«Η κατάσταση έχει ξεφύγει» λένε οι φαρμακοποιοί καθώς υπό την απειλή όπλου τούς ζητούν και βαριά ηρεμιστικά και το ταμείο

Φαρμακεία με τον φόβο των ληστών

Λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, στις 17 Δεκεμβρίου, εισέβαλαν σε φαρμακείο της Πετρούπολης δύο άνδρες με όπλα. Ηταν 9.20 το βράδυ. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με τη φαρμακοποιό μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, της ζήτησαν να ανοίξει την ταμειακή μηχανή και στη συνέχεια ο ένας την έσπρωξε στην άκρη. Πήραν όσα χρήματα βρήκαν και έφυγαν. Οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν έφθασαν γρήγορα στο φαρμακείομέσα σε περίπου δέκα λεπτά- αλλά δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, στις 17 Δεκεμβρίου, εισέβαλαν σε φαρμακείο της Πετρούπολης δύο άνδρες με όπλα. Ηταν 9.20 το βράδυ. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με τη φαρμακοποιό μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, της ζήτησαν να ανοίξει την ταμειακή μηχανή και στη συνέχεια ο ένας την έσπρωξε στην άκρη. Πήραν όσα χρήματα βρήκαν και έφυγαν. Οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν έφθασαν γρήγορα στο φαρμακείομέσα σε περίπου δέκα λεπτά- αλλά δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν. Με τον φόβο της ληστείας ζουν πλέον καθημερινά χιλιάδες έλληνες φαρμακοποιοί. Το τελευταίο πεντάμηνο οι επιθέσεις και οι καταγγελίες φαρμακοποιών που έχουν πέσει θύματα προς την Αστυνομία και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι ληστές, υπό την απειλή όπλου, ζητούν το περιεχόμενο του ταμείου και φάρμακα, κυρίως βαριά ηρεμιστικά (για τη χορήγησή τους απαιτείται δίγραμμη συνταγή).

«Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στο Περιστέρι. Το 2009 καταγράφηκαν 55 επιθέσεις ληστών σε φαρμακεία της περιοχής» λέει προς «Το Βήμα» η φαρμακοποιός κυρία Αμαλία Δραγανίγου . «Παλαιότερα», σημειώνει, «οι ληστές έμπαιναν στα φαρμακεία όταν αυτά ήταν κλειστά για να αρπάξουν μόνο βαριά ηρεμιστικά. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι ληστές είναι ένοπλοι και μπαίνουν ώρες που τα φαρμακεία λειτουργούν προκειμένου να πάρουν χρήματα». Οπως επισημαίνει, δεν είναι λίγοι οι φαρμακοποιοί της περιοχής οι οποίοι, στην εφημερία τους, δουλεύουν με θυρίδα.

Η κατάσταση για τους φαρμακοποιούς έχει «αγριέψει» το τελευταίο τετράμηνο. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΦΣΑ δέχονται κάθε μήνα περισσότερες από επτά καταγγελίες για ληστείες φαρμακείων. «Οι επιθέσεις είναι περισσότερες, αλλά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό διότι πολλοί φαρμακοποιοί κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία και δεν ενημερώνουν τον σύλλογο» αναφέρουν εκπρόσωποι του ΦΣΑ.

«Είναι σαν να βλέπουμε αμερικανική ταινία» λέει ο φαρμακοποιός κ. Χρ. Κωλέττης, ο οποίος έπεσε θύμα ληστείας ενώ βρισκόταν στο φαρμακείο του στο Νέο Ηράκλειο, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. «Ηταν 7.45 το βράδυ, λίγη ώρα πριν κλείσω το φαρμακείο» θυμάται ο κ. Κωλέττης. «Είχα χαλαρώσει και έφτιαχνα τα ράφια,όταν άκουσα την πόρτα του φαρμακείου να κλείνει. Μέχρι να γυρίσω, ο άνδρας που είχε μπει είχε κατεβάσει την κουκούλα καλύπτοντας το πρόσωπό του.Οπλισε το περίστροφο και μου είπε:“Τα λεφτά σου”. Ανοιξα την ταμειακή μηχανή, του την έδειξα και έκανα δύο βήματα πίσω. Εκείνος μου είπε “πήγαινε πίσω και μην κουνηθείς”, δείχνοντάς μου την πόρτα που οδηγεί στο πίσω μέρος του φαρμακείου, στο εργαστήριο. Εκανα ό,τι μου είπε. Οταν σταμάτησα να ακούω θόρυβο,του φώναξα:“Τελείωσες;”. Δεν πήρα απάντηση. Αφού βεβαιώθηκα ότι είχε φύγει, βγήκα από την “κρυψώνα” μου. Τηλεφώνησα στην Αστυνομία η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα, αλλά πλέον δεν είχε νόημα…».

Δύο ημέρες μετά ληστές εισέβαλαν στο φαρμακείο της μητέρας του κ. Κωλέττη το οποίο λειτουργεί στην ίδια περιοχή. Παρ΄ ότι ήταν 2 το μεσημέρι και οι ληστές δεν είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους, πήραν τη λεία τους και έφυγαν ανενόχλητοι. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» τονίζει η φαρμακοποιός κυρία Γιούλια Κουτσιαύτη και προσθέτει: «Μέχρι σήμερα το αίτημά μας για επίβλεψη των φαρμακείων από άνδρες της Αστυνομίας έχει πέσει στο κενό. Από τη Δημοτική Αστυνομία είπαν, όταν τους θέσαμε το θέμα, ότι είναι ελάχιστοι, δεν οπλοφορούν και μας παρέπεμψαν στην ΕΛ.ΑΣ. ως την πλέον αρμόδια. Από εκεί μας είπαν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προστασίας των φαρμακείων. Επίσηςμας είπαν ότι αν διαπιστώσουμε ύποπτη κίνηση σε πλησίον φαρμακείο να καλέσουμε το 100. Επί της ουσίας μας είπαν να αφήσουμε τη δουλειά μας και να προσέχουμε τι γίνεται σε κοντινά φαρμακεία…». Σύμφωνα με την κυρία Κουτσιαύτη, «η Αστυνομία πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει τις περιπολίες». Αλλωστε- αναφέρει- σε κάθε δήμο δεν εφημερεύουν περισσότερα από τρία φαρμακεία.

«Γυμνό» βρήκε το φαρμακείο της, που λειτουργεί στην πλατεία Κουμουνδούρου, η κυρία Π. Τ. το πρωί της 29ης Ιανουαρίου. «Τη νύχτα, ενώ το φαρμακείο ήταν κλειστό, έκοψαν τα ρολά με ψαλίδα, έσπασαν το κρύσταλλο της πόρτας και πήραν όσα χρήματα είχα στο ταμείο, καθώς και 101 κουτιά φαρμάκων – ηρεμιστικών. Από την ημέρα εκείνη φοβάμαι κάθε λεπτό που βρίσκομαι στο φαρμακείο μου. Ειδικά στις εφημερίες, δουλεύω σαν να βρίσκομαι σε χρυσοχοείο…».

Την άποψη ότι οι αστυνομικοί πρέπει να κάνουν περιπολίες, ιδίως στα σημεία όπου εφημερεύουν φαρμακεία, εκφράζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος. Ο κ. Λουράντος αποδίδει την αύξηση των επιθέσεων εναντίον των φαρμακοποιών στην ελλιπή αστυνόμευση και στο γεγονός ότι τα φαρμακεία έχουν «εύκολη πόρτα», παρ΄ ότι εμπορεύονται ακριβά προϊόντα αλλά και βαριά ηρεμιστικά.

«Να προσλάβετε σεκιουριτάδες»

Τη συμβουλή στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης να συνεργαστούν με εταιρείες σεκιούριτι προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιθέσεις που δέχονται και μέσα στην ημέρα έδωσαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δ. Βαγιωνά. «Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Αττική, αλλά και η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Καβάλα, οι Σέρρες και το Ηράκλειο της Κρήτης» αναφέρει ο κ. Βαγιωνάς. Η Αστυνομία είναι δυνατόν να κάνει περιπολίες, όπως λέει, διότι τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη δεν υπερβαίνουν κάθε φορά τα επτά.

Σήκωσαν ταμειακές και σειρές καλλυντικών
ΖΗΜΙΩΜΕΝΗκατά 25.000 ευρώ είναι η φαρμακοποιός Ρ.Π., μετά την εισβολή ληστών στο φαρμακείο της στην περιοχή της Κυψέλης. Οι ληστές πήραν μεγάλη ποσότητα φαρμάκων, καθώς και ολόκληρες σειρές καλλυντικών. Η συνάδελφός της Α.Κ., η οποία διατηρεί φαρμακείο στην Καλλιθέα, «έχασε» τον περασμένο Νοέμβριο ολόκληρη την ταμειακή μηχανή. Αντιμέτωπη με τους ληστές ήλθε στις 15 Δεκεμβρίου του 2009 και η φαρμακοποιός Α.Α. Με έγγραφό της ενημέρωσε τους αρμοδίους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ότι ένας άνδρας ελληνικής καταγωγής την απείλησε με όπλο και αφαίρεσε 300 ευρώ από το ταμείο του φαρμακείου που λειτουργεί στο Περιστέρι. Ηταν η δεύτερη επίθεση που δέχτηκε μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk