Η πάλη των συντάξεων στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ Φρένο στα σχέδια για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 68 χρόνια βάζει έκθεση εμπειρογνωμόνων την οποία παρήγγειλε η κυβέρνηση της Βρετανίας. Το πόρισμα των ειδικών προειδοποιεί ότι οι τρεις στους τέσσερις Βρετανούς θα είναι πολύ άρρωστοι για να εργάζονται ως αυτή την ηλικία. Στόχος της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν είναι να αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών από τα 60 στα 65 χρόνια μέσα σε μία δεκαετία (ως το 2020) και στη συνέχεια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνεται και για τα δύο φύλα ώσπου να φθάσει στα 68 χρόνια το 2046.

Η (ΚΑΚΗ) ΥΓΕΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΛΟΝΔΙΝΟ

Φρένο στα σχέδια για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 68 χρόνια βάζει έκθεση εμπειρογνωμόνων την οποία παρήγγειλε η κυβέρνηση της Βρετανίας. Το πόρισμα των ειδικών προειδοποιεί ότι οι τρεις στους τέσσερις Βρετανούς θα είναι πολύ άρρωστοι για να εργάζονται ως αυτή την ηλικία.

Στόχος της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν είναι να αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών από τα 60 στα 65 χρόνια μέσα σε μία δεκαετία (ως το 2020) και στη συνέχεια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνεται και για τα δύο φύλα ώσπου να φθάσει στα 68 χρόνια το 2046. Μάλιστα πολλοί, μεταξύ των οποίων το Συντηρητικό Κόμμα, ζητούν η αύξηση να τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα.

Ωστόσο η έκθεση που παρήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση βάζει μια νέα παράμετρο στο τραπέζι: λόγω της τεράστιας ανισότητας στην κατάσταση της υγείας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η συνταξιοδότηση στα 68 θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε εκατομμύρια Βρετανούς καθώς τα τρία τέταρτα των εργαζομένων θα είναι υπερβολικά εξασθενημένοι για να παραμείνουν στην αγορά εργασίας σε τόσο προχωρημένη ηλικία.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε ο καθηγητής Μάικλ Μάρμοτ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τονίζει ότι όλοι οι Βρετανοί, εκτός από τους πλουσιότερους, πεθαίνουν νωρίς και υποφέρουν επί χρόνια από προβλήματα υγείας λόγω των «άδικων και αθέμιτων» ανισοτήτων. Είναι εντυπωσιακό ότι οι πλούσιοι Βρετανοί ζουν επτά χρόνια περισσότερα από τους φτωχούς και απολαμβάνουν 17 επιπλέον χρόνια καλής υγείας.

Η έκθεση προειδοποιεί πως, παρ΄ ότι το προσδόκιμο ζωής των φτωχότερων αυξήθηκε κατά 2,9 χρόνια την τελευταία δεκαετία, πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια. Σημειώνει επίσης ότι κανονικά οι ανισότητες στο θέμα της υγείας συνδέονται με τους φτωχότερους, ωστόσο στη Βρετανία επηρεάζονται όλοι εκτός από τους πλουσίους. Η προηγούμενη έρευνα για τις ανισότητες στην υγεία είχε πραγματοποιηθεί το 1998. Μετά τη δημοσιοποίησή της είχαν ληφθεί μέτρα για να κλείσει η ψαλίδα, δεν απέδωσαν όμως και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών παραμένει μεγάλο έως σήμερα.

«Ως δικαιολογία για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δίνεται κυρίως η αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής.Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και αναμένεται να συμβάλουν στην οικονομία για μεγαλύτερο διάστημα. Ωστόσο, αν και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί,το προσδόκιμο να ζούμε περισσότερα χρόνια υγιείς δεν αυξήθηκε αναλόγως» έγραψε στην εφημερίδα «Τhe Ιndependent» η Μισέλ Μίτσελ, διευθύντρια οργάνωσης που βοηθά τους ηλικιωμένους.

«Προτού υποχρεώσουμε τον κόσμο να εργάζεται για περισσότερα χρόνια, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι θα φθάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης έχοντας καλή υγεία, ασχέτως της περιουσίας και του εισοδήματός τους», τονιζεται στην έκθεση.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ


ΔΑΝΙΑ
Είναι ζήτημα εξίσωσης

Είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει συνδέσει την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Υστερα από πολύχρονη διαμάχη, όλα τα κόμματα αποφάσισαν το 2006 να ορίζονται τα όρια συνταξιοδότησης με μαθηματική εξίσωση και όχι από τους πολιτικούς. ΓΑΛΛΙΑ
Τα όρια είναι (ακόμη) χαμηλά

Εχει τη χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης στην ΕΕ- το 60ό έτος για άνδρες και γυναίκες. Το όριο αυτό θεσμοθετήθηκε το 1982 επίΦρανσουά Μιτεράν, ωστόσο δεν αναμένεται να ισχύσει επί πολύ καιρό ακόμη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ανδρες και γυναίκες στα 67

Σχέδιο για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια προωθεί η ισπανική κυβέρνηση. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2013, όταν όσοι κλείνουν τα 65 θα αναγκαστούν να παραμείνουν για άλλους δύο μήνες στη δουλειά τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με ορίζοντα το 2029

Η Βουλή ψήφισε το 2007 αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, η οποία επηρεάζει όσους γεννήθηκαν από το 1964 και μετά. Θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2012 ως το 2029. Μόνο οι δύο στους πέντε Γερμανούς ηλικίας 55 ως 64 ετών παρέμεναν ενεργοί στην αγορά ΙΤΑΛΙΑ
Στον δρόμο από τα 58 στα 60

Επειδή έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων (1,2 παιδιά ανά γυναίκα), το 2008 αυξήθηκε το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 57 στα 58 χρόνια (για όσους έχουν εργαστεί επί 35ετία). Ως το 2013 θα φθάσει σταδιακά στα 60 έτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk