Νευρικότητα στις αγορές και υποχώρηση του ευρώ

Η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα για τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο της ευρωζώνης καθόρισαν την πορεία των αγορών κεφαλαίου και χρήματος μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία αποφασίστηκε η στήριξη των οικονομιών με υψηλά ελλείμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίαζαν αργά το απόγευμα μεικτές τάσεις, την ίδια στιγμή που το ευρώ έχανε και άλλο έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009.

Νευρικότητα  στις αγορές  και υποχώρηση  του ευρώ | tovima.gr

Η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα για τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο της ευρωζώνης καθόρισαν την πορεία των αγορών κεφαλαίου και χρήματος μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία αποφασίστηκε η στήριξη των οικονομιών με υψηλά ελλείμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίαζαν αργά το απόγευμα μεικτές τάσεις, την ίδια στιγμή που το ευρώ έχανε και άλλο έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009. Από την άλλη, στις αγορές ομολόγων καταγράφηκε αντιστροφή της τάσης των προηγουμένων ημερών, με τα spreads να κινούνται και πάλι ανοδικά.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, βαρίδι για τις αγορές αποτελεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι, παρά την πολιτική στήριξη που αποφάσισαν να παράσχουν προς τη χώρα μας, δεν εξειδίκευσαν τα μέτρα που θα εφαρμόσουν, αναβάλλοντας τη δημοσιοποίησή τους για την ερχόμενη εβδομάδα, στις συνόδους του Εurogroup και του Εco/ Fin, που θα πραγματοποιηθούν Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα. Σε ανάλυσή της η Deutsche Βank εκτιμά ότι η ΕΕ θα στηρίζει έμμεσα τη χώρα μας για όσο διάστημα η ελληνική οικονομία θα μπορεί να πορεύεται με τις δικές της δυνάμεις, προσθέτοντας ότι άλλες μορφές βοήθειας θα δοθούν μόνο αν παραστεί ανάγκη. Οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας επισημαίνουν ότι ο πιο πιθανός λόγος που δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες είναι το ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε στήριξη.

Ε πιβαρυντικά στις μετοχές λειτούργησε η ανακοίνωση των χειρότερων του αναμενoμένου στοιχείων για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς και η απόφαση για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Κίνας με στόχο τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων για τον έλεγχο του πληθωρισμού, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της τοπικής και κατ΄ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας. Πιέσεις ασκήθηκαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετοχών από τον τραπεζικό κλάδο για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποτιμήθηκε περαιτέρω έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται κάτω από το 1,36. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων εννέα μηνών. Από την άλλη, ανοδικά κινήθηκε η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου. Χθες το απόγευμα διαμορφωνόταν λίγο χαμηλότερα από τις 280 μονάδες βάσης έναντι επιπέδων κάτω των 270 μονάδων βάσης την Πέμπτη. Ανάλογη ήταν και η πορεία του ασφαλίστρου (CDS) του 5ετούς ομολόγου έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο έφτασε στις 352 μονάδες βάσης, οριακά αυξημένο σε σχέση με προχθές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk