ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Αν γίνουμε «Λετονία του Νότου»

ΜΙΑ ΜΑΚΡΑκαι σκληρή περίοδο επιτροπείας της ελληνικής οικονομίας από ξένες χώρες και υπερεθνικούς θεσμούςάρχισε μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, όταν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε δημοσίως ότι «χάσαμε μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας». Πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες καθώς η «τριπλή επιτήρηση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρόκειται να σφραγιστεί από τη δεδομένη απόφαση που πρόκειται να ληφθεί στο Εurogroup και στο Εco/Fin αύριο και μεθαύριο να τεθεί η Ελλάδα στο αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης από την ίδρυση της ευρωζώνης. Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται ότι θα έχει σημαντικές επιδράσεις στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις καθώς ασφαλείς πηγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου προεξοφλούν ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να διολισθήσει στην αναγκαστική υιοθέτηση μέτρων ανάλογων με εκείνων που εφαρμόστηκαν στη Λετονία.

ΜΙΑ ΜΑΚΡΑκαι σκληρή περίοδο επιτροπείας της ελληνικής οικονομίας από ξένες χώρες και υπερεθνικούς θεσμούςάρχισε μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, όταν ο πρωθυπουργός κ.
Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε δημοσίως ότι «χάσαμε μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας». Πολιτικοί
και οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες καθώς η
«τριπλή επιτήρηση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρόκειται να σφραγιστεί από τη δεδομένη απόφαση που πρόκειται να ληφθεί στο Εurogroup και στο Εco/Fin αύριο και μεθαύριο να τεθεί η Ελλάδα στο αυστηρότερο καθεστώς
επιτήρησης από την ίδρυση της ευρωζώνης. Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται ότι θα έχει σημαντικές επιδράσεις στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις καθώς ασφαλείς πηγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου προεξοφλούν ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να διολισθήσει στην αναγκαστική υιοθέτηση μέτρων ανάλογων με εκείνων που εφαρμόστηκαν στη Λετονία.

Oταν πριν από δύο μήνες επισκέφθηκε την Ελλάδα κοινό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας άκουσε τη «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» (για να θυμηθούμε τον στίχο του Κωνσταντίνου Καβάφη από το ποίημα «Σοφοί δε προσιόντων» ) και έλεγε στους συνομιλητές τους ότι κατά την άποψή του η ασυνήθιστη κοινή επίσκεψη ήταν μια «πρόβα για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν» . Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν την ευαίσθητη ακοή του.

Αμέσως μετά τον «πανηγυρικό» κοινοπρακτικό δανεισμό, ύψους 8 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5% μεγαλύτερο του αντίστοιχου γερμανικού (spread) «φούντωσε» το παιχνίδι όσων ξένων οίκων πωλούν ομόλογα για να ρίξουν την τιμή τους και να τα αγοράσουν αργότερα με φθηνότερη τιμή (σορτάρισμα). Σύμφωνα με πηγές του Σίτι του Λονδίνου οι ίδιοι οίκοι περιόρισαν τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με αποτέλεσμα οι τελευταίες να καταστούν αδύναμες να επέμβουν στην ελληνική αγορά ομολόγων με αμυντική στρατηγική- την οποία, ωστόσο, όπως επιβεβαιώνεται από εγχώριους τραπεζικούς κύκλους, ουδέποτε ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση!

Η τελευταία πράξη πριν από την «απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας» παίχτηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας όταν οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να δανείζονται μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς οι ξένοι οίκοι «κατέβασαν τα γκισέ». Γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ήδη εκτεθειμένες σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικών τραπεζικών και κρατικών ομολόγων, μετέδωσαν στις κυβερνήσεις τους το «σήμα κινδύνου» ότι «αν καταρρεύσει η Ελλάδα» οι τίτλοι οι οποίοι κατέχουν θα χάσουν την αξία τους, θα προκληθεί κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των εν λόγω τραπεζών, παύση συναλλαγών και έμφραγμα στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα ανάλογο με εκείνο που προκλήθηκε στη Γουόλ Στριτ μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers. Κάπως έτσι ενεργοποιήθηκε ο μάλλον σκουριασμένος γαλλογερμανικός άξονας για να… σώσει την Ελλάδα.

3 σχέδια στήριξης
1 Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να ανατεθεί σε κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (μεταξύ άλλων το γαλλικό Caisse de Ρot και το γερμανικό ΚFW) να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα (ύψους 4 δισ. ευρώ αρχικά). Οι αγορές θα πάρουν το μήνυμα ότι ο «γαλλογερμανικός άξονας» προστατεύει την Ελλάδα.

2 Τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγγυηθούν νέα έκδοση ομολόγων του ελληνικού κράτους (ότι δηλαδή θα τα αγοράσουν εκείνα, αν δεν τα αγοράσουν οι ξένοι δανειστές). Πρόκειται για τη «μεξικανική λύση», δηλαδή τη μέθοδο που ακολούθησαν οι ΗΠΑ να διασώσουν το Μεξικό στις αρχές των 90s. 3 Η Γερμανία, η Γαλλία και ενδεχομένως κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, π.χ. κατά 25 δισ. ευρώ, και στη συνέχεια η τράπεζα να αγοράσει σταδιακά το ισόποσο σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk