Απόδραση μέσα από το «παράθυρο» του νόμου

Διακόσιοι ογδόντα επικίνδυνοι κακοποιοί κυκλοφορούν ανάμεσά μας, αλλά ουδείς τους αναζητούσε ως σήμερα! Εκτακτη έρευνα που διέταξε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι 280 άτομα τα οποία φυλακίστηκαν για υποθέσεις ανθρωποκτονιών, διακίνησης ναρκωτικών και για άλλα σοβαρά αδικήματα έχουν παραβιάσει τις πενθήμερες ή οκταήμερες άδειες που τους δόθηκαν από τα σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία κρατούνταν και έχουν εξαφανιστεί. Η «μαύρη τρύπα» στη συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του …

Διακόσιοι ογδόντα επικίνδυνοι κακοποιοί κυκλοφορούν ανάμεσά μας, αλλά ουδείς τους αναζητούσε ως σήμερα! Εκτακτη έρευνα που διέταξε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι 280 άτομα τα οποία φυλακίστηκαν για υποθέσεις ανθρωποκτονιών, διακίνησης ναρκωτικών και για άλλα σοβαρά αδικήματα έχουν παραβιάσει τις πενθήμερες ή οκταήμερες άδειες που τους δόθηκαν από τα σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία κρατούνταν και έχουν εξαφανιστεί.

Η «μαύρη τρύπα» στη συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει την εποπτεία των φυλακών, και της Αστυνομίας εντοπίστηκε μετά την έρευνα και πλέον έχει σημάνει συναγερμός όχι μόνο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κακοποιών, αλλά και για την απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε ενδεχόμενη επιχείρηση… εξαφάνισης κρατουμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις μέχρι τώρα έρευνες, η διαδικασία σύλληψης των δραπετών σε αυτές τις περιπτώσεις ουδέποτε κινείται είτε γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν ενημερώνεται για τις «νόμιμες αποδράσεις» είτε γιατί ενεργοποιούνται μόνο σε επίπεδο διατυπώσεων και γραφειοκρατίας οι διαδικασίες αναζήτησης και κανείς δεν ψάχνει κανέναν. Ορισμένες φορές καθυστερεί η διαδικασία αναζήτησής τους ακόμη και λόγω προβλημάτων στη… μετάφραση δικαστικών εγγράφων! Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν αποκλείουν το γεγονός σε αυτή τη διαδικασία μη αναζήτησης των κακοποιών να εμφιλοχωρούν και σκοπιμότητες επίορκων κρατικών λειτουργών. Από την έρευνα η οποία ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε σωρεία ανάλογων περιπτώσεων. Οπως προέκυψε, οι υπεύθυνοι των φυλακών και οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι αναλαμβάνουν να συντάξουν τη δικογραφία για την εξαφάνιση των κρατουμένων ενημερώνουν, μερικές φορές με σημαντική καθυστέρηση, το τοπικό αστυνομικό τμήμα των φυλακών στις οποίες εκρατείτο ο δραπέτης, καθώς και αυτό της κατοικίας που έχει δηλώσει. Σε δεύτερη φάση, ενημερώνεται το Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής και οι αστυνομικοί απλώς καταγράφουν τους άφαντους κρατουμένους στη λίστα «εξαφανισθέντων προσώπων», χωρίς καμία ειδική επισήμανση ότι πρόκειται για επικίνδυνους δραπέτες, οπότε η αναζήτησή τους γίνεται με τις ίδιες «χαλαρές» διαδικασίες με περιπτώσεις εξαφανίσεων ατόμων που δεν επιστρέφουν σπίτι τους ύστερα από ενδοοικογενειακές διενέξεις ή λόγω νοητικών προβλημάτων. Ούτε και εκδίδεται ένταλμα σύλληψης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν τηρείται κεντρική ηλεκτρονική βάση καταχώρισης των κρατούμενων στις φυλακές, όσων παίρνουν άδειες και όσων είναι δραπέτες.

Καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην καταχώριση των δραπετών στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, ώστε να εκδοθεί το απαραίτητο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής τους και να συλληφθούν μόλις εντοπιστούν στο εξωτερικό.

ΜΙΚΡΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΥΓΑΔΩΝ
Ο άφαντος Κ. Βοϊδονικόλας
Κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Δεν επέστρεψε από την άδεια την οποία είχε λάβει τον Ιανουάριο του 2000 από τις φυλακές Κορυδαλλού. Αγνοείται η τύχη του.

Ο μακαρίτης Ι. Ελισον

Κατηγορούμενος για δολοφονία στρατιωτικού και ένοπλες ληστείες. Παραβίασε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Μαλανδρίνου τον Αύγουστο του 2005. Σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Ο «πολύς» Π. Βλαστός

Κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Κώστα Ναστούλη. Δεν επέστρεψε από πενθήμερη άδεια που του είχε δοθεί τον Ιανουάριο του 1998 από τις φυλακές Κορυδαλλού. Συνελήφθη τρεις μήνες αργότερα.

Ο απαγωγέας Κ. Σπινάρης

Καταδικάστηκε σε ισόβια ως αρχηγός της συμμορίας που απήγαγε και σκότωσε τον 17χρονο Γιάννη Τσατσάνη ή Μαρσελίνο στην Αγία Βαρβάρα. Ελαβε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού τον Νοέμβριο του 2005. Παραμένει εξαφανισμένος.

Ο ληστής Σ. Τσιριμιάγκος

Είχε κατηγορηθεί για την αιματηρή ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νικαίας το 1995. Παραβίασε πενθήμερη άδεια τον Ιούλιο του 2000 από τις φυλακές Χαλκίδας. Συνελήφθη ύστερα από τροχαίο ατύχημα κοντά στην Τρίπολη τον Απρίλιο του 2001.

Ο έμπορος Χουσεΐνογλου

Είχε συλληφθεί το 1989 για εισαγωγή και εμπορία μεγάλης ποσότητας ηρωίνης. Στις 22 Φεβρουαρίου 1994 τού δόθηκε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές της Πάτρας και εξαφανίστηκε. Λέγεται ότι βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία.

ΒΑΣΩ ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Δικαίωμα των κρατουμένων η άδεια

«Η ιδιομορφίακαι συχνά η παθολογία- του σωφρονιστικού συστήματος είναι εγγενής και συνίσταται σε μια εξ ορισμού αντιφατική λειτουργία: από τη μια απομακρύνεται ο δράστης από την κοινωνία ως τιμωρία για το αδίκημα και από την άλλη επιχειρείται η κοινωνικήτου επανένταξη. Ο θεσμός των αδειών αποτελεί δικαίωμα των κρατουμένων και όχι “παροχή πολυτελείας”. Οι όποιες επομένως παραβιάσεις του μέτρου από συγκεκριμένους κρατουμένους θα πρέπει να αξιολογηθούν όχι ως προς τη σκοπιμότητα της χορήγησης των αδειών, αλλά- ενδεχομένως- ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησής τους».

Η κυρία Αρτινοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας, αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΡΑΠΕΤΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Θεωρούσαν ότι ήταν στο κελί, αλλά εκείνος τριγύριζε στην Ευρώπη
Η επείγουσα έρευνα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε προ μερικών εβδομάδων, μετά τη σύλληψη- τον προηγούμενο Νοέμβριο- από τις γερμανικές αρχές ενός έλληνα υπηκόου για αδικήματα που είχε διαπράξει στη χώρα αυτή. Στην πορεία της έρευνας από τις ελληνικές και τις γερμανικές αρχές διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς είχε καταδικασθεί για σωρεία αδικημάτων στην Ελλάδα και είχε εξαφανισθεί μετά την παραβίαση πενθήμερης άδειας. Εκπληκτοι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των αστυνομικών αρχών για την απόδρασή του. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. έδειχναν ότι το άτομο αυτό βρισκόταν στις φυλακές, ενώ εκείνος ταξίδευε «ελεύθερος και άνετος» στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk