Εκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας για εκλογή νέων μητροπολιτών

«Σεβόμαστε τους ιερούς κανόνες, αλλά υπάρχουν νόμοι του ελληνικού κράτους και αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που δεν μπορούμε να υπερβούμε». Αυτό το σαφές μήνυμα απέστειλαν χθες στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και τα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι αποφάσισαν, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, να προχωρήσουν στην εκλογή νέων μητροπολιτών για την περιοχή της Αττικής. Απαντώντας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τόνισε …

Εκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας για εκλογή νέων μητροπολιτών | tovima.gr

«Σεβόμαστε τους ιερούς κανόνες, αλλά υπάρχουν νόμοι του ελληνικού κράτους και αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που δεν μπορούμε να υπερβούμε». Αυτό το σαφές μήνυμα απέστειλαν χθες στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και τα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι αποφάσισαν, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, να προχωρήσουν στην εκλογή νέων μητροπολιτών για την περιοχή της Αττικής.

Απαντώντας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τόνισε από την Καλαμάτα όπου είχε βρεθεί πριν από δέκα ημέρες ότι οι ιεροί κανόνες υπερισχύουν των νόμων με αφορμή την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει από την πλευρά της: «Η Ιεραρχία αποδέχεται τον Πατριαρχικό Τόμο του 1850 και την Πατριαρχική Πράξη του 1928 και οπωσδήποτε τη διάταξη του 6ου όρου της Πατριαρχικής Πράξεως περί της εκκλήτου προσφυγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως προβλέπεται και από το άρθρο 44 του Νόμου 590 του 1977 “περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος”» . Ωστόσο από την άλλη τονίζει σαφέστατα ότι το θέμα του πρώην Μητροπολίτη Αττικής «είναι μια ειδική περίπτωση διότι το άρθρο 160 του Νόμου 5383 του 1932 “περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας” δεν προβλέπει τη δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από το Δευτεροβάθμιο δι΄ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε ζητήσει να γίνει εκδίκαση της υπόθεσης από δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος του πρώην Μητροπολίτη Αττικής και στη συνέχεια να εκδίκαζε σε τρίτο βαθμό την υπόθεση το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως τονίζει ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά του πρώην ιεράρχη δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκρότηση δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου προκειμένου να εκλέξει τους διαδόχους του κ. Παντελεήμονος, καθώς με νόμο της κυβέρνησης η Μητρόπολη Αττικής διασπάστηκε σε δύο: στη Μητρόπολη Κηφισιάς και στη Μητρόπολη Ιλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk