Ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ βυζαντινός δρόμος χριστιανών προσκυνητών

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει μια περιγραφή της παλαιάς πόλης που υπάρχει στον αρχαιότερο γνωστό χάρτη των Αγίων Τόπων, τον ψηφιδωτό χάρτη της Μάνταμπα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ βυζαντινός δρόμος χριστιανών προσκυνητών | tovima.gr

Ένας πολύ παλιός δρόμος που ακολουθούσαν χριστιανοί προσκυνητές, ο οποίος χρονολογείται στη βυζαντινή εποχή, πριν από 1.500 χρόνια, ανακαλύφθηκε στην καρδιά της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσαν ισραηλινοί αρχαιολόγοι.
Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει μια περιγραφή της παλαιάς πόλης που υπάρχει στον αρχαιότερο γνωστό χάρτη των Αγίων Τόπων, τον ψηφιδωτό χάρτη της Μάνταμπα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Ένα μικρό μέρος του δρόμου των προσκυνητών, ανακαλύφθηκε στη διάρκεια υπόγειων εργασιών αποκατάστασης που έγιναν στην Πύλη Τζάφα, μιας από τις σημαντικότερες εισόδους στην Παλιά Πόλη.
«Αφού αφαιρέσαμε μια σειρά από αρχαιολογικά στρώματα σε βάθος 4,5 μέτρων κάτω από το σημερινό επίπεδο του δρόμου, ανακαλύψαμε πέτρες που είχαν χρησιμοποιηθεί ως πλάκες για τη λιθόστρωση του δρόμου», τόνισε ο επικεφαλής των ανασκαφών ‘Οφερ Σιόν. Τα κεραμικά πλακάκια, διακοσμημένα με ψηφίδες, ξεπερνούν σε μήκος το ένα μέτρο.
Η κεντρική αυτή αρτηρία διακρίνεται πλήρως στο χάρτη της Μάνταμπα, ένα ψηφιδωτό που υπάρχει στο εσωτερικό της πρώιμης βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου η οποία χρονολογείται στον 6ο μ.Χ. αιώνα στη μικρή πόλη Μάνταμπα της Ιορδανίας, πρόσθεσε ο Σιόν. Είναι ο αρχαιότερος γνωστός χάρτης των Αγίων Τόπων.
«Εκείνη την εποχή χιλιάδες χριστιανοί από όλο τον κόσμο ακολουθούσαν την οδό αυτή», εξήγησε ο αρχαιολόγος.
Ωστόσο λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας σε αυτή την πλευρά της Παλιάς Πόλης, τα ερείπια του βυζαντινού δρόμου θα καλυφθούν ξανά μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Οι ανασκαφές που διεξήχθησαν από την ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων επέτρεψαν την ανακάλυψη των ερειπίων ενός κτιρίου που είχε κατασκευαστεί μεταγενέστερα όπως και μιας δεξαμενής ύψους 8 έως 12 μέτρων και βάθους πέντε μέτρων.
Στις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν επίσης κεραμικά αγγεία, νομίσματα και πέντε μικρές ορειχάλκινες ζυγαριές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk