Ουρές για βενζίνη στα φθηνά πρατήρια

Αρχισαν επιτέλους να αναζητούν τα φθηνότερα πρατήρια οι οδηγοί, τουλάχιστον στην Αττική, ενώ πολύ γρήγορα το κυβερνητικό επιτελείο πήρε πίσω τις προειδοποιήσεις περί επιβολής πλαφόν στις τιμές. Χθες το μεσημέρι είχαν σχηματισθεί ουρές αυτοκινητιστών, που προφανώς ξεκινούσαν για τριήμερο, στα φθηνά πρατήρια του Λεκανοπεδίου, αυτά δηλαδή που πωλούσαν την απλή αμόλυβδη κάτω από 1,2 ευρώ, στο πεδίο του 1,115 ή και λίγο περισσότερο. Αντίθετα, στα πρατήρια με τιμή απλής αμόλυβδης περί το 1,25-1,28 ευρώ η κίνηση ήταν κανονική, ενώ σε αυτά που πωλούσαν περί το 1,3 ευρώ εξυπηρετούνταν οι λεγόμενοι «πιστοί» πελάτες που ήταν σαφώς λιγότεροι.

Αρχισαν επιτέλους να αναζητούν τα φθηνότερα πρατήρια οι οδηγοί, τουλάχιστον στην Αττική, ενώ πολύ γρήγορα το κυβερνητικό επιτελείο πήρε πίσω τις προειδοποιήσεις περί επιβολής πλαφόν στις τιμές.

Χθες το μεσημέρι είχαν σχηματισθεί ουρές αυτοκινητιστών, που προφανώς ξεκινούσαν για τριήμερο, στα φθηνά πρατήρια του Λεκανοπεδίου, αυτά δηλαδή που πωλούσαν την απλή αμόλυβδη κάτω από 1,2 ευρώ, στο πεδίο του 1,115 ή και λίγο περισσότερο. Αντίθετα, στα πρατήρια με τιμή απλής αμόλυβδης περί το 1,25-1,28 ευρώ η κίνηση ήταν κανονική, ενώ σε αυτά που πωλούσαν περί το 1,3 ευρώ εξυπηρετούνταν οι λεγόμενοι «πιστοί» πελάτες που ήταν σαφώς λιγότεροι.

Οι περισσότεροι πελάτες επίσης ζητούσαν επίμονα αποδείξεις και γεγονός είναι ότι οι βενζινοπώλες έδιναν τα «μαγικά χαρτάκια» χωρίς αντιρρήσεις σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, δήλωση ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα επιβολής πλαφόν έκανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Στ. Κομνηνός , διότι, όπως εξήγησε, από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά δεν προκύπτει αυτή η ανάγκη. Ο κ. Κομνηνός είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος για το θέμα της χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ του συστήματος εισροώνεκροών στα βενζινάδικα, ώστε να τοποθετηθούν το γρηγορότερο ταμειακές μηχανές στα πρατήρια. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κομνηνός συμπέρανε ότι από τα έως τώρα στοιχεία των ελέγχων στην αγορά προκύπτει πως δεν υπάρχει κερδοσκοπικό κλίμα, αλλά μόνο μεμονωμένα περιστατικά αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα, που δεν χαρακτηρίζουν όμως το σύνολο της αγοράς. Σημείωσε δε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Στη συνάντηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης του συστήματος εισροών- εκροών στα βενζινάδικα κατά 100% από το ΕΣΠΑ που ήταν η πρόταση των βενζινοπωλών. Δεν επετεύχθη όμως συμφωνία και από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε η δέσμευση ότι οπωσδήποτε θα κινηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης του συστήματος μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά για το ποσοστό της χρηματοδότησης δεν υπήρξε κάποια δέσμευση αφού το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Τέλος, συνεδρίασε προχθές το βράδυ η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της στο φορολογικό των πρατηριούχων, αφού οι περισσότεροι, όπως και οι ταξιτζήδες, δεν θέλουν τον λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματός τους. Σήμερα τα βενζινάδικα φορολογούνται με βάση τις αγορές τους.

Απόφαση για απεργία δεν ελήφθη, πάντως, αφού οι περισσότεροι δύσκολα θα βάλουν λουκέτο στα πρατήρια έχοντας αναλάβει σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk