ΑΤΖΕΝΤΑ

Βασισμένη στο έργο του Τζορτζ Οργουελ «1984» η παράσταση του Αλέξανδρου Βούλγαρη στο Βios αξιοποιεί τις κινηματογραφικές καταβολές του σκηνοθέτη προκειμένου να παρακολουθήσει λαίμαργα τον κεντρικό ήρωα Γουίνστον Σμιθ και πώς εκείνος προσπαθεί να σηκωθεί πάνω από το έδαφος,προτού κρυφτεί και πάλι τρομαγμένος στο καβούκι του. Παίζουν: Αργύρης Θανάσουλας, Αγγελική Καρυστινού,κ.ά.Πειραιώς 84,τηλ.210 3425.335. Στις 18 Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση του σκιτσογράφου Ηλία Μακρή,στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος -artlife (Ηροδότου 11,Κολωνάκι,τηλ.

Ως τις 28/3
ΘΕΑΤΡΟ
«1984» στο Βios
Βασισμένη στο έργο του Τζορτζ Οργουελ «1984» η παράσταση του Αλέξανδρου Βούλγαρη στο Βios αξιοποιεί τις κινηματογραφικές καταβολές του σκηνοθέτη προκειμένου να παρακολουθήσει λαίμαργα τον κεντρικό ήρωα Γουίνστον Σμιθ και πώς εκείνος προσπαθεί να σηκωθεί πάνω από το έδαφος,προτού κρυφτεί και πάλι τρομαγμένος στο καβούκι του.

Παίζουν: Αργύρης Θανάσουλας, Αγγελική Καρυστινού,κ.ά.Πειραιώς 84,τηλ.210 3425.335.

Από τις 18/2
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μακρής στον Αστρολάβο

Στις 18 Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση του σκιτσογράφου Ηλία Μακρή,στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος -artlife (Ηροδότου 11,Κολωνάκι,τηλ.210 7221.200,www.

astrolavos.gr),με επιλεγμένα σκίτσα των τελευταίων ετών, τα οποία διακρίνονται τόσο για την εικαστική τους δεινότητα όσο και για το διεισδυτικό χιούμορ τους.Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 6 Μαρτίου.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Οι αδελφές Εντέρ στο Μέγαρο
Με το πιανιστικό ντούο των Φερχάν και Φερζάν Εντέρ ανοίγει ο κύκλος «Ημέρες Πιάνου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιάννη Βακαρέλη. Οι αδελφές Εντέρ, γεννημένες στην Τουρκία, είναι διεθνώς γνωστές για τις εμπνευσμένες, γεμάτες ενέργεια ερμηνείες τους. Εν προκειμένω παρουσιάζουν έργα Ραχμάνινοφ, Λιστ, Στραβίνσκι και Λουτοσλάφσκι. Στις 16/2, στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, στις 20.30. Πληροφορίες-εισιτήρια στο τηλ. 210 7282.333.

Στην Ιταλία του Λιστ
Με τον Α. Γαρουφαλή θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη από τις τρεις συναυλίες, αφιερωμένες στο έργο «Χρόνια Προσκυνήματος» του Φ. Λιστ. Μετά την παρουσίαση του «Πρώτου Χρόνου: Ελβετία» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο τον περασμένο Δεκέμβριο, ο διακεκριμένος πιανίστας επιστρέφει προκειμένου να ερμηνεύσει τον «Δεύτερο Χρόνο: Ιταλία» σε ένα ρεσιτάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 17/2, στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στις 20.30.

«Πιανιστικές Μεταμορφώσεις»
Ενα μουσικό οδοιπορικό στα στυλ που διαμόρφωσαν την πιανιστική μουσική σηματοδοτεί η εμφάνιση του πιανίστα Χρίστου Παπαγεωργίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό τον τίτλο «Πιανιστικές Μεταμορφώσεις» ο Παπαγεωργίου συναντά διαδοχικά τον Μπαχ, τον Χέντελ και τον Μίκη Θεοδωράκη. Στις 20/2, στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στις 20.30.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο «Κουκλότοπος» του Αρφαρά
Ο καθηγητής χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μιχάλης Αρφαράς παρουσιάζει ως τις 6 Μαρτίου στη «fizz galery» (Βαλαωρίτου 9Γ, στο κέντρο της Αθήνας) την έκθεση «Κουκλότοπος», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο πειρατικό φιλμ του διακεκριμένου εικαστικού καλλιτέχνη. Η ταινία είναι ένα ηχητικό γκραφίτι στον χρόνο, ένας ξέφρενος χείμαρρος εικόνων πλαισιωμένων από τους ηλεκτρονικούς ήχους του Στέφανου Βασιλειάδη. Τα έργα της έκθεσης είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο γύρισμα του φιλμ και αποτελούν μια σύνθεση από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα και τρισδιάστατες φιγούρες, συχνά σκληρά όσο και η ίδια η ζωή.

Ιζαμπελ Φάιν στην Gazonrouge
«Seriously unterwegs» τιτλοφορείται η έκθεση με σχέδια της Ιζαμπελ Φάιν στην γκαλερί Loraini alimantiri/ Gazonrouge (Κυκλάδων 8, Κυψέλη, τηλ. 210 8837.909, www. gazonrouge. com). Θα διαρκέσει ως τις 20 Φεβρουαρίου.

Red Εyed Sky Walkers
Ως τις 8 Μαρτίου θα παρουσιάζεται το έργο «Red Εyed Sky Walkers» της Τζένης Μαρκέτου, με το οποίο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινίασε τη σειρά «ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2010», παραγγελίες νέων έργων στο Ρroject Room του μουσείου. Το νέο έργο είναι μια εγκατάσταση που παρουσιάζεται στο περιστύλιο του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών και στην Αίθουσα Νέων Εργων του μουσείου. Ο επισκέπτης θα συναντήσει 99 κόκκινα μετεωρολογικά μπαλόνια στην είσοδο του μουσείου, στα εννέα από τα οποία είναι τοποθετημένες μικρές ασύρματες βίντεο κάμερες. Οι κάμερες καταγράφουν την κίνηση των περαστικών και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που συχνάζουν στον χώρο. Το οπτικό υλικό που προκύπτει, προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο στο Ρroject Room. Στο έργο αυτό ο θεατής είναι αντικείμενο παρακολούθησης αλλά συγχρόνως και παρατηρητής, αφού μπαίνοντας στο μουσείο συνειδητοποιεί ότι γίνεται ο ίδιος κοινωνός της πληροφορίας.

Τσαρούχης στο Μπενάκη
Μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη, το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Τσαρούχη, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, ως τις 13 Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη που παρουσιάζεται στην Αθήνα. Η έκθεση με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989»,την οποία επιμελήθηκε η Νίκη Γρυπάρη και σχεδίασε η Λίλη Πεζανού, εκτείνεται σε δύο ορόφους του κτιρίου της οδού Πειραιώς και περιλαμβάνει περίπου 670 έργα, τα οποία ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζεται το ζωγρα φικό έργο, ενώ στον πρώτο όροφο η θεατρική καλλιτεχνική δημιουργία του Γιάννη Τσαρούχη. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το πολύπτυχο έργο του καλλιτέχνη, να παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα του πλούσιου ζωγραφικού του έργου (πίνακες, εικονογραφήσεις βιβλίων κ.ά.), καθώς και της καθοριστικής συμβολής του στο νεοελληνικό θέατρο (μακέτες σκηνικών, κοστουμιών κ.ά.).

Σακαγιάν στο Μουσείο Φρυσίρα
Ως τις 31 Μαρτίου θα διαρκέσει, στο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3, Πλάκα, τηλ. 210 3234.678), η έκθεση με τίτλο «Το βλέμμα του ζωγράφουΕδουάρδος Σακαγιάν», με έργα του ιδίου καθώς και έργα των Πίτερ Μπλέικ, Λεονάρντο Κρεμονίνι, Χρόνη Μπότσογλου, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, κ.ά., τα οποία επέλεξε ο καλλιτέχνης. Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει, ως τις 18 Απριλίου, αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης. Η έκθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη ως σήμερα αναδρομική του καλλιτέχνη και παρουσιάζει περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφική, σχέδια, γλυπτική, κατασκευές, χαρακτικά, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφήσεις, αντικείμενα, που εκτείνονται χρονικά από τη δεκαετία του ΄50 ως και σήμερα και συγκεντρώνονται για πρώτη φορά από έναν μεγάλο αριθμό μουσείων, ιδρυμάτων, πινακοθηκών και ιδιωτών συλλεκτών. Με άξονα το ανθρώπινο σώμα που διατρέχει το σύνολο σχεδόν της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, η έκθεση ιχνηλατεί τη θέση του Χρόνη Μπότσογλου απέναντι στην κριτική διάσταση της αναπαράστασης και τον κοινωνικό ρόλο του δημιουργού, την αναμέτρησή του με διαχρονικά ερωτήματα, όπως η αβεβαιότητα και η τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο κύκλος της ζωής και του θανάτου και ο φόβος της φθοράς, η έννοια του βιωμένου χώρου, ο ρόλος της μνήμης, αλλά και τη σχέση του έργου του με το ίδιο παρελθόν και την ιστορία της τέχνης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Τίνα Πανδή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ρiano in passion
Ο πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος εμφανίζεται στις 16/2 στο Gazarte (Βουτάδων 32, Γκάζι, τηλ. 210 3452.277), παρουσιάζοντας το ρεσιτάλ με τίτλο «Ρiano in Ρassion». Κύριο μέρος του ρεσιτάλ του περιλαμβάνει συνθέσεις από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά. Ωρα έναρξης: 21.00.

Συναντήσεις φίλων
Μια παρέα τραγούδια βγαίνουν βόλτα «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610.444). Ο Απόστολος Ρίζος συναντάει επί σκηνής τους φίλους του για τρία Παρασκευοσάββατα. Μαζί του η Νατάσα Μποφίλιου (19, 20/2), τα Υπόγεια Ρεύματα (26/2), η Ρίτα Αντωνοπούλου (27/2), η Μάρθα Φριντζήλα (5/3) και ο Γιάννης Χαρούλης (6/3). Κάθε βράδυ και άλλη παρέα, άλλες κουβέντες, άλλα τραγούδια. Αλλά κυρίως τραγούδια που αγαπήσαμε, τραγούδια που πονάνε, που γελάνε, που χαμογελάνε, που κλαίνε, που σε κάνουν ό,τι θέλουν, τραγούδια που σημαίνουν. Τραγούδια από την επερχόμενη δισκογραφική- και όχι μόνοδουλειά του. Ωρα έναρξης: 22.30.

Πλιάτσικας στο Γυάλινο
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας επισκέπτεται τη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου (Λεωφ. Συγγρού 143, τηλ. 210 9315.600) παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «Λίγο όνειρο ακόμη». Τίτλος που «πατά» στο νέο του ομότιτλο σινγκλ. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται τα τραγούδια όλης της δισκογραφικής του δουλειάς αλλά και παλαιότερα από την εποχή των ΠυξΛαξ. Επίσης εκπροσωπείται η ελληνόφωνη εναλλακτική σκηνή μέσω των GΑD και των Rosebleed καθώς και τρεις νέοι καλλιτέχνες. Σκηνοθετική επιμέλεια Videos: Νάντια Σπηλιωτοπούλου. Ωρα έναρξης: 22.30.

ΘΕΑΤΡΟ
Από την Γκόλφω στο Recycle
Η εταιρεία θεάτρου Χώρος παρουσιάζει στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (Α Δ Σκηνή) την παράσταση «Recycle» σε παραγωγή Εθνικού. Η σκηνοθεσία είναι του Σίμου Κακάλα, οι δουλειές του οποίου «Γκόλφω» και «Λιωμένο βούτυρο» έχουν στο παρελθόν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για το πρωτότυπο ανέβασμά τους και την ιδιαίτερη συγκίνηση που αναδύουν. Στη συγκεκριμένη παράσταση θα δούμε παράξενα πλάσματα με χάρτινα κεφάλια, δαίμονες, κλόουν, τέρατα, ιερείς σε παροξυσμό, λιοντάρια και θηριοδαμαστές, αντικείμενα που αυτονομούνται, γραφικούς γείτονες που συγκρούονται και όλα αυτά να ανακυκλώνονται και να συγχωνεύονται μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πότε άρχισε όλο αυτό; Και είναι αλήθεια ότι τελειώνει; Το κείμενο υπογράφει ο σκηνοθέτης με τη Μαργαρίτα Κρανά. Παίζουν: Ελενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θοδωρής Οικονομίδης, κ.ά. Ευμολπιδών 41, Γκάζι. τηλ. 210 3455.020.

«La Chunga»
Η Ομάδα Νάμα παρουσιάζει στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ την παράσταση «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα περιθωριακό καφενείο μιας παραγκούπολης της Λίμα το 1945. Ηρωες, η αινιγματική ιδιοκτήτρια και τέσσερις θαμώνες που πίνουν και παίζουν ζάρια. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Παίζουν: Δημήτρης Λάλος, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Καπετανάκος, κ.ά. Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός, τηλ. 210 5138.067.

Σαίξπηρ στο Εθνικό
Μια σύνθεση από τα έργα «Ερρίκος Στ Δ »και «Ριχάρδος Γ Δ » του Γουίλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (Β΄ Σκηνή) από την ομάδα 1272 στο πλαίσιο του Group Ηostel. Τα δύο έργα τέμνονται από τον κοινό ιστορικό άξονα του «Πολέμου των δύο Ρόδων» στη μεσαιωνική Αγγλία. Τρεις βασιλείς στον θρόνο της Αγγλίας σε μια εποχή εμφύλιου σπαραγμού. Δολοπλοκίες, ψέματα και στυγερές δολοφονίες, γυναίκες πολεμόχαρες, ελέω ονόματος αδίστακτοι ηγεμόνες, ανίκανοι και λάγνοι. Τη σύνθεση του κειμένου και τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν ο Γιώργος Γάλλος και ο Γιάννος Περλέγκας. Εκτός από τους δυο τους, παίζουν οι Θανάσης Δήμου, Μαρία Πρωτόπαππα, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, κ.ά. Ευμολπιδών 41, Γκάζι. τηλ. 210 3455.020.

ΗΜΕΡΙΔΑ
Για τη Δικαιοσύνη
Ημερίδα με θέμα «Η Δικαιοσύνη και ο Πολίτης- Αστική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη- Τρεις κλάδοι, ένα ζητούμενο» πραγματοποιείται την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στις 17.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου) στο πλαίσιο του προγράμματος Μegaron Ρlus σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία. Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.000.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk