Εδώ και κάποιο διάστημα έχω λάβει ένα υπενθυμιστικό δελτίο Τύπου για την Κάρτα Πολιτισμού, την οποία χορηγεί από το 2003 ο ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού). Πρόκειται βεβαίως για κάτι πολύ θετικό. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΠ, «οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου ή εισόδου με σημαντική έκπτωση σε πολιτιστικούς φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς».

Διάβαζα λοιπόν το δελτίο Τύπου: «Η Κάρτα Πολιτισμού είναι διαθέσιμη σε τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, άτομα που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης, σε μαθητές νυχτερινών σχολείων και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, σε μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ, σε μέλη ΚΑΠΗκαι Λεσχών Φιλίας, σε παλιννοστούντες, σε μέλη της φυλής Ρομ και σε άλλες κοινωνικές ομάδες».

Σε μέλη της φυλής Ρομ; Ελπίζω να φταίνε οι πρόσφατες καταδίκες από τον ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των Ρομ γι΄ αυτή την αδέξια σπουδή πολιτικής ορθότητας. Αλλά μου κάνει εντύπωση το να μη συνειδητοποιεί κανείς ότι μια τέτοια ανακοίνωση, μακράν του να πιστοποιεί την κοινωνική ευαισθησία του, αναδεικνύει τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας. Και την υποκρισία τους, βέβαια.

Πέραν του προφανούς (ότι κανένας δεν πρέπει να έχει ειδική μεταχείριση, θετική ή αρνητική, λόγω «φυλής»), αναρωτιέμαι και πώς διαπιστώνεται το ανήκειν στη Φυλή: οι υπεύθυνοι το οσμίζονται από το χρώμα του δέρματος ή πρέπει να οδηγεί κανείς και σάπιο φορτηγάκι ή να αποπειραθεί να χώσει στο πέτο του υπεύθυνου μια γαρδένια; «Βelle Vue»
Και μια πρόταση: Πήγα μια βόλτα από την έκθεση «Βelle Vue» την οποία έχουν επιμεληθεί η Κατερίνα Νίκου και ο Θάνος Σταθόπουλος, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Καθαρά στημένη, με ωραίες ιδέες για τον χώρο, έχει κάποια έργα που ξεχωρίζουν: το βίντεο της Μαρίας Φρίμπεργκ, την κατασκευή του Δημήτρη Τάταρη, τα σχέδια της Κατερίνας Χρηστίδη . Διαρκεί ως τις 13 Μαρτίου.

Προσοχή, δεν χρειάζεστε Κάρτα Πολιτισμού γι΄ αυτή την έκθεση. Η είσοδος στις γκαλερί είναι γενικώς ελεύθερη. Το αυτό ισχύει και αν είστε μέλη της φυλής Ρομ.

zenakos@tovima.gr

http://artfullyonsaturday.wordpress.com

Πληροφορίες για την Κάρτα Πολιτισμού στα ΚΕΠ ή με δωρεάν κλήση στο τηλ. 800 1 100.100, στην ιστοσελίδα www.hch.culture.gr ή δι΄ αλληλογραφίας στη διεύθυνση Μπουμπουλίνας 42, 106 82, Αθήνα.

* ΚΣΤ Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών- Κλεφτών 20 και Αργυρουπόλεως 16, τηλ. 210 6439.466, www.art-tounta.gr.