Διέξοδοι για τη βιομηχανία η έρευνα και οι τεχνολογίες

Την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας από την ελληνική βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να βγει η χώρα από την παραγωγική κρίση στην οποία βρίσκεται, ανέδειξε η ημερίδα με θέμα «Ελληνική βιομηχανία προς την οικονομία της γνώσης- Συμπεράσματα και προτάσεις του 3ου Συνεδρίου του ΤΕΕ για τη βιομηχανία», που διοργάνωσε το ΤΕΕ σε αθηναϊκό ξενοδοχείο. Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή του ΕΜΠ Λ.

Διέξοδοι για  τη βιομηχανία  η έρευνα και  οι τεχνολογίες | tovima.gr

Την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας από την ελληνική βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να βγει η χώρα από την παραγωγική κρίση στην οποία βρίσκεται, ανέδειξε η ημερίδα με θέμα «Ελληνική βιομηχανία προς την οικονομία της γνώσης- Συμπεράσματα και προτάσεις του 3ου Συνεδρίου του ΤΕΕ για τη βιομηχανία», που διοργάνωσε το ΤΕΕ σε αθηναϊκό ξενοδοχείο. Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή του ΕΜΠ Λ. Παπαγιαννάκη, το έργο του οποίου εξήραν όλοι οι ομιλητές.

Στο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης και στις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τη νέα ρητή ή άρρητη γνώση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος μιλώντας στην ημερίδα. Επισήμανε ότι είναι ανάγκη να περάσει η Ελλάδα από την επιχειρηματικότητα χαμηλού κόστους στην εξειδικευμένη και υψηλού κόστους επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που θα στηρίζεται σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και στους επιστήμονες της χώρας που θα μεταφέρουν αυτή τη γνώση.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που φθάνουν στο 98% στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουν ένα ποιοτικό άλμα και να αξιοποιήσουν και αυτές το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι η ανεργία και το κλείσιμο των μονάδων βάρυναν κυρίως τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία.

Με το όλο θέμα, είπε, συνδέεται ο ρόλος των πανεπιστημίων και ειδικότερα των Πολυτεχνείων όσον αφορά την παραγωγή έρευνας, καθώς και ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την οργή του για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου των μηχανικών και τόνισε ότι επιδίωξη είναι ένας στρατηγικός 10ετής προγραμματισμός που να περιλαμβάνει κλαδικές πολιτικές και να δίνει όραμα στον λαό, ο οποίος καλείται να κάνει θυσίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk