Επιστροφή στην μπελ επόκ των σαράφηδων

Μια μεσόκοπη κυρία, με ακριβά αλλά φθαρμένα από τον χρόνο ρούχα. Νευρική ελαφρώς, με χαρακτηριστικά προσώπου κρυμμένα πίσω από μεγάλα σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου, που δεν αποχωρίζεται ούτε στο μισοφωτισμένο εσωτερικό του γραφείου. Η μικρή τσάντα δίπλα της «φουσκώνει» από το πολύτιμο περιεχόμενο. Στη διπλανή καρέκλα, ένας σαραντάρης με χειροποίητο κουστούμι και γκριζαρισμένους κροτάφους. Καπνίζει αρειμανίως. Στον δείκτη του αριστερού χεριού στριφογυρίζουν τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου.

Μια μεσόκοπη κυρία, με ακριβά αλλά φθαρμένα από τον χρόνο ρούχα. Νευρική ελαφρώς, με χαρακτηριστικά προσώπου κρυμμένα πίσω από μεγάλα σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου, που δεν αποχωρίζεται ούτε στο μισοφωτισμένο εσωτερικό του γραφείου. Η μικρή τσάντα δίπλα της «φουσκώνει» από το πολύτιμο περιεχόμενο. Στη διπλανή καρέκλα, ένας σαραντάρης με χειροποίητο κουστούμι και γκριζαρισμένους κροτάφους. Καπνίζει αρειμανίως. Στον δείκτη του αριστερού χεριού στριφογυρίζουν τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου. Το μπρελόκ «προδίδει» μάρκα πολυτελών «σκαριών» με κρίσιμο στοιχείο αναγνωρισιμότητας τη μεγάλη ιπποδύναμη.

Τέτοια πρόσωπα, χωρίς όνομα και χωρίς πολλά λόγια, είναι μόνιμοι πια επισκέπτες των ενεχυροδανειστηρίων της Αθήνας. Πίσω από βαριές καγκελόπορτες, υπό το βλέμμα καμερών ασφαλείας, σε γραφεία με αλεξίσφαιρα τζάμια στις προθήκες και χρηματοκιβώτια, «αόρατα» στο μάτι κάθε αδιάκριτου περαστικού. Οι φωτογραφίες απαγορεύονται αυστηρά, όπως και οι πολλές ερωτήσεις.

Η οικονομική κρίση, ο υπερδανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών και η έλλειψη ρευστότητας επιχειρήσεων, καταστημάτων και οικογενειακών κουμπαράδων, ταυτόχρονα με το κλείσιμο της στρόφιγγας δανεισμού και έκδοσης πιστωτικών καρτών από τις τράπεζες, «άνοιξαν τις δουλειές» των ενεχυροδανειστηρίων. «Ζούμε τώρα τη χρυσή εποχή» παραδέχεται ιδιοκτήτης ενός τέτοιου γραφείου στην περιοχή της Ομόνοιας, εξηγώντας ότι με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, μόνο στα νόμιμα μαγαζιά, κίνηση και καταθέσεις κυρίως σε τιμαλφή έχουν αυξηθεί κατά 25% μέσα σε δύο χρόνια και η πραγματική αξία όσων κατατίθενται για ενέχυρο έχει τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί.

Σκάφη και ακίνητα
Σήμερα άλλωστε μπαίνουν ενέχυρο τα πάντα. Από πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και ακίνητα ως τους προσωπικούς υπολογιστές των δανειζόμενων. Ετσι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ενεχυροδανειστές, που δανείζουν έναντι κοσμημάτων, ηλεκτρικών συσκευών ή κινητών και υπολογιστών, «εκεί που δίναμε 1.000-2.500 ευρώ σε δύο εβδομάδες ή έναν μήναέχει υπάρξει μήναςπου μοιράζουμε 5.000-

7.000 ευρώ ανά εβδομάδα». Το επιτόκιο ορίζεται σε 0,70% τον μήνα της αξίας ή 9% τον χρόνο, αν και οι περισσότεροι όταν καταθέτουν κάτι πολύτιμο για ενέχυρο με μήνα ξεκινούν, ελπίζοντας όταν γρήγορα θα το πάρουν πίσω. Συνήθως ο μήνας περνάει, το χρέος δεν εξοφλείται και το αντικείμενο εκποιείται. Και αυτά συμβαίνουν στα νομίμως λειτουργούντα ενεχυροδανειστήρια στην Αττική, τα οποία πια ξεπερνούν τα 190. Στα εκατοντάδες παράνομα γραφεία και στα διάφορα τοκογλυφικά κυκλώματα οι νόμοι του δανεισμού είναι πολύ πιο σκληροί και τα επιτόκια ξεκινούν από 25% και φθάνουν ακόμη και στο 60%.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ως πριν από τρία χρόνια στην Αττική λειτουργούσε μόλις ένα ενεχυροδανειστήριο που δεχόταν ως ενέχυρα αποκλειστικά αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες. Μέσα στο 2008 και στο 2009 προστέθηκαν τουλάχιστον άλλα τρία, που λειτουργούν με νόμιμη άδεια και κατ΄ ουσίαν αποτελούν επεκτάσεις του «κύκλου εργασιών» προϋπαρχόντων κλασικού τύπου ενεχυροδανειστηρίων. Στην πραγματικότητα ο ακριβής αριθμός όλων των ενεχυροδανειστηρίων είναι άγνωστος, καθώς πολλά είναι παράνομα και λειτουργούν «στη ζούλα». Η δεύτερη αυτή κατηγορία διαφημίζεται κυρίως πόρτα-πόρτα. Σε παρμπρίζ αυτοκινήτων, γραμματοκιβώτια ή μέσω μηνυμάτων spam στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τοποθετούνται οι καταχωρίσεις για «δάνεια εντός ολίγων λεπτών, με απόλυτη εχεμύθεια, χωρίς προβλήματα και περιττές διατυπώσεις».

Μια «κοινωνία» χωρίς… τάξεις «Δίπλα στους εύπορους που κάποτε έρχονταν να “σκοτώσουν” κοσμήματα και τιμαλφή, λόγω χρεών στον τζόγο και στα καζίνα ή ενός αιφνίδιου, σοβαρού προβλήματος υγείας, έχουν προστεθεί μικρομεσαίοι, δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες με υπέρογκα χρέη στις τράπεζες και στα πρόθυρα της πτώχευσης. Απευθύνονται σε εμάς προκειμένου να ξελασπώσουν προς στιγμήν, να πληρώσουν τους λογαριασμούς του τηλεφώνου ή του ρεύματος, ακόμη και το σουπερμάρκετ» λέει ενεχυροδανειστής που για ευνόητους λόγους ζητεί να παραμείνει ανώνυμος. « Και αν δεν είχαν προστεθεί και άλλοι στον στίβο του δανεισμού με ενέχυρο, δεν θα μιλάγαμε για αύξηση αλλά για εκτόξευση » συμπληρώνει, αν και, όπως λέει, δεν ξέρει- μόνο υποθέτει- πρόσωπα και πράγματα στα παράνομα τοκογλυφικά κυκλώματα.

Η εικόνα είναι ποιοτικά διαφοροποιημένη στα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων. Εκεί καταφεύγουν κυρίως οι κυνηγημένοι από τις τράπεζες, που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των καταναλωτικών δανείων. «Εννιά στους δέκα μάς παρατάνε το αυτοκίνητο και τα κλειδιά, παίρνουν τα χρήματα και δεν επιστρέφουν ποτέ» τονίζει ο υπεύθυνος ενός τέτοιου ενεχυροδανειστηρίου στα νότια προάστια.

Δάνεια με «φιλικό» επιτόκιο… 60%
Ο τόκος των τοκογλυφικών κυκλωμάτων ξεκινά από 24% τον χρόνο και φθάνει και το 60% σε περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών με σημαντικό περιουσιακό υπόβαθρο.

Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε ένα φαινόμενο ακόμη πιο ανησυχητικό: το τηλέφωνο μεσαίου επιχειρηματία από τον χώρο του έτοιμου ενδύματος χτύπησε και από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ένας ευγενέστατος ηλικιωμένος κύριος του είπε: «Γνωρίζω ότι έχετε πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχετε πληρώσει τέσσερις δόσεις από το επιχειρηματικό δάνειό σας στην τάδε τράπεζα. Μπορώ να σας βοηθήσω αναχρηματοδοτώντας την οφειλή σας, με εγγύηση το εξοχικό σας στο Πόρτο Ράφτη που είναι ελεύθερο βαρών, αφού γνωρίζω επίσης ότι η κύρια κατοικία σας είναι υποθηκευμένη!».

Ο επιχειρηματίας έμεινε εμβρόντητος και δεν άργησε να καταλάβει ότι υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση του συνομιλητή του από την τράπεζα. Προσπαθώντας να βρει τον συνομιλητή του που του είχε δώσει συμβολικό επώνυμο (Παπαδόπουλος), διαπίστωσε ότι τον καλούσε από καρτοκινητό αδήλωτο ακόμη, ενώ σε επόμενη συνομιλία τους ο υποτιθέμενος Παπαδόπουλος του διευκρίνισε ότι θα έπρεπε να μεταβεί σε συμβολαιογράφο του Πειραιά για να υπογράψει τα χαρτιά και να πάρει το δάνειο. Αντί για τον συμβολαιογράφο όμως ο χρεωμένος βιοτέχνης πήγε στην Αστυνομία. Αποτέλεσμα: Οι αστυνομικοί ανέκριναν τον συμβολαιογράφο αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για υπόθεση «καραμπινάτης» τοκογλυφίας με σημαντικές διακλαδώσεις σε τράπεζες, εν αγνοία φυσικά των διοικήσεών τους.

Ο συμβολαιογράφος όμως προσποιήθηκε άγνοια και απέδωσε το τηλεφώνημα σε προφανή φάρσα εναντίον του. Η υπόθεση έχει λάβει πλέον τη δικαστική οδό, αλλά είναι άγνωστο αν και πότε θα ξεκαθαρίσει, αφού τα στόματα παραμένουν κλειστά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk