Φυγή δημοσίων υπαλλήλων προς τη σύνταξη

Τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να δώσει το επερχόμενο κύμα φυγής προς τη συνταξιοδότηση που διαμορφώνεται εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ εκφράζουν φόβους ότι περισσότεροι από 80.000 υπάλληλοι βρίσκονται προ της εξόδου προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από ενδεχόμενες ανατροπές στο υφιστάμενο καθεστώς ασφάλισης. Μεγάλος αριθμός από αυτούς που συνωστίζονται στην έξοδο από το Δημόσιο είναι γυναίκες, οι οποίες φοβούνται ότι η εξίσωση των ορίων με τους άνδρες, όπως επιτάσσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα τις επιβαρύνει.

Τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να δώσει το επερχόμενο κύμα φυγής προς τη συνταξιοδότηση που διαμορφώνεται εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ εκφράζουν φόβους ότι περισσότεροι από 80.000 υπάλληλοι βρίσκονται προ της εξόδου προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από ενδεχόμενες ανατροπές στο υφιστάμενο καθεστώς ασφάλισης.

Μεγάλος αριθμός από αυτούς που συνωστίζονται στην έξοδο από το Δημόσιο είναι γυναίκες, οι οποίες φοβούνται ότι η εξίσωση των ορίων με τους άνδρες, όπως επιτάσσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα τις επιβαρύνει. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτείνει το οικονομικό αδιέξοδο των ασφαλιστικών ταμείων Πρόνοιας και Υγείας (ΟΠΑΔ) των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία ήδη καταγράφουν έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης.

Το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Μαρτίου, ενώ ο υπουργός Εργασίας επιχειρώντας να περιορίσει το κύμα φυγής προς τη σύνταξη διαβεβαιώνει τους δημοσίους υπαλλήλους ότι «καμία αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στο καθεστώς συνταξιοδότησης όσων έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως και το 2013». Και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα οποτεδήποτε, και μετά την ψήφιση του νέου νόμου,να ασκήσουν το δικαίωμά τους με το καθεστώς που ισχύει σήμερα».

Τα θέματα αυτά απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν την ΑΔΕΔΥ ότι οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2013, συνεπώς δεν δικαιολογείται ο συνωστισμός προς την έξοδο.

Τονίστηκε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιβάλλεται υψηλότερη ποινή 6% ετησίως για όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρούν πρόωρα. Επιπλέον θα καταργηθεί η διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη συμπλήρωση 35ετίας σε ηλικία 58 ετών.

Στη χθεσινή συνάντηση το κλίμα ήταν βαρύ. Η συνάντηση όχι μόνο δεν οδήγησε πουθενά αλλά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, οι υπουργοί, προφανώς ευρισκόμενοι σε πίεση, είπαν ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια συζητήσεων για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό στον δημόσιο τομέα.

Ετσι, για τις γυναίκες πλησιάζει ο χρόνος που θα πληροφορηθούν πότε θα βγαίνουν στη σύνταξη. Είναι προφανές ότι οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στους συνδικαλιστές ότι δεν πρόκειται να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου τα οποία βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου έχει έλλειμμα περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αναζητεί 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να χορηγήσει το εφάπαξ βοήθημα σε 17.000 υπαλλήλους που έχουν υποβάλει αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Η οικονομική αιμορραγία αναμένεται να επιδεινωθεί όσο δεν ανακόπτεται το κύμα εξόδου στη συνταξιοδότηση. Ισως γι΄ αυτόν τον λόγο αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ρητά ότι «δεν θίγονται όλοι όσοι βγαίνουν ως το 2013».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk