Στάση αναμονής από τις αγορές μετά τη στήριξη στην Ελλάδα

 Με αμηχανία υποδέχθηκαν οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου την είδηση ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε στήριξη των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γεγονός που αποτυπώθηκε στη σημαντική διακύμανση που χαρακτήρισε τη χθεσινή πορεία των περισσότερων αξιογράφων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Την αρχική ευφορία που δημιούργησε η αποφασιστικότητα που αναμενόταν να δείξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για παροχή βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, ακολούθησε ο σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη μακροπρόθεσμη υγεία της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.

 Με αμηχανία υποδέχθηκαν οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου την είδηση ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε στήριξη των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γεγονός που αποτυπώθηκε στη σημαντική διακύμανση που χαρακτήρισε τη χθεσινή πορεία των περισσότερων αξιογράφων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Την αρχική ευφορία που δημιούργησε η αποφασιστικότητα που αναμενόταν να δείξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για παροχή βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, ακολούθησε ο σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη μακροπρόθεσμη υγεία της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εξειδίκευση την ερχόμενη εβδομάδα των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν επαρκώς και να αξιολογηθούν από την επενδυτική κοινότητα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα αναμένονται πλέον από τις συνόδους του Εurogroup την προσεχή Δευτέρα και κυρίως του Εco/Fin την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου. Ετσι, τα αρχικά κέρδη που κατέγραφαν ευρώ, μετοχές και ομόλογα Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας εξανεμίστηκαν ή περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ στο ελληνικό

χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων μετά τα σημαντικά κέρδη που είχαν καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες. Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου, αν και στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε ακόμη και κάτω από τις 255 μονάδες βάσης έναντι επιπέδων περί τις 280 μονάδες την Τετάρτη, αργά το απόγευμα διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τις 270 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα της αύξησης της απόδοσης του εγχώριου κρατικού τίτλου.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στο spread των 10ετών πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων, η οποία μειώθηκε κατά 20 και 7 μονάδες σε 116 και 75 μονάδες βάσης αντίστοιχα, σε σχέση με τον ίδιο τίτλο του γερμανικού δημοσίου. Ανάλογη ήταν και η πορεία των ασφαλίστρων (CDS) των 5ετών ομολόγων των τριών περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης έναντι του κινδύνου πτώχευσής τους, τα οποία μετά την αποκλιμάκωσή τους τις προηγούμενες ημέρες δεν μεταβλήθηκαν χθες σημαντικά. Το ελληνικό CDS περιήλθε στις 350 μονάδες βάσης, το πορτογαλικό αυξήθηκε οριακά στις 192 μονάδες και το ισπανικό διατηρήθηκε στις 134 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταβολές που σημειώθηκαν στα ασφάλιστρα όλων των χωρών της Δυτικής Ευρώπης ήταν αρκετά μικρές, χωρίς να ξεπερνούν, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, τις 3 μονάδες βάσης. Πρόκειται για στοιχείο ενδεικτικό της στάσης αναμονής που τηρούν οι επενδυτές για τη συνέχεια.

Από την άλλη έντονες υπήρξαν και οι διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος, με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου να παρουσιάζει σημαντική μεταβλητότητα. Ετσι, μετά την καταγραφή κερδών στις πρωινές συναλλαγές για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο άγγιξε ως και τα 1,38 δολάρια, ακολούθησε η ανατίμηση του δολαρίου, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να διαμορφωθεί, μια ακόμη φορά, κάτω από τα 1,37 ευρώ. Παρόμοια ήταν και η κίνηση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθήνας να ενισχύεται στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και να κλείνει τελικά με οριακή πτώση. Αρνητικός πρωταγωνιστής υπήρξε ο τραπεζικός κλάδος, οι μετοχές του οποίου «διόρθωσαν» μετά τη σημαντική άνοδό τους τις προηγούμενες ημέρες.

Καθαρό μήνυμα
Μήνυμα προς τις αγορές αλλά και προς πιθανούς κερδοσκόπους θεωρείται ότι στέλνει η ΕΕ με την απόφασή της να στηρίξει την Ελλάδα. Οπως σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες: «Η απόφαση της ΕΕ στέλνει ένα καθαρό μήνυμα, την απόφαση για συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Είναι ένα μήνυμα στις αγορές, σε πιθανούς κερδοσκόπους, στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ανέμεναν ότι η πολιτική απόφαση των ευρωπαίων ηγετών για στήριξη των χωρών-μελών με προκαλούμενα προβλήματα από τις αγορές θα συνοδευόταν και από μέτρα περιορισμού των κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά ομολόγων. Το ζήτημα απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και στο τραπέζι έχουν κατατεθεί προτάσεις για θέσπιση αυστηρών κανόνων όσον αφορά το sort selling, δηλαδή τον δανεισμό και την πώληση ομολόγων, με στόχο την πτώση των τιμών και την αγοραπωλησία συμβολαίων ασφαλίστρων κινδύνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk