Το ΣτΕ «πάγωσε» την εκτροπή του Αχελώου

Μια ακόμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «παγώνει» προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο. Παράλληλα αναστέλλεται και η λειτουργία των εγκαταστάσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει ως τώρα ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου- το 1994, το 2000 και το 2005. Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ασχοληθούν και πάλι με την εκτροπή του Αχελώου, αφού λάβουν τις απαντήσεις από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους στα 14 ερωτήματα που απέστειλαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Μια ακόμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «παγώνει» προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο. Παράλληλα αναστέλλεται και η λειτουργία των εγκαταστάσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει ως τώρα ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου- το 1994, το 2000 και το 2005. Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ασχοληθούν και πάλι με την εκτροπή του Αχελώου, αφού λάβουν τις απαντήσεις από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους στα 14 ερωτήματα που απέστειλαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Κατά συνέπεια η αναστολή των έργων ισχύει ως την έκδοση νέας απόφασης που αναμένεται τουλάχιστον σε ένα έτος.

Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών, υπό τον πρόεδρό της κ. Π. Πικραμμένο, έκανε δεκτή την αίτηση το WWF-Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) που ζητούσε να διακοπούν προσωρινά τα έργα αποπεράτωσης της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά του φράγματος της Συκιάς, η σήραγγα εκτροπής και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο (παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Δημοσίου και της ΔΕΗ), «η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επί μέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση (κάλυψη με νερό) μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας». Επιδείνωση, η οποία δεν θα μπορεί να επανορθωθεί σε περίπτωση κατά την οποία μετά τις απαντήσεις του ΔΕΚ το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει παράνομη τη συνέχιση των έργων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk