«Οχι» Βενιζέλου στους Γερμανούς

«Η πρότασή σας επιστρέφεται ως ανεπαρκής. Φέρτε άλλη». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στους Γερμανούς και στους Αραβες ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με τους εκτελεστικούς προέδρους της Thyssen Krupp Marine Systems Χανς-Κριστόφ Ατζποντίεν και της Abu Dhabi Mar Ισκαντάρ Σάφα για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

«Οχι» Βενιζέλου στους Γερμανούς | tovima.gr

«Η πρότασή σας επιστρέφεται ως ανεπαρκής.

Φέρτε άλλη». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στους Γερμανούς και στους Αραβες ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με τους εκτελεστικούς προέδρους της Thyssen Krupp Marine Systems Χανς-Κριστόφ Ατζποντίεν και της Abu Dhabi Mar Ισκαντάρ Σάφα για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Παρών στη συνάντηση ήταν και εκπρόσωπος του οίκου Lazard που έχει αναλάβει εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου να εκτιμήσει τη βιωσιμότητα των επενδυτικών προτάσεων. Η γερμανοαραβική πλευρά αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη 45λεπτη συνάντηση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι η όποια νέα πρόταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τρεις όρους που η ελληνική πλευρά θεωρεί απαράβατους: Πρώτον, να διασφαλιστεί η προστασία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Δεύτερον, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 1.300 ατόμων που εργάζονται στα Ναυπηγεία. Τρίτον, να διασφαλιστεί η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας, ιδιαίτερα όσον αφορά το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών FREMM.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στη μεγαλύτερη δυνατή ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, στη διασφάλιση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και στη μεταφορά τεχνολογίας. Παράλληλα, θα αρχίσουν να διεξάγονται τεχνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Thyssen Krupp Marine Systems για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων.

Το σχέδιο που προωθεί η Thyssen Krupp αφορούσε τη μεταβίβαση του 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi και τη διατήρηση εκ μέρους της του 25%. Ωστόσο η αραβική πλευρά εμφανιζόταν να είχε συμπεριλάβει στην πρόταση λεόντειους και αποικιοκρατικούς όρους, όπως εγγυήσεις ότι όλα τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού θα δοθούν στον Σκαραμαγκά και ενδεχόμενο περικοπής προσωπικού.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιθυμεί ένα διευρυμένο σχήμα για τη ναυπηγική βιομηχανία για την κατασκευή τόσο των γερμανικών υποβρυχίων όσο και των γαλλικών φρεγατών, κάτι που οι Γερμανοί προς το παρόν απορρίπτουν. Οσο πάντως καθυστερεί η λύση, το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνεται μηνιαίως με περίπου 4,5 εκατ. ευρώ που καταβάλλει για τους μισθούς των 1.300 εργαζομένων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk