Νέα μέτρα από το Πεκίνο για να μη σκάσει η επενδυτική φούσκα

Αιφνιδίασε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα χθες η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ζητώντας για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τα αποθεματικά τους. Η νέα προσπάθεια περιορισμού της ρευστότητας- αυξάνοντας τα αποθεματικά μειώνονται τα κονδύλια των τραπεζών που προορίζονται για δανεισμό – εντάσσεται στην προσπάθεια του Πεκίνου να «αποθερμάνει» την κινεζική οικονομία και να απομακρύνει τις απειλές του πληθωρισμού και της διόγκωσης της «φούσκας» των ακινήτων.

Νέα μέτρα από  το Πεκίνο για  να μη σκάσει  η επενδυτική  φούσκα | tovima.gr

Αιφνιδίασε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα χθες η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ζητώντας για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τα αποθεματικά τους.

Η νέα προσπάθεια περιορισμού της ρευστότητας- αυξάνοντας τα αποθεματικά μειώνονται τα κονδύλια των τραπεζών που προορίζονται για δανεισμό – εντάσσεται στην προσπάθεια του Πεκίνου να «αποθερμάνει» την κινεζική οικονομία και να απομακρύνει τις απειλές του πληθωρισμού και της διόγκωσης της «φούσκας» των ακινήτων. Η «αγορά», δηλαδή, περίμενε μια τέτοια κίνηση.

Ο αιφνιδιασμός έγκειται στο γεγονός ότι αυτή συνέβη πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Γι΄ αυτό και η αντίδραση των αγορών κεφαλαίου και συναλλάγματος ήταν άμεση. Επηρεάστηκαν δηλαδή αρνητικά οι μετοχές, ενώ η απόφαση της Κίνας συνέτεινε στη χθεσινή υποχώρηση του ευρώ- που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη διστακτικότητα των εταίρων να ανακοινώσουν την αριθμητική εκδοχή της στήριξής τους προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η σύσταση (ακριβέστερα εντολή) αφορά την αύξηση των αποθεματικών κατά 50 μονάδες βάσης ή 0,5% από τις 25 Φεβρουαρίου 2010. Σήμερα το επίπεδο του αποθεματικού έχει καθοριστεί στο 16% για τις τράπεζες με μεγάλο ενεργητικό και στο 14% για τις μικρότερες τράπεζες.

«Καλό για όλους»
«Προσπαθούν να κατεβάσουν τον επενδυτικό πυρετό, άρα απομακρύνονται οι φόβοι μήπως σκάσει η “φούσκα” των επενδύσεων» δήλωσε στο Βloomberg ο Στίβεν Γκριν της Standard Chartered Βank στη Σανγκάη. «Με την Κίνα να αναλαμβάνει ολοένα σημαντικότερο οικονομικό ρόλο παγκοσμίως, τέτοιες κινήσεις δείχνουν ωριμότητα αφού βοηθούν στη διασφάλιση της ανάπτυξης και στην αποφυγή της υπερθέρμανσης της οικονομίας» δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ο Κου Χονκμπίν της ΗSΒC Ηoldings στο Χονγκ Κονγκ. Διότι «υπάρχει μια μνημειώδης “φούσκα” των ακινήτων και των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Κίνα και όσο η κυβέρνηση του Πεκίνου φροντίζει ώστε να μη σκάσει, το όφελος είναι τεράστιο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη», όπως σημείωσε ο Τζέιμς Χάνος , ιδρυτής της νεοϋορκέζικης εταιρείας επενδύσεων Κynikos Αssociates.

Ρητορικό ερώτημα: Αφού πρόκειται για μια θετική κίνηση για όλους, γιατί επηρεάστηκαν χθες αρνητικά οι μετοχές σε όλες τις αγορές της υφηλίου; Απάντηση: Μα επειδή μείωση ρευστότητας σημαίνει λιγότερο διαθέσιμο ρευστό για τζογάρισμα και δη στις επικίνδυνες μεν, πλην όμως αποδοτικές ασιατικές αγορές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk