ΚΝΩΣΟΣ

Η αλήθεια σκοτώνει

ΜΗ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑ η εικόνα. Η Βασιλική Επαυλη της Κνωσού (14ος αιώνας π.Χ.) στην ανωτέρω φωτογραφία, δεν είναι έτσι πλέον. Τα χρώματα που έβαλε ο Εβανς όταν την αναστήλωσε, το 1926, έχουν καταστραφεί, τα κονιάματα έχουν καταρρεύσει, οι τοίχοι έχουν ρωγμές και διαβρώσεις από την υγρασία, ενώ σε όλες τις επιφάνειες έχουν εγκατασταθεί αποικίες μικροοργανισμών. Φυσικά δεν είναι επισκέψιμη. Το ίδιο και δύο ακόμη μνημεία, η Οικία του Αρχιερέα και ο Βασιλικός Τάφος- Ιερό, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

ΜΗ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑ η εικόνα. Η Βασιλική Επαυλη της Κνωσού (14ος αιώνας π.Χ.) στην ανωτέρω φωτογραφία, δεν είναι έτσι πλέον. Τα χρώματα που έβαλε ο Εβανς όταν την αναστήλωσε, το 1926, έχουν καταστραφεί, τα κονιάματα έχουν καταρρεύσει, οι τοίχοι έχουν ρωγμές και διαβρώσεις από την υγρασία, ενώ σε όλες τις επιφάνειες έχουν εγκατασταθεί αποικίες μικροοργανισμών. Φυσικά δεν είναι επισκέψιμη. Το ίδιο και δύο ακόμη μνημεία, η Οικία του Αρχιερέα και ο Βασιλικός Τάφος- Ιερό, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Γιατί καταρρέουν; Ενας είναι ο λόγος και αυτός είναι τα οικονομικά του υπουργείου Πολιτισμού. Οχι μόνο τώρα, ανέκαθεν. Αλλωστε τέτοιου είδους αρχαιότητες απαιτούν διαρκή συντήρηση ώστε να διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση. Είναι θετικό, λοιπόν, που προ ολίγων ημερών αποφασίστηκε να γίνουν εργασίες για να σωθούν. Θετική είναι και η αίσθηση που δημιουργείται, ότι παρά τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, δεν θα αφεθούν να καταρρεύσουν τα πάντα… Εξάλλου ανεξαρτήτως των διαφωνιών που υπάρχουν σήμερα ως προς τις αντιλήψεις του Εβανς για τις αναστηλώσεις των μινωικών ανακτόρων, αφού είναι κοινώς παραδεκτό μεταξύ των επιστημόνων ότι κατασκεύασε μάλλον ένα σκηνικό παρά αναζήτησε την αυθεντικότητα, τελικώς τα μνημεία αυτά έγιναν διάσημα με τη μορφή που εκείνος τους έδωσε. Και για τον κόσμο είναι ταυτόσημα με τον μινωικό πολιτισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk