Αδύναμη ανάκαμψη

Στάσιμο το γερμανικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο

Αδύναμη επιστροφή στην ανάπτυξη φαίνεται ότι σημείωσε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης το 2009, με το γερμανικό ΑΕΠ να μην μεταβάλλεται τους δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους. Περιορισμένη ανάπτυξη, και μάλιστα με κίνδυνο «υποτροπής», φοβούνται για φέτος οι οικονομολόγοι, στις εξαγωγές (και το φθηνότερο ευρώ) ελπίζουν οι Γερμανοί.

Αδύναμη επιστροφή στην ανάπτυξη φαίνεται ότι σημείωσε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης το 2009, με το γερμανικό ΑΕΠ να μην μεταβάλλεται τους τέσσερις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Το τρίτο τρίμηνο του 2009, η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με 0,7% και το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ επέστρεψε σε θετικό πρόσημο (με +0,4%) για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, βγάζοντας τη χωρά τυπικά από την κρίση.

Μόνη θετική συμβολή στα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου αποτέλεσαν οι εξαγωγές, κατά παράδοση «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας. Όλα τα υπόλοιπα, όπως οι εισαγωγές, η καταναλωτική δαπάνη και οι επενδύσεις, βρέθηκαν στο μείον.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υπολογίζουν σε περιορισμένη ανάπτυξη για το 2010, και μάλιστα με υψηλό κίνδυνο «υποτροπής» στο πλην. Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία του Ιανουαρίου δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, εξαιτίας μεταξύ άλλων και του βαρύ χειμώνα.

Οι Γερμανοί εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στις εξαγωγές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν φέτος κοντά στο 9% με «αιχμή» την αυτοκινητοβιομηχανία, τον κλάδο μηχανημάτων και τα χημικά -στις οποίες εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει και το φθηνότερο ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk