Στον απόηχο της Συνόδου

Στο επίκεντρο των ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να στηρίξουν την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία σχολιάζουν το αποτέλεσμα της Συνόδου, αλλά και το «όχι» της γερμανίδας καγκελάριου, Ανγκελας Μέρκελ για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας.

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν την Ελλάδα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία σχολιάζουν το αποτέλεσμα της Συνόδου, αλλά και το «όχι» της γερμανίδας καγκελάριου, Ανγκελας Μέρκελ για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας.

«Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε σε μιά άμεση διάσωση της Ελλάδας στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ,που δεν κατόρθωσε να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση με το δημόσιο χρέος της», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα αναφέρει ότι «παρά την επίδειξη της γαλλο-γερμανικής ενότητας έναντι της κρίσης και την ανακοίνωση της Ευρωπαικής Ενωσης ότι στέλνει «σαφές μήνυμα αλληλεγγύης» στην Ελλάδα, η Μέρκελ αντιτάχθηκε στη λήψή ενός συγκεκριμένου σχεδίου διάσωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της».

«Η Γερμανία έβαλε φρένο στην οικονομική βοήθεια για νομικούς λόγους, αλλά και για λόγους αρχής» γράφει η βρετανική εφημερίδα. Ευρωπαίος διπλωμάτης εξηγώντας τη γερμανική θέση στον Guardian, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί δεν ανέμισαν τις επιταγές τους».

Την αντίθεση της Γερμανίας σε μία «λευκή επιταγή» για την Ελλάδα, επισημαίνει σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ανγκελα Μέρκελ λέει όχι σε μία γρήγορη διάσωση της Ελλάδας» και η γαλλική εφημερίδα Monde.

Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι «παρά το γεγονός ότι Γαλλία και Γερμανία επέδειξαν ενότητα όσον αφορά την ελληνική κρίση και παρά τη δήλωση αλληλεγγύης προς την Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα σχέδιο άμεσης διάσωσης «σκοτώθηκε» από τη γερμανίδα Καγκελάριο».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζον Λίπσκι. «Είμαστε έτοιμοι (ο διεθνής οργανισμός) και επιθυμούμε να έρθουμε σε βοήθεια της Ελλάδας με τον τρόπο που θα είναι ο πιο κατάλληλος για τη χώρα», δήλωσε στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου ο κ. Λίπσκι.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει μάλιστα ότι «το ευρώ υποχώρησε για τρίτη ημέρα έναντι του γιεν και του δολαρίου, λόγω της ανησυχίας των αγορών ότι το σχέδιο παροχής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της χώρας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού της ελλείμματος».

«Η έλλειψη λεπτομέρειας στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι μια απογοήτευση», λέει στο αμερικανικό πρακτορείο ο Ντάνιτσα Χάμπτον, ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας. «Αυτό το συναίσθημα μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά το ευρώ», προσθέτει.

To γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει ότι «οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση απόλυτης έκτακτης ανάγκης. Η χώρα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνει σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η έκβαση της συνόδου κορυφής αποκαλύπτει το δίλημμα της ΕΕ: «Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών, ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας, να βοηθήσουν την Ελλάδα», λέει ο Ανσγκαρ Μπέλκε από το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).

«Ωστόσο, τα χέρια των κυβερνήσεων είναι δεμένα από τους όρους της συμφωνίας του Μάαστριχτ, η οποία διέπει την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Στην πραγματικότητα, οι υπόλοιπες χώρες μέλη δεν επιτρέπεται να βοηθήσουν την Ελλάδα – τουλάχιστον όχι επίσημα. Η συνθήκη ορίζει ότι ούτε τα άλλα κράτη μέλη ούτε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά μια χώρα με τη μορφή δανείων».

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν πειστεί από τη δέσμευση της στήριξης για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους ηγέτες. Το πρόβλημα είναι η απουσία των λεπτομερειών. Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε ότι επήλθε ‘συμφωνία’ , αλλά στη συνέχεια φάνηκε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ενωσης στην έδωσαν μόνο προφορικά την υποστήριξή τους στην Ελλάδα».

»Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι εστάλη σαφές σήμα υποστήριξης στην Ελλάδα, αλλά οι αγορές ήθελαν κάτι περισσότερο από σήματα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια, αλλά οι αγορές θέλουν να ξέρουν τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος της. Θα υπάρξουν διαθέσιμες πιστωσεις, θα εγγυηθούν τα δάνειά της, θα υπάρξει ένεση κεφαλαίων;».

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα υπό επιτήρηση, η πρώτη στη ζώνη του ευρώ», σημειώνει ότι «Οι Βρυξέλλες θα χτενίζουν πλέον τα οικονομικά της χώρας και θα διατηρούν το δικαίωμα παρέμβασης στην οικονομική διαχείρηση».

»Πειθαρχία και διαφάνεια. Αυτό είναι που η Ευρωπαική Ενωση από την Ελλάδα στο μέλλον. Αυτό έλειπε κατά το παρελθόν και αυτός είναι ο στόχος της σχεδόν οικονομικής κηδεμονίας από την Ένωση. Μια σημαντική πρωτιά στη ζώνη του ευρώ: Οι Βρυξέλλες θα ‘παρακολουθούν’ εκ του σύνεγγυς τον ελληνικό προϋπολογισμό, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με τις τεχνικές συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Οι Times της Νέας Υόρκης σε άρθρο υπό τον τίτλο «Στην Ελλάδα, η ευρωπαική υποστήριξη προσφέρει μικρή ανακούφιση» ,σημειώνουν ότι «ακόμη και με τη δήλωση της πολιτικής στήριξης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αθήνα εξακολουθεί να αγωνίζεται να καθησυχάσει τις αγορές και για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός των επενδυτών».

Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι «υπάρχει η ανησυχία στην Ελλάδα ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει αυστηρά οικονομικά μέτρα λιτότητας λόγω του κινδύνου των κοινωνικών ταραχών».

Η Washington Post εκτιμά επίσης ότι «οι επενδυτές αμφιβάλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική εν μέσω απεργιών και διαμαρτυριών, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι έλληνες πολίτες είναι πρόθυμοι να πιούν το πικρό ποτήρι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk