Κατασκεύασαν αιώνιο ρολόι

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (ΝΙSΤ) κατασκευάζουν ρολόγια ατομικής τεχνολογίας τα οποία χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική ακρίβειά τους. Το τελευταίο επίτευγμα τους είναι ένα ρολόι που χρησιμοποιεί παλμούς ιόντων υδραργύρου με παγιδευμένα άτομα αλουμινίου και έχει δύο φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από το προηγούμενο αντίστοιχο ρολόι που είχε κατασκευαστεί και πάλι στα εργαστήρια του ΝΙSΤ. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές …

Κατασκεύασαν αιώνιο ρολόι | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (ΝΙSΤ) κατασκευάζουν ρολόγια ατομικής τεχνολογίας τα οποία χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική ακρίβειά τους. Το τελευταίο επίτευγμα τους είναι ένα ρολόι που χρησιμοποιεί παλμούς ιόντων υδραργύρου με παγιδευμένα άτομα αλουμινίου και έχει δύο φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από το προηγούμενο αντίστοιχο ρολόι που είχε κατασκευαστεί και πάλι στα εργαστήρια του ΝΙSΤ.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το νέο ρολόι χάνει μόλις 1 δευτερόλεπτο περίπου κάθε 1,5 δισ. έτη! Ποια, όμως, η χρησιμότητα των ατομικών ρολογιών; Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή είναι τεράστια, αφού ένα απόλυτα ακριβές ρολόι που θα μπορούσε να καλύψει την ηλικία του Σύμπαντος χωρίς να χάνει ούτε 1 δευτερόλεπτο θα επέτρεπε δοκιμές οι οποίες θα έδειχναν αν οι φυσικοί νόμοι και οι σταθερές έχουν μεταβληθεί από τις απαρχές του κόσμου ως σήμερα. Επίσης η δημιουργία ολοένα μεγαλύτερης ακρίβειας ατομικών ρολογιών βελτιώνει θεαματικά όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα και ειδικά συστήματα όπως εκείνα του εντοπισμού θέσης, σαν το γνωστό GΡS.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk