Στην οικονομική στήριξη της ΕΕ προσβλέπουν οι επενδυτές

Πολύ περισσότερα από τη φραστική υποστήριξη των ισχυρών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα περίμεναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες αντέδρασαν με δυσπιστία μετά τη σύνοδο κορυφής επαναφέροντας τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα που αφορούν είτε στη διάσωση της Ελλάδας είτε στο ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ολες οι προσδοκίες των επενδυτών μετατέθηκαν …

Στην οικονομική  στήριξη της ΕΕ  προσβλέπουν  οι επενδυτές | tovima.gr

Πολύ περισσότερα από τη φραστική υποστήριξη των ισχυρών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα περίμεναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες αντέδρασαν με δυσπιστία μετά τη σύνοδο κορυφής επαναφέροντας τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα που αφορούν είτε στη διάσωση της Ελλάδας είτε στο ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ολες οι προσδοκίες των επενδυτών μετατέθηκαν για την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) και κυρίως της συνόδου-«ορόσημου» για την τύχη της Ελλάδας, του Εco/Fin, την Τρίτη όπου αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα και οι όροι για την παροχή της κοινοτικής στήριξης προς τη χώρα μας.

Παρά τις έντονες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν μετά τις δηλώσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη συνέχεια άρχισε να κερδίζει έδαφος η πεποίθηση ότι αναπόφευκτα η πολιτική απόφαση για στήριξη της Ελλάδας θα υποστηριχθεί από τις αναγκαίες οικονομικές ενέργειες, η αποσαφήνιση των οποίων θα γίνει αύριο και μεθαύριο.

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης την προσεχή Τρίτη θα δώσει στους επενδυτές ένα πραγματικό στοιχείο ώστε να αποτιμήσουν με μεγαλύτερο ρεαλισμό την κατάσταση και τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας κυριάρχησε η επιφυλακτικότητα, καθώς η αρνητική τάση υπαγόρευσε στους επενδυτές να αυξήσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους ωσότου σταθμίσουν όλες τις παραμέτρους της βοήθειας, όταν αυτές θα γίνουν γνωστές το επόμενο διήμερο.

Στο ενδεχόμενο που είναι και το πιθανότερο, το σχέδιο διάσωσης της χώρας να είναι αποτελεσματικό, ορισμένοι αναλυτές διατυπώνουν την τολμηρή εκτίμηση να αντιδράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών με μία ισχυρή ανοδική «έκρηξη» στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση θα υποχωρήσει το σενάριο της «χρεοκοπίας» της Ελλάδας, ενδεχόμενο που μολονότι δεν ισχύει σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εν τούτοις αποτέλεσε το «μπαϊράκι» των κερδοσκόπων για τη επίθεση που εξαπέλυσαν σε όλα τα μέτωπα των αγορών προεξοφλώντας τα δυσμενέστερα σενάρια για τη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk