Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Με τη δικαιολογία ότι η εκφρασθείσα πολιτική στήριξη προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ίσως να μην υποστηριχθεί από τη λήψη οικονομικών μέτρων, οι επενδυτές συνέχισαν να προεξοφλούν την… πτώχευση της χώρας. Δεν άφησαν ούτε μία αχτίδα ελπίδας στις επικείμενες αποφάσεις των συνόδων του Εurogroup τη Δευτέρα και του Εco/Fin την Τρίτη, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν και οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της χώρας. Οσοι κέρδισαν από το «σορτάρισμα» της χώρας σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές κεφαλαίου δεν επιθυμούν ραγδαία αναστροφή του κλίματος για ευνόητους λόγους.

Με τη δικαιολογία ότι η εκφρασθείσα πολιτική στήριξη προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ίσως να μην υποστηριχθεί από τη λήψη οικονομικών μέτρων, οι επενδυτές συνέχισαν να προεξοφλούν την… πτώχευση της χώρας.

Δεν άφησαν ούτε μία αχτίδα ελπίδας στις επικείμενες αποφάσεις των συνόδων του Εurogroup τη Δευτέρα και του Εco/Fin την Τρίτη, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν και οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της χώρας.

Οσοι κέρδισαν από το «σορτάρισμα» της χώρας σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές κεφαλαίου δεν επιθυμούν ραγδαία αναστροφή του κλίματος για ευνόητους λόγους. Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθούν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.900 μονάδων.

Στην προτίμηση των επενδυτών να αυξήσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους ώστε να εκμεταλλευθούν με καλύτερους όρους τις αναμενόμενες στην αρχή της εβδομάδας εξελίξεις, συνέβαλε και η τριήμερη αργία για την Ελλάδα, ενώ κλειστές θα είναι επίσης τη Δευτέρα οι αγορές της Νέας Υόρκης λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Προέδρου. Ενδεικτική της επενδυτικής αδράνειας είναι η δραστική υποχώρηση του τζίρου της αγοράς σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Εκτός από το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου κυριάρχησε η αρνητική τάση στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, αυξημένη μεταβλητότητα εμφάνισαν και οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι πέρασαν σε αρνητική κατεύθυνση μετά το μεσημέρι εκμηδενίζοντας κέρδη της τάξεως του 1% που είχαν σημειώσει στο άνοιγμα.

Θετική ήταν η έναρξη και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο γενικός δείκτης ωθήθηκε αμέσως κατά 0,84% υψηλότερα στις 1.956 μονάδες, που αποτέλεσαν το υψηλό της ημέρας, καθώς στη συνέχεια ακολούθησε καθοδική πορεία. Υστερα από αλλεπάλληλα καθοδικά σκαλοπάτια, ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά και τις 1.900 μονάδες και ανανέωσε τα χαμηλά του στη διάρκεια της τελευταίας ώρας, όπου πιέστηκε έως τις 1.877 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.899,42 μονάδες περιορίζοντας τις απώλειές του στο 2,11%.

Οι ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν με πιο επιθετικούς ρυθμούς στις τράπεζες, ο δείκτης των οποίων εμφάνιζε απώλειες της τάξεως του 5,5% αργά το μεσημέρι, καθώς ο κλάδος επιβαρύνεται από τη δυσμενή εικόνα της εγχώριας οικονομίας αφού περιορίζεται η πρόσβασή τους σε φθηνά κεφάλαια.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Ως το χαμηλό των 13,45 ευρώ πιέστηκε η μετοχή, οι απώλειες της οποίας έφθασαν στο 8% με αφετηρία το αρχικά υψηλό των 14,63 ευρώ. Η μερική ανάκαμψη της μετοχής προς την περιοχή των 13,70 ευρώ περιόρισε στη διάρκεια της τελευταίας ώρας τις απώλειές της στο 5,5%.

* Αlpha Βank: Στο χαμηλό των 6,47 ευρώ εκτονώθηκαν οι πιέσεις στη μετοχή, η οποία διόρθωσε μέρος των υψηλών κερδών (πλέον του 18%) που «έγραψε» την Τρίτη και την Τετάρτη.

* ΔΕΗ: Πολύ μικρό μέρος των κερδών της το προηγηθέν τριήμερο διόρθωσε η μετοχή, και μάλιστα ενδοσυνεδριακά, όπου υποχώρησε παροδικά ως το χαμηλό των 11,85 ευρώ, για να επανέλθει υψηλότερα των 12 ευρώ καλύπτοντας το σύνολο των αρχικών της απωλειών.

* ΕFG Εurobank: Καθοδική πορεία από την έναρξη της συνεδρίασης ακολούθησε η μετοχή και καθώς οι πιέσεις εντάθηκαν μετά το μεσημέρι, η τιμή της υποχώρησε προς την περιοχή των 5,50 ευρώ με απώλειες μεγαλύτερες του 6,6%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk