Απειλείται η «κοινωνική αρμονία» στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ H απόδοση δεν αποτελεί πια μέτρο αμοιβής της εργασίας. Και αυτό έχει ως συνέπεια η «κοινωνική αρμονία» να κινδυνεύει στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Γιατί; Διότι «οι άνεργοι αμείβονται περισσότερο από τους εργαζομένους, ενώ τα μεσαία στρώματα έχουν γίνει η αγελάδα του γερμανικού έθνους που αρμέγεται ασύστολα». Και η συζήτηση, την οποία πυροδότησε μια πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης σχετικά με το ύψος επιδομάτων σε γονείς και σε ανέργους, …

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

H απόδοση δεν αποτελεί πια μέτρο αμοιβής της εργασίας. Και αυτό έχει ως συνέπεια η «κοινωνική αρμονία» να κινδυνεύει στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Γιατί; Διότι «οι άνεργοι αμείβονται περισσότερο από τους εργαζομένους, ενώ τα μεσαία στρώματα έχουν γίνει η αγελάδα του γερμανικού έθνους που αρμέγεται ασύστολα». Και η συζήτηση, την οποία πυροδότησε μια πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης σχετικά με το ύψος επιδομάτων σε γονείς και σε ανέργους, «διεξάγεταιδυστυχώςσε σοσιαλιστικό πνεύμα» πυροδοτώντας σοβαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στον εταίρο της στην κυβέρνηση, τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε .

Τα περί «κοινωνικής αρμονίας» που κινδυνεύει, και άλλα ηχηρά παρόμοια, διακηρύσσει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Βεστερβέλε προκαλώντας την μήνιν της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. «Οι κοινωνικές παροχές δεν είναι ελεημοσύνη!Είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους, που εγγυάται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου υπαλλήλων Ver.di Φρανκ Μπσίρσκε. «Ο Βεστερβέλε βάζει φιτίλια ανάμεσα στους εργαζομένους και στους ανέργους υπονομεύοντας την κοινωνική ειρήνη» σιγοντάρισε ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ.

Δυσφορία εξέφρασε και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε διπλωματικά ότι «αυτό δεν είναι το στυλ της καγκελαρίου». Αλλα στελέχη του κόμματος δεν μασούσαν τα λόγια τους και απέκρουσαν ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Βεστερβέλε.

Στην Καρλσρούη οι συνταγματικοί δικαστές έκριναν ότι ο τρόπος που αναθεωρήθηκε το ύψος πολλών επιδομάτων για τα παιδιά ήταν άδικος επειδή δεν έπαιρνε υπόψη τα ιδιαίτερα έξοδά τους: ρούχα, σχολικές δαπάνες, χαρτζιλίκι κτλ. Γι΄ αυτό και έδωσαν εντολή στην κυβέρνηση να τον αναθεωρήσει ως το τέλος του 2010. Η γενική άποψη είναι τώρα ότι η αναθεώρηση θα κοστίσει πρόσθετα δισεκατομμύρια ευρώ στον κρατικό κορβανά. Και μόνο ο κ. Βεστερβέλε πρεσβεύει ότι αυτό αποτελεί χρυσή ευκαιρία για περικοπή των επιδομάτων. «Οποιος υπόσχεται στον λαό ευημερία χωρίς εργασία,είναι σαν να τον οδηγεί στη ρωμαϊκή παρακμή» λέει.

«Ο κ. Βεστερβέλε είναι ένας νέος Νέρωνας. Βάζει φωτιά στη γερμανική κοινωνία» απαντά ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk