Ο Ολι Ρεν προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του αρμοδίου για τις Οικονομικές Υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, κάλεσε εκ νέου χθες την ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη ώστε αν κριθεί αναγκαίο να λάβει εντός του Μαρτίου πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ειδικότερα ο φινλανδός επίτροπος σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες «καλωσόρισε» την «αποφασιστική» και «συντονισμένη» απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική …

Ο Ολι Ρεν προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα | tovima.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του αρμοδίου για τις Οικονομικές Υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, κάλεσε εκ νέου χθες την ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη ώστε αν κριθεί αναγκαίο να λάβει εντός του Μαρτίου πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Ειδικότερα ο φινλανδός επίτροπος σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες «καλωσόρισε» την «αποφασιστική» και «συντονισμένη» απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «τα μέλη της ευρωζώνης έχουν κοινή ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ» , καθώς και ότι «οι οικονομικές πολιτικές είναι θέμα κοινής μέριμνας» . Με την ανακοίνωσή του ο κοινοτικός επίτροπος καλεί ακόμη την ελληνική κυβέρνηση «να πράξει τα απαραίτητα,συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ειδικότεραη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010θα επιτευχθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρώτη της αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων τον Μάρτιο και θα προτείνει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Στη δήλωσή του ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει παράλληλα ότι το κύριο δίδαγμα από αυτή την κρίση είναι πως απαιτείται επειγόντως βαθύτερη και διευρυμένη επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του έγκαιρου εντοπισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών, με στόχο να διασφαλιστεί καλύτερα η μακροοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ρεν καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συντονισμού και της επιτήρησης των εθνικών οικονομιών εντός της ευρωζώνης» .

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, νευρικότητα κυριάρχησε χθες στις διεθνείς αγορές, οι οποίες αν και θεώρησαν αναγκαία την πολιτική διακήρυξη της ΕΕ περί συνδρομής, σε περίπτωση ανάγκης, προς την Ελλάδα, δεν τη θεώρησαν ικανή να διασκεδάσει όλες τις ανησυχίες. Και αυτό διότι από την πολιτική διακήρυξη απουσίαζε η λεπτομερής καταγραφή των οικονομικών μέσων που θα κινητοποιηθούν σε ενδεχόμενη περίσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο ο κατ΄ εξοχήν αρμόδιος για το θέμα πρόεδροςτου Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι οι αγορές θα αντιληφθούν τη σημασία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και άφησε να εννοηθεί ότι παρά τις φήμες περί γερμανικών αντιδράσεων, οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών του ευρώ θα λάβουν μεθαύριο στις Βρυξέλλες όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται ώστε οι κερδοσκόποι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα καλύπτεται πλέον από τις εγγυήσεις της ευρωζώνης και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση δυσκολιών σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk