Το ευρώ αναζητεί τη λάμψη του

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας ντόμινο κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το ευρώ, οι ηγέτες της Ευρώπης εξαναγκάστηκαν προχθές να διαβεβαιώσουν για «αποφασιστικές και συντονισμένες προσπάθειες» οι οποίες θα διαφυλάξουν την υπόσταση του κοινού νομίσματος. Η πολιτική αυτή βούληση απέτρεψε το πρώτο πραγματικό τεστ του ευρώ από το ντεμπούτο του το 1999 στις αγορές και το διέσωσε από το επιθετικό σορτάρισμα των κερδοσκόπων. Δύσκολα όμως θα ξαναβρεί την παλαιά του αίγλη, όταν η Κίνα, η Ρωσία και τα πετροδολάρια της Μέσης Ανατολής μετατρέπονταν σε ευρώ.

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας ντόμινο κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το ευρώ, οι ηγέτες της Ευρώπης εξαναγκάστηκαν προχθές να διαβεβαιώσουν για «αποφασιστικές και συντονισμένες προσπάθειες» οι οποίες θα διαφυλάξουν την υπόσταση του κοινού νομίσματος. Η πολιτική αυτή βούληση απέτρεψε το πρώτο πραγματικό τεστ του ευρώ από το ντεμπούτο του το 1999 στις αγορές και το διέσωσε από το επιθετικό σορτάρισμα των κερδοσκόπων. Δύσκολα όμως θα ξαναβρεί την παλαιά του αίγλη, όταν η Κίνα, η Ρωσία και τα πετροδολάρια της Μέσης Ανατολής μετατρέπονταν σε ευρώ. Προκειμένου το Πεκίνο και οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες να αποτρέψουν την ισχυροποίηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, είχαν δώσει εντολή στις κεντρικές τους τράπεζες να διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους αγοράζοντας κυρίως ευρώ.

Η πολιτική αυτή εκτιμάται ότι έχει ήδη αλλάξει. Και μόνο το γεγονός ότι το σορτάρισμα του ευρώ από τους κερδοσκόπους έφθασε σε πρωτόγνωρα ύψη τις τελευταίες ημέρες, υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί. Επιπλέον, η κορύφωση της κρίσης του δημοσίου χρέους σε αρκετές χώρες έχει φρενάρει την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Σημειωτέον ότι στις 25 Οκτωβρίου του 2009, όταν η αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές της ευρωζώνης και γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας ήταν έντονη, η φυγή των κεφαλαίων από το δολάριο είχε εκτινάξει το ευρώ πάνω από το ορόσημο των 1,50 δολαρίων για πρώτη φορά στους τελευταίους 14 μήνες, και συγκεκριμένα στα 1,51 δολάρια. Χθες όμως βρισκόταν κάτω από τα 1,37 δολάρια. Πόσω δε μάλλον που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και δεν θα διακινδυνεύσει να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της. Αν αποφασίσει να ομαλοποιήσει τα επιτόκια του ευρώ πολύ γρήγορα, θα δώσει τη χαριστική βολή στις ασθενέστερες οικονομίες-μέλη της ευρωζώνης. Ωστόσο ακόμη και οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, η γερμανική και η γαλλική, εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να ξανακυλήσουν στην ύφεση αν οι τραπεζίτες της ΕΚΤ κάνουν κάποια κίνηση. Συνεπώς η ελκυστικότητα στις αποδόσεις των ευρω-επενδύσεων έναντι των αμερικανικών θα πάψει να υφίσταται. Διότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο 1%, ενώ τα επιτόκια του δολαρίου, τα οποία βρίσκονται μεταξύ του μηδενός και του 0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν συντομότερα.

Αντιθέτως, το δολάριο θα επωφεληθεί από την επικείμενη μεταβολή της σούπερ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι ανακοίνωσε προχθές την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για την απόσυρση των ιδιαίτερα γενναιόδωρων μέτρων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, αν και δεν έδωσε ημερομηνία και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό, ανακοινώνοντας ωστόσο τη στρατηγική εξόδου της Fed, έκανε ελκυστικό το δολάριο. Να σημειωθεί ότι από πρόπερσι που η Fed αποφάσισε να ακολουθήσει την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που αποκαλείται «ποσοτική χαλάρωση» (quantitative easing) το δολάριο έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Και τούτο διότι, όταν μια κεντρική τράπεζα αγοράζει κυρίως τα κρατικά ομόλογα, αυξάνει τις ανάγκες εκτύπωσης χρήματος για τη χρηματοδότηση του χρέους και αυτό οδηγεί σε ενίσχυση του πληθωρισμού και διάβρωση της αξίας του εθνικού της νομίσματος. Καθώς η κρίση της αμερικανικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος βάθαινε, η Fed είχε επιθετικά χαλαρώσει την ορθόδοξη νομισματική πολιτική της, μέσω της επέκτασης της νομισματικής βάσης, της χορήγησης τεράστιων ποσοτήτων ρευστότητας στο σύστημα και της στήριξης του απευθείας δανεισμού με την «πιστωτική χαλάρωση». Από προχθές όμως ο κ. Μπερνάνκι αποφάσισε να δρομολογήσει το τέλος της πολιτικής της πληθωριστικής ποσοτικής χαλάρωσης. Με την απόφασή του αυτή ο κ. Μπερνάνκι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους χρησιμοποιούν το δολάριο για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής του «carry trade». Μια επενδυτική στρατηγική όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νόμισμα που έχει χαμηλό επιτόκιο για να παίξουν το δανεικό χρήμα σε υψηλότερης απόδοσης νομίσματα και σε άλλες αξίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk