ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Παρέμβαση τραπεζιτών μέσω… Γερμανίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αποφύγει τραπεζική και γενικότερη χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί στο έκτακτο Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τόσο στην Κομισιόν όσο και σε πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ αναγνωρίζεται πως σημειώνεται «απαράδεκτη καθυστέρηση» στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τα «εντεταλμένα κέντρα» (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΗ Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αποφύγει τραπεζική και γενικότερη χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί στο έκτακτο Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τόσο στην Κομισιόν όσο και σε πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ αναγνωρίζεται πως σημειώνεται «απαράδεκτη καθυστέρηση» στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τα «εντεταλμένα κέντρα» (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά.).

Υπάρχει ενδιαφέρον παρασκήνιο στην όλη υπόθεση. Φαίνεται ότι οι τραπεζίτες ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, ενοχλήθηκαν και ανησύχησαν από την πτώση του ευρώ. Ηταν αυτοί οι οποίοι, πρώτα στη Γερμανία αλλά και στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο, ζήτησαν πολιτική παρέμβαση. Ετσι, το πρωί χθες (Τετάρτη) ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχτηκε και συζήτησε με αρκετούς διευθυντές τραπεζών και ευθύς κατόπιν είχε διαβουλεύσεις με βουλευτές και εμπειρογνώμονες της Μπούντεσταγκ. Θέμα των συνομιλιών τους ήταν το «πρόβλημα του ευρώ», ανακοίνωσε το Βερολίνο. Θεωρείται βέβαιο ότι τα συμπεράσματα των συζητήσεων του κ. Σόιμπλε θα εκφραστούν πολιτικά από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Γερμανικές καθώς και άλλες πηγές στις Βρυξέλλες εξηγούσαν ότι όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά κίνητρα παρακινούν τη Γερμανία να παίξει τον ρόλο του ναυαγοσώστη της Ελλάδας και, σε ευρύτερη διάσταση, του ευρώ. Η πτώση της «αξίας» του ευρώ, λέγουν, δημιούργησε προβλήματα σε μεγαλοεπενδυτές της Γερμανίας και, εμμέσως, άλλων χωρών. Σημειώνεται ιδιαίτερα η «ανησυχία και τα ερωτήματα» που εκδηλώνει ο Τύπος στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη.

Οσον αφορά τα πολιτικά κίνητρα, επισημαίνεται ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας αισθάνεται πως είναι σήμερα σε θέση, πολιτικά και ηθικά, να παίξει τον ρόλο που έπαιζε στην Ευρώπη η Αμερική τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Η (συντηρητική) «Frankfurter Αllgemaine» έγραφε την περασμένη Τρίτη ότι ο δρόμος της Γερμανίας προς την ουσιαστική ηγεσία της ΕΕ διέρχεται από τις «πρωτοβουλίες της για να ανακουφίσει τη ζώνη του ευρώ από τις πολλών προελεύσεων πιέσεις». Οπως ήταν επόμενο, οι (διαφαινόμενοι) στόχοι της Γερμανίας ενόχλησαν το Λονδίνο και το Παρίσι. Ο βρετανός πρωθυπουργός, μη διαθέτοντας οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες, προτείνει – μέσω τρίτων και της Σουηδίαςνα παραπεμφθεί το «πρόβλημα της Ελλάδας» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραβλέποντας ότι αυτό θα έθιγε το κύρος της ΕΕ. Αντίθετα, ο πρόεδρος Σαρκοζί υποστήριζε ότι «τις κρίσεις σε χώρες της ΕΕ τις αντιμετωπίζει η ΕΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk