Παγερά υποδέχθηκαν οι αγορές τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες

Π αγερά υποδέχθηκαν οι αγορές τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν χθες να προσδώσουν τη χαμένη αξιοπιστία στο ευρώ. Οι υποσχέσεις τους «για αποφασιστικές και συντονισμένες προσπάθειες» οι οποίες θα διαφυλάξουν την υπόσταση του ευρώ δεν έπεισαν τις αγορές. Η προσφορά μόνο πολιτικής στήριξης και όχι κάποιας συγκεκριμένης χρηματοοικονομικής βοήθειας στην υπερχρεωμένη χώρα μας έδωσε νέα αφορμή στους κερδοσκόπους να σορτάρουν το ευρώ, να ξεπουλήσουν τις μετοχές της Ευρώπης.

Π αγερά υποδέχθηκαν οι αγορές τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν χθες να προσδώσουν τη χαμένη αξιοπιστία στο ευρώ. Οι υποσχέσεις τους «για αποφασιστικές και συντονισμένες προσπάθειες» οι οποίες θα διαφυλάξουν την υπόσταση του ευρώ δεν έπεισαν τις αγορές. Η προσφορά μόνο πολιτικής στήριξης και όχι κάποιας συγκεκριμένης χρηματοοικονομικής βοήθειας στην υπερχρεωμένη χώρα μας έδωσε νέα αφορμή στους κερδοσκόπους να σορτάρουν το ευρώ, να ξεπουλήσουν τις μετοχές της Ευρώπης. Το ευρώ βούτηξε, διασπώντας προς τα κάτω τα κρίσιμα επίπεδα των 1,36 δολαρίων και παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια ανέβηκε πάνω από τα 1,36 δολάρια, ωστόσο έχανε σε σύγκριση με χθες γύρω στο 1% έναντι του δολαρίου.

Η διάψευση των προσδοκιών απεικονίστηκε στα spreads των αποδόσεων των 10ετούς διάρκειας ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών (Βunds). Ηταν τα μόνα spreads που άρχισαν και πάλι να διευρύνονται, ενώ τα spreads των αντίστοιχων τίτλων της Ισπανίας, ακόμη και της Πορτογαλίας, συνέχισαν να υποχωρούν. Τα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με πτώση 0,59% και 0,52% αντίστοιχα. Η πτώση των ευρωχρηματιστήριων ήταν πολύ μεγαλύτερη αλλά το ράλι στη Wall Street μαλάκωσε το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. Με συνέπεια το Λονδίνο να διορθώσει και να κλείσει με άνοδο 0,57%.

Οι αμερικανικές αγορές κατέγραφαν κέρδη πάνω από 1% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Η έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ του, επί μακρόν, αναμενόμενου πακέτου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ύψους 87 δισ. δολαρίων, ενθουσίασε τους επενδυτές. Το πακέτο αυτό, το οποίο παρέχει επιπλέον φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματίες και νέες δαπάνες υποδομής, δεν ψηφίστηκε χθες λόγω της χιονοθύελλας στην Ουάσιγκτον και αναμένεται ότι θα ψηφιστεί στις 22 Φεβρουαρίου. Ηδη στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011 που κατέθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα συμπεριέλαβε φορολογικές μειώσεις ύψους 5.000 δολαρίων για κάθε μία θέση εργασίας την οποία θα δημιουργούν οι επιχειρηματίες.

Επίσης τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά σημείωσαν πολύ μεγαλύτερη της αναμενομένης μείωση κατά 43.000 και έφθασαν στις 440.000 την εβδομάδα που πέρασε, επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα ενός μήνα. Ελάχιστοι όμως είναι οι οικονομολόγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα μειωθεί πολύ τον τρέχοντα χρόνο. Αντίθετα αρκετοί υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να έχει φθάσει στο 11% στα τέλη του έτους. Πάντως τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 9,7% τον Ιανουάριο από το 10% τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο.

Και από την Κίνα καλά ήταν τα νέα για τους επενδυτές. Και τούτο διότι η πολύ μικρότερη της αναμενομένης αύξηση του πληθωρισμού ενδεχομένως να αναβάλει την επικείμενη αύξηση του κόστους δανεισμού από το Πεκίνο. Τα νεύρα των επενδυτών ήταν τεντωμένα από προχθές που ο διοικητής της Τράπεζας του Λαού της Κίνας Ζου Ξιάοσουαν είχε δηλώσει ότι «παρακολουθούνται εξονυχιστικά» τα στοιχεία του πληθωρισμού. Ομως τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση κατά 1,5%, επί ετησίας βάσεως, τον Ιανουάριο, από 1,9% που είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβριο. Ηδη το Πεκίνο προκειμένου να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει διατάξει το πάγωμα των πιστώσεων από τις κρατικές τράπεζες της Κίνας. Προεξοφλώντας όμως οι τράπεζες ότι οι Αρχές θα αποφασίσουν σημαντική μείωση των δανείων, χορήγησαν μέσα σε έναν μήνα, τον Ιανουάριο, περισσότερα δάνεια κατά 48% από ό,τι τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Πάντως ο Τζιμ Ο΄ Νιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldan Sachs, πιστεύει ότι η επέκταση της οικονομίας της Κίνας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναμένει το Πεκίνο. Να σημειωθεί ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 10,7%, επί ετησίας βάσεως, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 στην Κίνα. Ηταν οι ταχύτεροι οικονομικοί ρυθμοί από το 2007. Ομως οι ρυθμοί αυτοί ήταν κυρίως το αποτέλεσμα της μεγαλειώδους αύξησης των πιστώσεων και των τεράστιων δαπανών για υποδομές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk