η πρώτη κατέκτησε δύο ασημένια ολυμπιακά μετάλλια (2000 και 2004) και τρία παγκόσμια (δύο ασημένια και ένα χάλκινο). Η δεύτερη κατάφερε να κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο το 2002 στο Μόναχο ενώ η Κελεσίδου είχε μείνει τρίτη, σε μια ρέπλικα του δίδυμου Βερούλη- Σακοράφα του 1982.

Εσωτερικού επιπέδου ήταν οι μονομαχίες στο ύψος μεταξύ της Νίκης Μπακογιάννη και της Νίκης Γκαβέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αν και αργότερα η πρώτη άνοιξε τα φτερά της για να ανέβει ως τη δεύτερη θέση του ολυμπιακού βάθρου στην Ατλάντα το 1996.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk