Αντιδράσεις στο ΠαΣοΚ για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Εμφαση στο αναπτυξιακό σκέλος του κυβερνητικού έργου θα προσπαθήσει να δώσει από σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να μετριάσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση τελεί υπό επιτροπεία και εκκρεμεί η λήψη ακόμη αυστηρότερων οικονομικών μέτρων. Η προσπάθεια αυτή έχει και χαρακτήρα μετριασμού εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων, καθώς είναι ήδη αισθητή η διαμόρφωση ενός μετώπου κατά των μέτρων και της τακτικής που έχει ως σήμερα επιλεγεί. Στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, έχει τεθεί η διάταξη για τον « επαναπατρισμό » κεφαλαίων, ζήτημα για το οποίο επρόκειτο να απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

Εμφαση στο αναπτυξιακό σκέλος του κυβερνητικού έργου θα προσπαθήσει να δώσει από σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να μετριάσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση τελεί υπό επιτροπεία και εκκρεμεί η λήψη ακόμη αυστηρότερων οικονομικών μέτρων. Η προσπάθεια αυτή έχει και χαρακτήρα μετριασμού εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων, καθώς είναι ήδη αισθητή η διαμόρφωση ενός μετώπου κατά των μέτρων και της τακτικής που έχει ως σήμερα επιλεγεί. Στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, έχει τεθεί η διάταξη για τον « επαναπατρισμό » κεφαλαίων, ζήτημα για το οποίο επρόκειτο να απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ ωστόσο έχουν διαμηνύσει ότι «αυτό δεν θα περάσει» και υπενθυμίζοντας ότι η ανάλογη ρύθμιση που είχε γίνει από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη το 2004 « αξιοποιήθηκε μόνο για μίζες από τη Siemens », τονίζουν ότι κάτι ανάλογο δεν θα επιτρέψουν να ξαναγίνει. Για να προλάβει λοιπόν μια πιθανή ανταρσία στη Βουλή ο Πρωθυπουργός αποφάσισε χθες να μην απαντήσει στη Βουλή σε σχετική ερώτηση που έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την προώθηση νομοσχεδίων από το υπουργείο Οικονομικών (μεταξύ αυτών και οι ρυθμίσεις για την επαναφορά των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών, τα γνωστά «φρουτάκια»), από το υπουργείο Δικαιοσύνης (αυτοδιοίκητο και ορισμός ανωτάτων δικαστικών λειτουργών), αλλά πρωτίστως τα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό την κυρία Λούκα Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας με θέμα την τελική επεξεργασία των σχεδίων για την απλοποίηση των διαδικασιών αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, το νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ και την απλούστευση των μηχανισμών προσέλκυσης επενδύσεων.

Επειτα από μια περίοδο κατά την οποία κυριάρχησαν οι παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας, των εισοδημάτων και του Ασφαλιστικού, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ήδη έχουν στείλει το μήνυμα προς την κυρία Κατσέλη ότι το βάρος πέφτει πλέον και στον δικό της τομέα ευθύνης και ειδικότερα στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί: επενδύσεις 10 δισ. ευρώ για το 2010 και εκτόξευση του ρυθμού απορρόφησης, από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα στο 15%. Με βάση αυτά, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένει σήμερα να ακούσει τις προτάσεις της κυρίας Κατσέλη για την αλλαγή του πλαισίου, το οποίο είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και είχε δεχθεί σημαντικές επικρίσεις για την αναποτελεσματικότητά του.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- και με ένα διάλειμμα για την κοπή της πίτας του ΠαΣοΚ- ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μερίδα μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, που έχουν ήδη λάβει σαφείς αποστάσεις από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρώτος μεταξύ αυτών ο κ. Π. Οικονόμου, ο οποίος προ εβδομάδος είχε χαρακτηρίσει λάθος της κυβέρνησης το γεγονός ότι συνομιλεί και χαράσσει πολιτική με βάση τις επιταγές της Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk