«Κανόνια» και «φέσια» πνίγουν την αγορά

Η κρίση σαρώνει την ελληνική αγορά. Το ένα «κανόνι» ακολουθεί το άλλο. Μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους- σε αρκετές περιπτώσεις ανορθολογική-, οι ιδιοκτήτες τους γεμίζουν «φέσια» την αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις εξαφανίζονται. Από τις αρχές του 2009 το πλαίσιο που διαμόρφωσαν η κρίση και η πιστωτική ασφυξία που επιβλήθηκε από τις τράπεζες είναι πλέον «ναρκοθετημένο». Εκατοντάδες- αν όχι χιλιάδες- επιχειρήσεις, εμπορικές και βιομηχανικές από τον Εβρο ως την Κρήτη κινδυνεύουν με χρεοκοπία, όσες φυσικά δεν έχουν ήδη χρεοκοπήσει.

«Κανόνια» και «φέσια» πνίγουν την αγορά | tovima.gr

Η κρίση σαρώνει την ελληνική αγορά. Το ένα «κανόνι» ακολουθεί το άλλο. Μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους- σε αρκετές περιπτώσεις ανορθολογική-, οι ιδιοκτήτες τους γεμίζουν «φέσια» την αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις εξαφανίζονται. Από τις αρχές του 2009 το πλαίσιο που διαμόρφωσαν η κρίση και η πιστωτική ασφυξία που επιβλήθηκε από τις τράπεζες είναι πλέον «ναρκοθετημένο». Εκατοντάδες- αν όχι χιλιάδες- επιχειρήσεις, εμπορικές και βιομηχανικές από τον Εβρο ως την Κρήτη κινδυνεύουν με χρεοκοπία, όσες φυσικά δεν έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Περιορισμός της κατανάλωσης, πιστωτική ασφυξία και ακόμη μεγαλύτερος ανταγωνισμός είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά.

Εκτός όμως από τους κλάδους που πλήττονται ευθέως από την ύφεση (π.χ. όσοι έχουν σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα), ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, της οξύτατης κρίσης στην οποία βρίσκεται ο χονδρεμπορικός κλάδος. Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται ως τώρα τα «κανόνια» που έχουν «σκάσει» μεταξύ των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων, προεξάρχοντος του κλάδου του κρέατος. Οπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, αφετηρία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk