Δηλώσεις Μπερνάνκι και εμπορικό έλλειμμα φοβίζουν τη Wall Street

Γρήγορα ξεθύμανε η αισιοδοξία στις αγορές την οποία προκάλεσαν οι υψηλές προσδοκίες για διάσωση της Ελλάδας. Ενώ σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες για το πώς συγκεκριμένα θα βοηθήσουν την υπερχρεωμένη χώρα μας, ωστόσο από χθες το βράδυ άρχισε να μειώνεται ο προχθεσινός ενθουσιασμός. Η χθεσινή μείωση του ενθουσιασμού λέγεται ότι οφείλεται στις επιφυλάξεις κατά πόσον θα είναι ισχυρές οι δεσμεύσεις ώστε να πείσουν τις αγορές όχι απλώς ότι θα διασώσουν την Ελλάδα, αλλά και ως προς τους όρους που θα της επιβάλλουν.

Γρήγορα ξεθύμανε η αισιοδοξία στις αγορές την οποία προκάλεσαν οι υψηλές προσδοκίες για διάσωση της Ελλάδας. Ενώ σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες για το πώς συγκεκριμένα θα βοηθήσουν την υπερχρεωμένη χώρα μας, ωστόσο από χθες το βράδυ άρχισε να μειώνεται ο προχθεσινός ενθουσιασμός. Η χθεσινή μείωση του ενθουσιασμού λέγεται ότι οφείλεται στις επιφυλάξεις κατά πόσον θα είναι ισχυρές οι δεσμεύσεις ώστε να πείσουν τις αγορές όχι απλώς ότι θα διασώσουν την Ελλάδα, αλλά και ως προς τους όρους που θα της επιβάλλουν. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι αν η στήριξη αφορά ένα πακέτο δανεισμού από την ΕΕ ή κάποιο είδος εγγύησης για το χρέος της Ελλάδας. Το ευρώ έναντι του δολαρίου από τα 1,3812 δολάρια υποχώρησε ως τα 1,3677 δολάρια και στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,3730 δολάρια, δηλαδή χαμηλότερα από προχθές. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με περιορισμένα κέρδη κατά 0,69% και 0,63% η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, ενώ το Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,39%.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street και το δολάριο προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τις απρόσμενες δηλώσεις του αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη Μπεν Μπερνάνκι και τα αρνητικά στοιχεία από το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- είχαν περάσει σε θετικό πρόσημο, κερδίζοντας γύρω στο 0,25% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) καταθέτοντας χθες στην αρμόδια επιτροπή χρηματοοικονομικών θεμάτων της Βουλής ανακοίνωσε τη στρατηγική εξόδου από τη χορήγηση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Αν και δεν έδωσε ημερομηνία και λεπτομέρειες εξόδου και παρ΄ ότι επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να κάνει την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ωστόσο η κατάθεσή του προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στους επενδυτές. Και τούτο διότι το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στο σφίξιμο των πιστώσεων από τις τράπεζες από τη στιγμή που θα αυξηθεί το επιτόκιο το οποίο πληρώνουν για τις υποχρεωτικές κεφαλαιακές τοποθετήσεις τους στη Fed. Με άλλα λόγια, δηλαδή, θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρηματίες.

Η απόσυρση των ιδιαίτερα γενναιόδωρων μέτρων, τα οποία είχε λάβει ο πρόεδρος της Fed το 2007 προκειμένου να διασώσει το τραπεζικό σύστημα από το χείλος του γκρεμού και να επιβραδύνει τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση, τρομάζει τη Wall Street. Εύλογη η ανησυχία των επενδυτών, διότι η Fed ξόδεψε 2,2 τρισ. δολάρια αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και άλλα ενυπόθηκα χρεόγραφα, παρέχοντας πιστώσεις και δάνεια για αγορά αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα μηδένισε σχεδόν τα βασικά επιτόκια. Από τις 16 Δεκεμβρίου του 2008 τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 0% και 0,25%. «Αν και επί του παρόντος η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να χρειάζεται χαλαρή νομισματική πολιτική,όμως η Fed σε κάποια στιγμή θα πρέπει να σφίξει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, αυξάνοντας τα επιτόκια και μειώνοντας την ποσότητα χορήγησης ρευστότητας» δήλωσε ο κ. Μπερνάνκι και πρόσθεσε: «Εχουμε αναπτύξει ορισμένα εργαλεία τα οποία την κατάλληλη στιγμή θα μεταχειριστούμε με επιτυχία».

Το δολάριο άντεξε χθες την απρόσμενη επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως επειδή υποδηλώνει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και των καταναλωτών για δαπάνες στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η διαφορά της αξίας μεταξύ των εισαγωγών και εξαγωγών στις ΗΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης- στα 40,2 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο από 10,4 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο-, ενώ οι οικονομολόγοι μιλούσαν για έλλειμμα 35,8 δισ. δολ. Επίσης μετά τα χθεσινά στοιχεία η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία έτρεχε με ρυθμούς 5,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Αλλά οι ρυθμοί αυτοί, που ήταν οι ταχύτεροι των τελευταίων έξι ετών, οφείλονταν στην αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα, το πολιτικά επίμαχο διμερές έλλειμμα ΗΠΑ/ Κίνας συρρικνώθηκε λίγο τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας κάτω από το 10,3%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk