γνωμη

Προσκήνιο και παρασκήνια

Το τι ακριβώς έγινε χθες και προχθές στις Βρυξέλλες δεν είναι απολύτως σαφές. Επισήμως η Ελλάδα κέρδισε την ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη στο αμφισβητούμενο από τις αγορές Πρόγραμμα Σταθερότητας και επιπλέον προκάλεσε την εξέλιξη των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Ευρώπη, για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, αναγκάστηκε να κινηθεί εκτός των θεσμικών ορίων της, προκειμένου να αναζητήσει πολιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση ενός οικονομικού προβλήματος, το οποίο οι συνθήκες δεν είχαν προβλέψει, ούτε περιγράψει.

Το τι ακριβώς έγινε χθες και προχθές στις Βρυξέλλες δεν είναι απολύτως σαφές.

Επισήμως η Ελλάδα κέρδισε την ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη στο αμφισβητούμενο από τις αγορές Πρόγραμμα Σταθερότητας και επιπλέον προκάλεσε την εξέλιξη των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Ευρώπη, για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, αναγκάστηκε να κινηθεί εκτός των θεσμικών ορίων της, προκειμένου να αναζητήσει πολιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση ενός οικονομικού προβλήματος, το οποίο οι συνθήκες δεν είχαν προβλέψει, ούτε περιγράψει.

Παρά ταύτα, παρά την ελληνική συμβολή στη μελλοντική ευρωπαϊκή κίνηση προς τη διεκδικούμενη, εδώ και χρόνια, πολιτική ενοποίηση, η χώρα μας δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημά της.

Οι εγγυήσεις που προσφέρθηκαν είναι για την ώρα πολιτικές. Δεν είναι μικρό πράγμα, αν αναλογιστεί κανείς τις ως τώρα αμφισβητήσεις. Μόνο με αυτές όμως η χώρα μας δεν είναι εξασφαλισμένη.

Μπορεί η πίεση στα ελληνικά ομόλογα να υποχώρησε μόνο και μόνο με την έκφραση διαθέσεων υποστήριξης από τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά τίποτε δεν εγγυάται πως όταν θα έλθει η ώρα αναμέτρησης με τις αγορές η χώρα μας θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα δανεικά που χρειάζεται.

Στην περίπτωση αυτή υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σπεύσει να προσφέρει τις εγγυήσεις της για απρόσκοπτο ελληνικό δανεισμό.

Ωστόσο το όλο σχήμα της συμφωνίας μοιάζει ατελές. Η τριμερής επιτήρηση από την Κομισιόν, την ευρωτράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοινώθηκε μόνη, μοιάζει μετέωρη.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις έμειναν στη μέση. Οτι αρκετοί εκ των εταίρων μας είτε διαφωνούν με τη βοήθεια προς την Ελλάδα είτε θέλουν και άλλα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα προκειμένου να την προσφέρουν. Κάτι που δεν αρνήθηκε ο κ. Παπανδρέου. Δεσμεύθηκε γι΄ αυτά και θα τα λάβει αν χρειαστεί, όπως είπε.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και τα αποτελέσματά τους θα τα δούμε ίσως τη Δευτέρα, στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης. Πιθανώς και να μην υπάρξουν άλλες, οικονομικού χαρακτήρα εγγυήσεις και να αφεθεί η χώρα μας να παλέψει μόνη, με μόνο όπλο την υπόσχεση βοηθείας αν παραστεί ανάγκη.

Οπως και αν έχει πάντως, προχθές και χθες κατέστη σαφές στον κ. Παπανδρέου- και ελπίζουμε στο σύνολο του πολιτικού κόσμου- ότι η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα οικονομίας και ακόμη μεγαλύτερο αξιοπιστίας, με τα οποία κανένας πια δεν μπορεί να παίζει.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk