ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

«Δεν τους ζηλεύω». O αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (φωτογραφία) απέδειξε ότι διαθέτει λεπτή αίσθηση του χιούμορ όταν αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα τεράστια μπόνους που ενθυλάκωσαν δύο από τους «επιφανέστερους» τραπεζίτες της Wall Street. Σε συνέντευξή του στο Βloomberg, ο Ομπάμα είπε ότι δεν φθονεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της JΡ Μorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν για τα 17 και για τα 9 εκατ. δολάρια που εισέπραξαν ως μπόνους! «Εγώ ξέρετε, όπως οι περισσότεροι από τους αμερικανούς πολίτες, δεν φθονώ ανθρώπους επιτυχημένους ή πλούσιους.

«Δεν τους ζηλεύω». O αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (φωτογραφία)

απέδειξε ότι διαθέτει λεπτή αίσθηση του χιούμορ όταν αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα τεράστια μπόνους που ενθυλάκωσαν δύο από τους «επιφανέστερους» τραπεζίτες της Wall Street. Σε συνέντευξή του στο Βloomberg, ο Ομπάμα είπε ότι δεν φθονεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της JΡ Μorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν για τα 17 και για τα 9 εκατ. δολάρια που εισέπραξαν ως μπόνους! «Εγώ ξέρετε, όπως οι περισσότεροι από τους αμερικανούς πολίτες, δεν φθονώ ανθρώπους επιτυχημένους ή πλούσιους. […] Εντάξει, 17 εκατομμύρια είναι υπερβολικά λεφτά για κάποιον που δεν εργάζεται στη Wall Street. Αλλά υπάρχουν αθλητές που κερδίζουν περισσότερα και με σοκάρουν εξίσου…» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Τοyota: υπό ανάκληση 437.000 Ρrius Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την Τρίτη την ανάκληση 437.000 υβριδικών μοντέλων Ρrius σε όλο τον κόσμο (μοντέλο β΄ εξαμήνου του 2009) για την επισκευή προβλήματος στα φρένα.

Ανακαλούνται 223.000 Ρrius στην Ιαπωνία, 133.000 στις ΗΠΑ (συν 14.500 Lexus ΗS250h) και περισσότερα από 53.000 στην Ευρώπη. Στη χώρα μας θα ελεγχθούν 270 Ρrius που κυκλοφόρησαν μετά τον Ιούνιο του 2009. Το πρόβλημα του Ρrius ανέκυψε από καταγγελίες οδηγών οι οποίοι διαπίστωσαν καθυστέρηση στο φρενάρισμα όταν οδηγούσαν σε δρόμο με ανωμαλίες ή πάγο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το πρόβλημα λύνεται σε 40 λεπτά με την ενημέρωση του λογισμικού του συστήματος πέδησης. Η ανάκληση του Ρrius προστέθηκε στις ανακλήσεις 8 εκατ. οχημάτων της Τoyota για προβλήματα που σχετίζονται με το πεντάλ του γκαζιού.

Επιστροφή στην κερδοφορία για τη UΒS Η ευρωπαϊκή τράπεζα με τις μεγαλύτερες ζημιές από την κρίση επέστρεψε στην κερδοφορία αλλά εκτιμά ότι η επιταχυνόμενη «αιμορραγία» πελατών της θα αργήσει να ανακοπεί. Στο δ΄ τρίμηνο του 2009, η τράπεζα κατέγραψε κέρδη 1,21 δισ. ελβετικών φράγκων (820 εκατ. ευρώ) και αποτελεί το πρώτο τρίμηνο κερδοφορίας της από το γ΄ τρίμηνο του 2008. Ο Οσβαλντ Γκρύμπελ, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ανέφερε ότι η επιστροφή στην κερδοφορία «θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πελατών στη UΒS». Η τράπεζα φιλοδοξεί μάλιστα να καταγράψει εφέτος το πρώτο της ετήσιο κέρδος από το 2006.

Χαλυβουργίας…

αφύπνιση Σε κερδοφόρα πορεία επέστρεψε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η ΑrcelorΜittal, η κορυφαία χαλυβουργία παγκοσμίως, αν και τα κέρδη της ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα κέρδη του ομίλου ΑrcelorΜittal άγγιξαν το 1,07 δισ. δολάρια, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2008 είχε καταγράψει ζημιές 2,63 δισ.

δολαρίων. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 24% στα 2,13 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αγγίξουν τα 2,18 δισ.

δολάρια. Οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξεως του 16%, στα 18,6 δισ.

δολάρια. Για το α΄ τρίμηνο του 2010 ο όμιλος αναμένει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων που θα κυμανθούν μεταξύ 1,8-2,2 δισ. δολαρίων. Ανακάμπτει η πολυτέλεια Βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτά της χρήσης 2008, αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, θα είναι τα λειτουργικά κέρδη για τον όμιλο ειδών ένδυσης και αξεσουάρΡrada. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ομίλου, οι πωλήσεις για τη χρήση που έκλεισε στις 31 Ιανουαρίου 2010 αυξήθηκαν περισσότερο από 14%. Οπως επισημαίνεται, η θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου συνέβαλε στο να προχωρήσει το συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης, αφού με αυτοχρηματοδότηση ο όμιλος κατάφερε να προβεί σε επενδύσεις συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια όλης της χρήσης.

ΡΗΟΤΟGRΑΡΗΕR: JΙΜ R. ΒΟUΝDS/ΒLΟΟΜΒΕRG

Η Κίνα πρωταθλήτρια κόσμου στις εξαγωγές Η Κίνα έγινε και επισήμως η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο το 2009 ξεπερνώντας τη Γερμανία, η οποία πληρώνει το τίμημα του ισχυρού ευρώ.

Στις 11 Ιανουαρίου η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές το 2009 έφτασαν τα 1,2 τρισ.

δολάρια και ήταν μειωμένες κατά 16% σε σύγκριση με το 2008, ελέω κρίσης. Ωστόσο η υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη. Την Τρίτη, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι δικές της εξαγωγές υποχώρησαν το 2009 κατά 18,4% σε ετήσια βάση, στα 1,12 τρισ.

δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση από το 1950!

Η Κίνα βρισκόταν από καιρό στο κατόπι της Γερμανίας και ήδη από το 2008 είχε «ανάψει φλας» για να την προσπεράσει. Σαφή ένδειξη της σταδιακής ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας αλλά και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, αποτελεί η επαναφορά των κινεζικών εξαγωγών σε θετικό έδαφος τον Δεκέμβριο του 2009, η οποία διέκοψε την καθοδική τους πορεία επί 13 συνεχόμενους μήνες.

Στη φωτογραφία, εμπορευματοκιβώτια άρτι αφιχθέντα από την Κίνα στο λιμάνι Γουίλμινγκτον, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk